RAT U UKRAJINI: UŽIVO

Šef separatista otkrio kakva će biti sudbina branitelja Azovstala; Ukrajinski obavještajac: ‘Putina su pokušali ubiti!‘

Ključne događaje 89. dana ratnih zbivanja u Ukrajini pratimo iz minute u minutu

Predaja boraca iz Azovstala

 Afp/

Ključni događaji:

- 89. je dan ruske invazije na Ukrajinu

- Vadim Šišimarin, prvi ruski vojnik optužen za ratni zločin, osuđen je na doživotni zatvor

- Vođa proruskih separatista rekao je da će svim ratnim zarobljenicima iz čeličane Azovstal suditi sud u samoproglašenoj NR Donjeck

- Biden: Rusija mora platiti dugoročnu cijenu za barbarsku invaziju

- Rusko ministarstvo obrane tvrdi da su njegove snage uništile ukrajinsku jedinicu američkih haubica M777

- Britansko ministarstvo obrane: Rusija je najvjerojatnije izgubila vojnika koliko u cijelom devetogodišnjem ratu u Afganistanu

- Ukrajina je produžila izvanredno stanje uzemlji za tri mjeseca


NOVO 15:55 Rusko gospodarstvo može "izdržati teret sankcija", rekao je Vladimir Putin u ponedjeljak, unatoč tmurnim gospodarskim izgledima za zemlju nakon invazije na Ukrajinu 24. veljače.

"Unatoč svim poteškoćama, rusko gospodarstvo podnosi utjecaj sankcija, i to prilično dobro", rekao je Putin na sastanku s bjeloruskim predsjednikom Aleksandrom Lukašenkom u crnomorskom ljetovalištu Sočiju. "To pokazuju svi glavni makroekonomski pokazatelji."

"Da, nije lako. Sve što se događa zahtijeva posebnu pažnju gospodarskog bloka vlade. U cjelini, ti napori imaju pozitivan učinak", zaključio je Putin.


15:33 Bjeloruska vojska počela je provjeravati svoje oružje i logističku opremu kako bi se uvjerila da su spremni za borbu, priopćilo je njezino ministarstvo obrane, a prenosi Reuters.

“Inspekcijskim pregledom će se utvrditi stanje opreme i njezina spremnost za izvršavanje zadataka”, navodi se.


15:09 Mađarska je odlučila ostati pri svojim zahtjevima za energetska ulaganja prije nego što pristane na ruski naftni embargo, sukobljavajući se s državama EU-a koje se zalažu za brzo odobrenje dodatnih sankcija EU-a Rusiji zbog invazije na Ukrajinu.

Europska komisija je početkom svibnja predložila novi paket sankcija protiv Kremlja, ali mjere još nisu usvojene, a Mađarska je među najglasnijim kritičarima plana.

"Prvo nađimo rješenja, zatim sankcionirajmo", rekla je mađarska ministrica pravosuđa Judit Varga.

To je u suprotnosti s pozivima nekoliko vlada na dogovor prije sastanka čelnika EU-a, 30. svibnja.

Mađarska, koja je jako ovisna o ruskoj nafti, rekla je da će joj trebati oko 750 milijuna eura kratkoročnih ulaganja za nadogradnju rafinerija i proširenje naftovoda koji dovodi naftu iz Hrvatske.


14:58 Visoki ukrajinski sigurnosni dužnosnik u intervjuu za novinsku agenciju Ukrajinska Pravda izjavio je kako je pokušan atentat na Putina.

U intervjuu za Pravdu, Kirilo Budanov, šef glavne obavještajne uprave u ukrajinskom ministarstvu obrane, rekao je da je pokušaj atentata napravljen nakon invazije Kremlja u veljači.

Rekao je da su ruskog čelnika napali predstavnici iz regije Kavkaza, koja se nalazi između Crnog i Kaspijskog mora.

Međutim, do sada nije predstavljen nijedan dokaz, a Sky News nije potvrdio tu tvrdnju.

“Ovo je informacija koja nije javna. Bio je to apsolutno neuspješan pokušaj, ali stvarno se dogodilo. Bilo je to prije otprilike dva mjeseca'', izjavio je Budanov.


