MAFIJAŠKI RATOVI

Šef švedske policije podijelio detalje koji su frapirali javnost: ‘Znate li koja je uloga djece u tim bandama?‘

Švedski premijer Ulf Kristersson zakleo se u četvrtak navečer da će poraziti bande te da će mu u tome pomoći vojska

Prizori iz Švedske koju je zapljusnuo novi val nasilja

 /Profimedia

"Sve više i više djece stupa u kontakt s kriminalnim bandama koje djeluju u Švedskoj i nude im da postanu njihovi plaćeni ubojice", rekao je u petak glavni ravnatelj švedske policije Anders Thornberg.

Thornbergova je izjava došla nakon što su tri osobe ubijene u 24 sata, piše The Local.

Kriminalne se bande u Švedskoj već godinama bore za kontrolu nad tržištem ilegalnog oružja i droge. Podzemlje je u to ime do sada prolilo dosta krvi, a sukob je eskalirao kada se nesloga unutar vodeće bande pretvorila u otvoreni sukob.

Stambene zgrade i kuće diljem zemlje nerijetko su mete bombaških napada, a pucnjave koje su se nekoć događale samo u siromašnim i perifernim dijelovima švedskih gradova, sada se događaju i u mirnim četvrtima u kojima žive bogati.

"Djeca zovu bande i žele za njih ubijati", ustvrdio je Thornberg. "Kriminalci su okrutni", dodao je šef švedske policije te rekao da bande osobama koje ih kontaktiraju, nerijetko maloljetnicima, daju oružje i adrese osoba koje žele smaknuti.

Na udaru te djece-plaćenika često se nađu druge mlade osobe.

Pucnjave i bombaški napadi u Švedskoj su u rujnu uzeli 12 života. Tako je koban mjesec u toj zemlji posljednji puta zabilježen prije četiri godine.

Viši policijski dužnosnik Mats Lindström rekao je da je vidio dosta poruka koje su mladi poslali bandama, a u kojima im nude svoje usluge.

Švedska je policija u kolovozu ove godine pritvorila 69 osoba mlađih od 18 godina. U istom mjesecu prije dvije godine, u pritvoru je bilo tek 14 maloljetnika.

Švedski premijer Ulf Kristersson zakleo se u četvrtak navečer da će poraziti bande te da će mu u tome pomoći vojska.

"Pohvatat ćemo bande. Porazit ćemo bande", rekao je Kristersson. "Ekstremno nasilje pogađa sve više djece i potpuno nedužne. Švedska tako što nikada nije vidjela. Niti jedna europska zemlja tako što nije vidjela", zaključio je švedski premijer.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 11:23