CREDIT SUISSE

Šef saudijske banke čija je izjava izazvala neviđenu paniku na financijskom tržištu: ‘Naša se poruka nije promijenila!‘

Al Khudairyjevi komentari stižu nekoliko sati nakon što je Credit Suisse objavio da će posuditi do 50 milijardi švicarkih franaka - otprilike 53,68 milijardi dolara

Šef saudijske nacionalne banke Ammar Al Khudairy

 /Screenshot Youtube

Saudijska nacionalna banka, najveći dioničar Credit Suissea, tvrdi da su tržišna previranja u dionicama švicarskog zajmodavca bila "neopravdana".

“Ako pogledate kako je cijeli bankarski sektor pao, nažalost, mnogi su ljudi samo tražili isprike”, rekao je predsjednik Saudijske nacionalne banke Ammar Al Khudairy za Hadley Gamble iz CNBC- a u četvrtak.

"To je panika", ustvrdio je, "I to poptuno neopravdana, bilo da se radi o Credit Suisseu ili cijelom tržištu", rekao je u emisiji "Captial Connection" na CNBC-u.

Al Khudairyjevi komentari stižu nekoliko sati nakon što je Credit Suisse objavio da će posuditi do 50 milijardi švicarkih franaka - otprilike 53,68 milijardi dolara. Dionice švicarske banke pale su u srijedu nakon izvješća u kojem je saudijska banka iskazala nespremnost za daljnju financijsku pomoć. Dakle, upravo su oni pokrenuli lavinu panike.

Al Khudairy dodaje da su nedavne posljedice kolapsa Sillicon Valley Bank različite od financijske krize iz 2008., ustvrdivši da su koraci koje su američki regulatori poduzeli da zaštite štediše obuzdali daljnje strahove od potencijalnog domino efekta.

"Imali smo neuspjeh prošli tjedan, ali to nije ni blizu, nema veze s onim što smo vidjeli 2008. Ovo je samo jedan izolirani incident, regulatori su prekinuli svaku mogućnost prelijevanja", rekao je.

Predsjednik Saudijske nacionalne banke rekao je za CNBC da Credit Suisse nije tražio financijsku pomoć.

“Nije bilo razgovora s Credit Suisseom o pružanju pomoći”, kaže sada Al Khudairy. “Ne znam odakle riječ ‘pomoć’, od listopada nije bilo nikakvih rasprava.”

Ponovio je da banka neće preuzimati svoj udio iznad sadašnjih 9,9 posto .

“Poruka se nije promijenila, ista je od listopada”, rekao je. ″Čak i da to želimo, postoji previše komplikacija sa stajališta propisa i usklađenosti”, rekao je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. studeni 2023 19:09