14:53 Bjeloruski predsjednik Aleksandar Lukašenko rekao je u ponedjeljak da je zabrinut što zapad pokušava raskomadati" Ukrajinu i optužio Poljsku da nastoji zauzeti zapadni dio te zemlje.

Na sastanku s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom, koji se prenosio na televiziji, rekao je da će Kijev na kraju morati zatražiti pomoć da se spriječi zauzimanje zapadne Ukrajine.

Lukašenko nije iznio dokaze za svoje tvrdnje.


14:42 Ruski diplomat podnio je ostavku na mjesto u Ujedinjenim narodima, rekavši da se "nikada nije toliko sramio" svoje zemlje i osudivši Vladimira Putina za njegov "agresivni rat" protiv Ukrajine.

Boris Bondarev, savjetnik ruske misije pri uredu UN-a u Ženevi, kritizirao je rusko ministarstvo vanjskih poslova, u kojem je radio 20 godina, zbog sve veće “razine laži i neprofesionalizma”, izvještava organizacija za zaštitu prava UN Watch.

Opširnije pročitajte OVDJE.


14:38 Ruske snage su se usredotočile na napade na Sjeverodoneck, grad u oblasti Luhansk, za koji lokalne vlasti kažu da je "uništen". Guverner oblasti Luhansk Serhij Hajdaj izjavio je da je grad istodobno napadnut iz četiri smjera, ali da su odbijeni svi pokušaji neprijatelja da uđe u grad. Sjeverodoneck je posljednje uporište Ukrajinaca u toj oblasti.

Prema Hajdajevim riječima, u gradu funkcionira samo jedna bolnica s tri liječnika i zalihama za deset dana. Nakon propalog pokušaja ulaska u grad, ruske snage nastavile su paljbu po gradu i okolici, kaže Hajdaj. U dnevnom izvješću britanskog ministarstva obrane navodi se da je Sjeverodoneck taktički prioritet ruske vojske te da su na tu bojišnicu raspoređeni ruski tenkovi BMP-T, poznatiji kao Terminatori. Riječ je o najviše deset oklopnih vozila tog tipa pa je malo vjerojatno da će posebno utjecati na rezultat borbi, smatraju Britanci.

Opširnije pročitajte OVDJE.


14:35 Rusko gospodarstvo sučelit će se s dugotrajnom štetom kao posljedicom rata u Ukrajini, navodi njemačka središnja banka Bundesbank.

U mjesečnom izvješću Bundesbank objavljuje da "Rusija ide prema gubitku značajnog dijela svog prosperiteta na duge staze".

Negativne posljedice rata pogodile bi i industrijski i uslužni sektor, procjenjuju stručnjaci Bundesbanka: "Nove izvozne zabrane koje su uvele zapadne zemlje i ograničenja opskrbi koje su nametnule mnoge kompanije stoga će vjerojatno posebno teško pogoditi rusku industriju."

Ruska industrija je u opasnosti od "ozbiljnog gubitka učinkovitosti" i "tehnološkog zaostajanja kao rezultata opsežne međunarodne izolacije", navodi se u izvješću.


14:15 Volodimir Zelenski rekao je da je 87 ljudi poginulo u ruskom zračnom napadu na grad Desna prošlog utorka, što je najveći broj vojnih žrtava u jednom napadu od početka rata 24. veljače.

Na dan kada se to dogodilo, glasnogovornik ruske vojske rekao je da su visokoprecizne rakete dugog dometa pogodile ukrajinske pričuve u centru za obuku u blizini Desne i na jednom drugom mjestu.

Grad je sjeveroistočno od Kijeva, u regiji Černihiv, a u blizini se nalaze vojarne i baza za obuku.


14:00 Jučer je u Parizu počeo Roland Garros, jedan od četiri grand slam teniska turnira. Nastupit će i Rus, Danil Medvedev, drugi igrač svijeta, kao i još nekoliko ruskih i bjeloruskih tenisača i tenisačica, čiji rejting je dovoljan za nastup na najpoznatijem turniru na zemljanoj podlozi. Ali na idućem velikom, štoviše, najvećem teniskom turniru, a to je Wimbledon, njih neće biti. Dobili su zabranu dolaska jer su Rusi, odnosno Bjelorusi.

