RASISTIČKO RJEŠENJE

Šef slovačkih nacionalista: Rome treba strpati u jednu neovisnu državu, tamo će biti najkorisniji!

Jan Slota, predsjednik Slovačke narodne stranke, zagovara strože postupanje prema Romima pa predlaže smještaj romske djece u internate

BRATISLAVA - Jan Slota, predsjednik Slovačke narodne stranke (SNS) , zatražio je osnivanje neovisne države Roma jer je to, prema njegovu mišljenju, 'idealno rješenje' za probleme te manjinske skupine, objavio je u utorak na svojoj internetskoj stranici.

- Najidealnije bi bilo kada bi se stvorila neovisna država u kojoj bi taj narod mogao biti koristan - napisao je šef SNS-a, inače nacionalističke stranke koja je od 2006. do 2010. godine bila član vladajuće koalicije , no sada u slovačkom parlamentu ima svega sedam zastupnika.

Slota dodaje kako se Romi najbolje razumiju međusobno, sami sa sobom, te da nemaju ništa zajedničko s prirodom i filozofijom života Slavena. Predsjednik SNS-a, poznat po svojim proturomskim i protumađarskim govorima , navodi kako se 'Romi stoljećima nisu približili Slavenima".

Osim toga, u svojevrsnom manifestu, kojeg on naziva čvrstim rješenjem za romski problem, kojeg je objavio na internetu, Slota zagovara strože postupanje prema Romima pa predlaže i oduzimanje romske djece od obitelji i njihov smještaj u internate.

Njegove su prijedloge oštro osudile slovačke udruge za ljudska prava. U Slovačkoj živi 5,4 milijuna stanovnika od čega su 89 tisuća Romi. No, stručnjaci vjeruju kako je realna brojka mnogo veća te da ih ima oko 350 tisuća. Smatra se kako se polovica uspješno uklopila u društvo dok je druga na samom rubu preživljavanja.

Procjenjuje se kako u cijeloj Europskoj uniji živi između 11 i 12 milijuna Roma.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. svibanj 2024 00:55