PLINSKA KRIZA

Šef talijanske energetske kompanije: Obustava isporuke ruskog plina nema veze s geopolitičkom situacijom

‘Uzrok je činjenica da bi Gazprom morao platiti novčano jamstvo za transport plina iz Austrije u Italiju koje se do sada nije tražilo‘

Ilustracija

 Miguel Medina/Afp

Obustava isporuka ruskog plina Italiji preko Austrije nema veze s geopolitikom, izjavio je izvršni direktor talijanske energetske kompanije Eni, dodavši da su spremni platiti jamstvo koja austrijski regulator traži od ruskog Gazproma.

Rusija je smanjila isporuke plina Europi otkako joj je Zapad uveo sankcije zbog invazije na Ukrajinu, što je izazvalo energetsku krizu.

Situaciju je dodatno otežalo oštećenje plinovoda Sjeverni tok 1 početkom prošlog tjedna i curenje plina u Baltik. Rusija je već obustavila isporuke tim plinovodom zbog, kako tvrde, problema s povratom turbine koju su poslali Siemens Energyju na remont.

Oštećenje je onemogućilo obnovu isporuka, a Europa je pokrenula istragu, uz sumnje o sabotaži.

Prošlog vikenda talijanska energetska kompanija Eni objavila je da je ruski proizvođač plina Gazprom obustavio isporuke Italiji preko Austrije.

U ponedjeljak šef talijanske tvrtke Claudio Descalzi ustvrdio je da obustava isporuka preko ulazne točke Tarvisio na sjeveru Italije "nema apsolutno nikakve veze s geopolitičkim čimbenicima".

"Uzrok je činjenica da bi Gazprom morao platiti novčano jamstvo za transport plina iz Austrije u Italiju koje se do sada nije tražilo", rekao je Descalzi, dodavši da jamstvo iznosi 20 milijuna eura.

Eni provjerava može li umjesto Gazproma i austrijskog operatera fizički preuzeti ruski plin koji je već u Austriji, naglasio je, dodavši, prema medijskim izvješćima u ponedjeljak, da su spremni platiti jamstvo umjesto ruske kompanije kako bi doveli plin u Italiju.

Unatoč najnovijoj obustavi, opskrba je u Italiji nadmašila domaću potražnju, što je nekim dobavljačima omogućilo da plin prodaju izvan zemlje i iskoriste priliku koju nude više cijene u nizozemskom čvorištu Title Transfer Facility (TTF), rekao je Descalzi.

Kako bi spriječila izvoz dijela plina, Italija bi mogla povećati propisanu razinu zaliha prema 100 posto, rekao je šef Enija.

Istaknuo je i da je preko Tarvisija u posljednje vrijeme stizalo oko 20 milijuna kubika plina dnevno, što odgovara 10 posto talijanskog uvoza.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. prosinac 2022 16:08