Ispali su kolateralne žrtve sumanute politike predsjednika svoje zemlje Vladimira Putina, čija soldateska harači Ukrajinom, iako ne znamo što oni uopće misle o Putinu, Ukrajincima, ratu i miru.

Cijeli komentar Roberta Bajrušija pročitajte OVDJE.


13:43 Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski nazvao je obnovu svoje zemlje nakon rata s Rusijom "ogromnom ekonomskom šansom", u obraćanju na Svjetskom gospodarskom forumu u Davosu.

"Uništit ćemo našeg susjeda i obnoviti cijele gradove i industrije", rekao je. Zelenski je također iznio plan koji će tvrtkama ponuditi da preuzmu "pokroviteljstvo" obnove različitih područja u Ukrajini.


13:30 Rusija će uskoro imati 50 potpuno novih nuklearnih projektila koji je sposoban sve neprijatelje 'svesti na nuklearni krater', upozorio je Dmitrij Rogozin, čelnik svemirske agencije Roskosmos i Putinov bliski saveznik.

Pritom je rekao da će deseci novih projektila Sarmat-2 - visine 14-katnice i težine 208 tona - biti raspoređeni do jeseni kako bi ugrozili ruske neprijatelje. Interkontinentalni balistički projektil ima domet od 18 tisuća kilometara i može pogoditi ciljeve brzinom od 25.556 km/h.

Kao demonstraciju Sarmatove moći, pokazao je snimku golemog kratera koju je napravio jedan od projektila bez bojeve glave.

Opširnije pročitajte OVDJE.


13:20 Njemački ministar gospodarstva Robert Habeck u ponedjeljak je upozorio Mađarsku da ne blokira uvođenje embarga na uvoz ruske nafte u Europu

"Očekujemo da svi, uključujući Mađarsku, traže rješenje", rekao je Habeck.

Jutros je na njemačkom radiju izjavio da je razočaran što EU još nije dogovorila embargo na rusku naftu, na čemu se radi tjednima, te da bi Njemačka bila spremna zanemariti sudjelovanje Mađarske kako bi ubrzala postupak.

"Ako predsjednik (europske) komisije kaže da ovo radimo kao 26 zemalja bez Mađarske, onda je to smjer koji bih uvijek podržao", rekao je Habeck dodajući da još nije čuo za tu opciju od EU-a.


13:10 Ruski vojnik osuđen na doživotni zatvor zbog ratnih zločina u Ukrajini namjerava se žaliti, kaže njegov odvjetnik.

"Ovo je najteža kazna i svaka bi je razumna osoba osporila", rekao je Viktor Ovsiannikov, prenosi AFP.

"Tražit ću poništenje presude suda", dodao je Ovsiannikov.

Vadim Šišimarin priznao je da je 28. veljače u selu Čupahivka na sjeveroistoku zemlje ubio 62-godišnjeg muškarca. Njegov odvjetnik tvrdi da je slijedio izravne naredbe.


12:01 Ukrajinski sud osudio je u ponedjeljak ruskog vojnika na doživotnu kaznu zatvora zbog ubojstva nenaoružanog civila, što predstavlja prvo suđenje za ratne zločine od početka ruske invazije na Ukrajinu 24. veljače.

Vadim Šišimarin, 21-godišnji zapovjednik tenka, izjasnio se krivim i priznao da je ubio 62-godišnjeg Oleksandra Šelipova u sjeveroistočnom ukrajinskom selu Čupahivka 28. veljače, nakon što mu je naređeno da ga ustrijeli.

Sudac Serhij Agafonov je rekao da je Šišimarin, izvršavajući "kriminalnu zapovijed" vojnika višeg čina, ispalio nekoliko hitaca iz automatskog oružja u glavu žrtve.

Šišimarin, odjeven u plavu i sivu trenirku s kapuljačom, u tišini je promatrao sudski postupak iza kaljenog stakla i nije pokazivao emocije kada mu je pročitana presuda.

