STRAH OD MOSKVE

Šef ukrajinskog parlamenta: ‘Rusi bi na nas mogli baciti atomsku bombu!‘

Rusija je nagomilala desetke tisuća vojnika duž granice, tražeći od NATO-a jamstva da neće prihvatiti Ukrajinu kao članicu saveza

Ruski supersonični bombarder Tupoljev Tu-160 ”Blackjack”, koji može nositi projektile s nuklearnom bojnom glavom

 Vladimir Astapkovich/Sputnik /

Jedan od vodećih ukrajinskih političara tvrdi da signali koji dolaze iz Rusije ukazuju kako je moguće da Moskva planira nuklearni napad na svog istočnoeuropskog susjeda, piše RT, TV mreža koju financira ruska vlada.

Predsjednik Verhovne Rade (ukrajinski parlament) Ruslan Stefančuk primijetio je na konferenciji za novinare da je od 1991. godine Ukrajina bila treća sila na svijetu po nuklearnoj sposobnosti, referirajući se na naslijeđeni arsenal bojevih glava nakon raspada Sovjetskog saveza.

Napomenuo je da se Kijev tog arsenala dobrovljno odrekao samo nekoliko godina kasnije kako bi postao država bez nuklearnog oružja. Stefančuk smatra da bi Rusija, koja je bila jamac razoružanja, mogla čak pokrenuti nuklearni napad protiv Ukrajine. Osobito ako njegova zemlja nastavi s demokratskim razvojem, smatra on.

Sugestije prvog čovjeka ukrajinskog parlamenta stižu u vrijeme velike zabrinutosti Zapada te ukrajinske obavještajne službe da Moskva priprema veliku ofenzivu protiv Ukrajine.

Rusija je nagomilala desetke tisuća vojnika duž granice s Ukrajinom, tražeći od NATO-a jamstva da neće prihvatiti tu bivšu sovjetsku republiku kao članicu saveza te jamstvo da ondje neće raspoređivati ni oružje ni vojnike.

State Department savjetovao je u ponedjeljak američkim građanima da ne putuju u Ukrajinu zbog velike prijetnje ruske invazije na tu zemlju.

Kremlj je međutim, više puta odbacio optužbe da Rusija gomila svoje vojnike duž zajedničke crte razgraničenja u sklopu priprema za invaziju. Umjesto toga, Moskva optužuje članove vojnog bloka pod vodstvom SAD-a za prebacivanje zabrinjavajuće količine oružja prema ruskoj granici. Također, optužuju Zapad da ohrabruje ukrajinske dužnosnike s ciljem izazivanja provokacija koje bi mogle prerasti u sveopći sukob.

Prošloga mjeseca, ruski šef diplomacije Sergej Lavrov rekao je da se u Ukrajini na liniji razgraničenja u Donbasu akumulira sve više vojnika i opreme uz potporu sve većeg broja zapadnih saveznika. Upozorio je da će Moskva poduzeti potrebne korake da zajamči vlastitu sigurnost ako te države ne mogu obuzdati Kijev.

U prvom dijelu studenoga, Lavrov je upozorio da zabrinjavajući razvoj događaja predstavljaju tvrdnje da su kijevski vojnici rasporedili američke protuoklopne raketne sustave Javelin. Također je skrenuo pažnju na, kako kaže, "pretjerano zapaljiv i opasan tok svijesti ukrajinskih političara u zadnje vrijeme".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 11:28