NOVI TEDROSOV ISTUP

Šef WHO-a dan nakon sijanja panike poziva na smirenost: ‘Brine me uvođenje oštrih restrikcija‘

Čelnik WHO-a apelirao je na 194 države članice da se pridržavaju "racionalnih i razmjernih" mjera

Tedros Adhanom Ghebreyesus

 Christopher Black/World Health Organization/AFP

Čelnik Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) Tedros Adhanom Ghebreyesus izrazio je u utorak zabrinutost zbog pretjerane reakcije nekih zemalja na pojavu omikron varijante, poručivši da uvedene restrikcije možda nisu potrebne i da se njima nepravedno kažnjavaju afričke zemlje.

"Dobro razumijem zabrinutost svih zemalja kako bi zaštitile svoje građane protiv varijante koju još potpuno ne razumijemo", rekao je šef WHO-a.

"Jednako sam zabrinut da neke države članice uvode oštre, općenite mjere koje nisu utemeljene na dokazima niti su učinkovite same po sebi i samo će povećati nejednakosti", dodao je.

Prvi put zabilježena u Južnoj Africi prije tjedan dana, varijanta omikron izazvala je globalnu uzbunu, dovela do zabrane putovanja i dodatno pokazala nesrazmjer između masovnog cijepljenja u bogatim i male procijepljenosti u siromašnim zemljama.

U obraćanju na zatvorenom sastanku, čelnik WHO-a apelirao je na 194 države članice da se pridržavaju "racionalnih i razmjernih" mjera, navodi se na mrežnoj stranici WHO-a.

Još uvijek postoji više pitanja nego odgovora o ozbiljnosti varijante i učinkovitosti cjepiva, kazao je Tedros.

Dosad nije zabilježen nijedan smrtni slučaj zbog omikron varijante, iako WHO kaže da ta varijanta koronavirusa predstavlja visoki rizik za nagli porast broja zaraženih.

"Još jednom, zahvaljujem Bocvani i Južnoj Africi na tako brzom detektiranju, sekvencioniranju i prijavi ove varijante", rekao je Tedros.

"Duboko je zabrinjavajuće da drugi sada kažnjavaju te zemlje jer su učinile pravu stvar", istaknuo je.

Ovakav njegov istup dolazi samo dan nakon što je WHO izdao panično intonirano priopćenje u kojem najavljuje globalno širenje nove varijante koronavirusa što, kako su naveli, predstavlja "vrlo visoki" globalni rizik, a veći rast broja zaraženih mogao bi u nekim područjima imati "teške posljedice".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. listopad 2022 19:30