Suđenje ima ogroman simbolički značaj za Ukrajinu, koja je optužila Rusiju za zvjerstva i brutalnost prema civilima tijekom invazije i rekla da je identificirala više od 10.000 mogućih ratnih zločina.

Rusija poriče namjerno gađanje civila i sudjelovanje u ratnim zločinima.

Kremlj nije odmah komentirao presudu.

Ranije je rekao da nema informacija o suđenju i da izostanak diplomatske misije u Ukrajini ograničava sposobnost Rusije da pruži pomoć.

image

Vadim Šišimarin

Yasuyoshi Chiba/Afp

Opširnije pročitajte OVDJE


11:55 Ukrajinski čelnik Volodimir Zelenski započeo je govor zamolivši sudionike Svjetskog ekonomskog foruma da razmotre značaj ovogodišnje teme: povijest na prekretnici.

Zelenski kaže da svijetom ne može vladati "gruba sila", prije nego što je ukazao na "Rusku kuću ratnih zločina" postavljenu u blizini u Davosu kao dokaz da je država "puna ratnih zločinaca".

Ponavljajući ranije riječi potpredsjednika ukrajinske vlade, o potrebi za trajnim mjerama protiv Moskve, on poziva na uvođenje "maksimalnih sankcija" Rusiji.

''Samo će to spriječiti Rusiju, ali i bilo koju drugu zemlju, da pokrene ničim izazvan rat protiv svog susjeda'', rekao je Zelenski.

''Trenutno nema takvih sankcija, rekao je, a ondao iznio mjere za koje vjeruje da bi trebale biti na snazi, uključujući:

- Potpuni embargo na rusku naftu

- Svim ruskim bankama zabranjen pristup globalnim sustavima

- Nema trgovine s Rusijom


11:47 Dok se svjetski vođe okupljaju na Svjetskom ekonomskom forumu u Davosu, ukrajinski umjetnici pretvorili su tamošnju Rusku kuću, mjesto koje inače koristi rusko izaslanstvo, u "Rusku kuću ratnih zločina", piše u ponedjeljak BBC.

Fotografije masovnog uništenja u ukrajinskim gradovima, koje su granatirale ruske snage, predstavljene su na izložbi u zgradi u švicarskom zimovalištu u Alpama.

Ruska invazija na Ukrajinu predstavlja fokus četverodnevnog događaja, koji će započeti kasnije u ponedjeljak obraćanjem ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog videovezom.


11:41 Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov dao je svoj uobičajeni dnevni izvještaj novinarima, prenosi Reuters. Peskov je naglasio sljedeće zaključke:

- Ruski vojnici morali bi biti oprezni zbog "terorističkih napada" nakon što je gradonačelnik okupiranog grada Enerhodara na jugu Ukrajine, kojeg je imenovala Rusija, ozlijeđen u eksploziji u nedjelju

- Zapad je pokrenuo globalnu krizu s hranom uvodeći najteže sankcije u modernoj povijesti Rusiji zbog rata u Ukrajini. "Rusija je uvijek bila prilično pouzdan izvoznik žitarica", rekao je Peskov. “Mi nismo izvor problema.”

- Rusija je zabrinuta suđenjem ruskom vojniku u Kijevu optuženom za ratne zločine, dodajući da ne može osobno braniti njegove interese.

- Peskov je ponovno naglasio da upumpavanje oružja u Ukrajinu neće povećati sigurnost ili stabilnost u Europi


10:57 Novinska agencija Interfax navodi kako je Denis Pušilin, vođa proruskih separatista u Donjecku, rekao da će svim ratnim zarobljenicima iz čeličane Azovstal suditi sud u samoproglašenoj Narodnoj Republici Donjeck.

- Zarobljenici iz Azovstala nalaze se na području Donjecke Narodne Republike. U planu je i organiziranje međunarodnog suda na teritoriju republike - kazao je Pušilin.


10:27 Američki predsjednik Joe Biden, koji je u posjetu Japanu, rekao je da Rusija mora "platiti dugoročnu cijenu" za svoje "barbarstvo u Ukrajini" u smislu sankcija koje su uvele SAD i njihovi saveznici.

Na pitanje hoće li SAD braniti Tajvan ako ga napadne Kina, predsjednik je rekao da hoće.

