EKONOMSKI KOLAPS

Šef vodeće banke priznao da je Afganistan pred bankrotom, rađa se pakt od kojeg se Zapad grozi

"Dolazi samo do povlačenja novca, većina banaka ne funkcionira i ne pruža potpune usluge"
Kaos ispred banaka u Kabulu
 Hoshang Hashimi

Afganistan je nakon dolaska talibana na vlast pred bankrotom. Situacija nije bila bajna ni ranije, ali zahvaljujući međunarodnoj pomoći, nekako su držali glavu iznad površine vode, ali kako je Zapad 'zavrnuo pipu', situacija je postala kritična u rekordno brzom roku. To je uostalom priznao i izvršni direktor Islamske banke Afganistana.

- Afganistanski bankarski sustav blizu je kolapsa, potvrdio je za BBC dodavši:

- Klijenti su u panici. Trenutačno svi povlače novac, a većina banaka ne funkcionira i ne pruža potpune usluge - rekao je Syed Moosa Kaleem Al-Falahi, koji trenutačno živi u Dubaiju.

Kada je Afganistan u pitanju, računica je vrlo jednostavna - prema Svjetskoj banci oko 40% bruto domaćeg proizvoda (BDP-a) do sada je dolazilo od međunarodne pomoći. Otkako su talibani preuzeli vlast, Zapad je zamrznuo ta sredstva.

Al Falahi kaže da je ovakva situacija natjerala talibane da potraže druge izvore financijske potpore.

- Nadaju se Kini i Rusiji, ali i nekim drugim zemljama. Čini se da će prije ili kasnije biti uspješni u dijalogu - rekao je.

Kina je već govorila o svojoj želji da pomogne obnovi Afganistana i da radi s talibanima, što je varijanta koja nikako ne odgovara Zapadu.

U nedavnom članku u kineskom režimskom mediju Global Timesu navodi se da postoji "veliki potencijal za suradnju u obnovi Afganistana", dodajući da je Kina "definitivno vodeći igrač".

Kina je već obećala pomoć u iznosu od 200 milijuna kineskih juana, piše BBC.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 13:52