"To je obaveza koju smo preuzeli", rekao je Biden. Peking smatra Tajvan odmetnutom provincijom koja se mora ujediniti s kopnom.

image

Joe Biden

Nicolas Datiche/Afp

"Složili smo se s politikom jedne Kine, potpisali smo je, ali ideja da se Tajvan može zauzeti silom jednostavno nije prikladna. To će dislocirati cijelu regiju i biti još jedna akcija slična onome što se dogodilo u Ukrajini", naglasio je Biden.

Opširnije pročitajte OVDJE.


10:03 Nakon nekoliko tjedana spavanja na sanducima s granatama i skrivanja lica od Ukrajinaca zbog rastućeg osjećaja krivnje, ruski mlađi časnik zaključio je da dalje ne može: 'Ja ne moram biti u ovom ratu', rekao je sam sebi.

- Bili smo prljavi i umorni. Ljudi oko nas su umirali, nisam želio osjećati kao da sam dio toga, ali bio sam dio svega, ispričao je časnik za CNN. Kada je kap prelila čašu otišao je potražiti svog zapovjednika kako bi na licu mjesta podnio ostavku. CNN ne navodi ime vojnika, niti otkriva osobne podatke radi njegove sigurnosti.

Njegova priča vjerojatno je tek jedna od mnogih jer kritičari rata u Rusiji, ali i Ukrajini, tvrde da su čuli za puno slučajeva profesionalnih i mobiliziranih vojnika koji napuštaju redove ruskih snaga na bojištu.

Zapadni dužnosnici već duže vrijeme procjenjuju kako je osjetan pad morala među ruskim vojnicima u Ukrajini. Također, stižu izvješća o velikim gubicima Putinovih snaga.

Opširnije pročitajte OVDJE.


9:41 Poljska ministrica klime Anna Moskwa rekla je da je njezina zemlja odlučila raskinuti međuvladin sporazum s Rusijom u vezi s plinovodom Jamal.

"Poljska osuđuje međuvladin plinski sporazum iz 1993. u vezi s Jamalom. Ruska agresija na Ukrajinu potvrdila je ispravnost odlučnosti poljske vlade da postane potpuno neovisna od ruskog plina. Uvijek smo znali da Gazprom nije pouzdan partner", napisala je Moskwa na Twitteru.


9:13 Dvomjesečna beba slikana je na sprovodu njegovog oca u regiji Zaporižja.

Borbeni pilot Serhij Parhomenko (25) iz Vinnitsia, bio je na borbenom zadatku kada je poginuo.


9:08 Tri mjeseca nakon početka ruske invazije na Ukrajinu, rat i rizici koje on predstavlja za svjetsku ekonomiju bit će u središtu Svjetskog ekonomskog foruma (WEF) u Davosu koji počinje u ponedjeljak.

Skup se vraća se u švicarsko zimovalište nakon dvije godine, zbog pandemije covida-19. Prošle godine, tradicionalni godišnji sastanak održan je online a varijanta omikron ove ga je godine ponovno pomakla, sa siječnja na svibanj.

"Naše prve misli idu prema ratu u Ukrajini", rekao je utemeljitelj WEF-a Klaus Schwab predstavljajući program ovogodišnjeg skupa.

Opširnije pročitajte OVDJE.


8:54 Ruska agencija RIA prenosi rusko ministarstvo obrane koje kaže da su njegove snage uništile ukrajinsku jedinicu američkih haubica M777, vrstu topničkog oružja.

Tvrdnja nije neovisno provjerena, naglašava Guardian.


8:15 'Ukrajina svakodnevno gubi između 50 i 100 života na istoku', rekao je predsjednik Volodimir Zelenski na brifingu za novinare u nedjelju.

Zelenski nije dalje elaborirao, ali čini se da komentari upućuju na vojne gubitke i da su znak koliko su žestoke borbe na istoku.

Ruske snage pojačale su svoje pokušaje zauzimanja gradova u istočnoj regiji Donbasa, s naglaskom na grad Severodonjeck.


7:30 - Tri mjeseca od početka invazije, Rusija je najvjerojatnije izgubila vojnika koliko u cijelom devetogodišnjem ratu u Afganistanu, stoji u najnovijem izvještaju britanskog ministarstva obrane. Toliko visoki broj žrtava kombinacije je 'loše taktike, slabog pokrivanja zračnog prostora, nedostatka fleksibilnosti i zapovjednog pristupa 'ponavljanja pogrešaka', navodi se.

Kombinacija "loše taktike niske razine, ograničenog zračnog pokrivanja, nedostatka fleksibilnosti" i zapovjednog pristupa koji je "spreman pojačati neuspjeh i ponoviti pogreške" dovela je do visoke stope žrtava, navela je britanska obavještajna služba u svom najnovijem objavljenom izvješću ovo jutro.

Britanci navode da se broj žrtava u Donbasu dramatično povećava. I Zelenski je danas potvrdio da Ukrajinci svaki dan u Donbasu gube oko stotinjak ljudi.

Međutim, Britanci navode da je prošlost pokazala da je ruska javnost jako osjetljiva kada su ruske ratne žrtve u pitanju, tako da se u budućnosti vrlo lako može očekivati da će nezadovoljstvo građana rasti i da će se sve glasnije čuti protivnici rata.


7:07 Ukrajina je produžila izvanredno stanje uzemlji za tri mjeseca - do 23. kolovoza.

Predsjednik Volodimir Zelenski prvi put je potpisao dekret 24. veljače, zajedno s pozivom za opću mobilizaciju, i od tada ga je u dva navrata produžio za mjesec dana. U nedjelju je parlament apsolutnom većinom glasova izglasao treće produženje jer Rusija nastavlja ofenzivu na regiju Donbas.


7:03 Više od 100 milijuna ljudi protjerano je iz svojih domova diljem svijeta, objavila je Agencija UN-a za izbjeglice (UNHCR) u ponedjeljak, navodeći nove podatke o onima koji bježe od nasilja, sukoba, progona i kršenja ljudskih prava.

Rat u Ukrajini jedan je od čimbenika koji je natjerao milijune ljudi u bijeg, rekao je UNHCR, dodajući kako su dugotrajni sukobi u zemljama poput Etiopije i Demokratske Republike Kongo drugi čimbenici koji stoje iza velikih brojeva.


6:50 U najnovijem vojnom izvješću ukrajinska vojska izvijestila je da je Rusija sve svoje napire usmjerila na napade na Severodoneck u istočnoj Ukrajini i područje Točkivka. Također navode da ruske snage planiraju obnoviti ofenzivu prema Slovjansku. U regiji Harkiv ruske snage su uspostavile kontrolne točke i utvrde na pristupnim cestama u blizini naselja Veliki Burluk, Kapitolivka, Mihailivka, Levkivka, Zabavne i Kupjansk, rekao je glasnogovornik generalnog stožera Oružanih snaga Ukrajine Oleksandr Štupun.


Prvi govornik na Svjetskome ekonomskom forumu u Davosu bit će ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski. Očekuje se da gosti foruma budu gradonačelnik Kijeva Vitalij Kličko i njegov brat Vladimir.

Među ostalim, sudionici će raspravljati i o posljedicama rata na opskrbne lance, na opskrbu energijom i na sigurnost hrane.

Njemački ministar gospodarstva Robert Habeck u ponedjeljak ujutro govorit će pred sudionicima u sklopu panel rasprave o tomu na koji način Njemačka kani postati manje ovisna o ruskoj energiji.

Ukrajinski parlament zabranio je u nedjelju simbole "Z" i "V" koje ruska vojska koristi za promicanje svog rata u Ukrajini, ali je pristao na poziv predsjednika Volodimira Zelenskija da dopusti njihovu upotrebu u obrazovne ili povijesne svrhe.

Jaroslav Železnjak, član oporbe, objavio je odluku na aplikaciji za razmjenu poruka Telegram, rekavši kako je od 423 zastupnika skupštine njih 313 glasovalo "za".

Zelenskij je stavio veto na raniju verziju zakona i pozvao da se ta dva simbola dopuste u muzejima, knjižnicama, znanstvenim radovima, udžbenicima i sličnim primjerima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 20:09