TEDROS ADHANOM GHEBREYESUS

Šef WHO-a iznio tri moguća covid scenarija, kaže da je najizvjesniji onaj da pandemija manje-više ide prema kraju

Ipak, čelnik WHO-a je upozorio da bi se povremeni uzleti broja slučajeva i smrti mogli dogoditi kada imunitet padne

Tedros Adhanom Ghebreyesus

 Johanna Geron/POOL/AFP

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) u srijedu je objavila ažurirani plan o covidu-19, navodeći tri moguća scenarija razvoja pandemije do kraja ove godine, a njezin čelnik vjeruje da je najvjerojatnija ona da će se ozbiljnost te bolesti s vremenom smanjivati.

"Na temelju onoga što sada znamo, najvjerojatniji scenarij je da će se virus koji uzrokuje covid-19 nastaviti razvijati ali će se ozbiljnost bolesti koju uzrokuje smanjiti kroz vrijeme zbog porasta imunosti dobivenog cijepljenjem i prebolijevanjem", rekao je glavni direktor WHO-a Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Ažurirani Plan strateške pripreme, spremnosti i odgovora iznosi strateške prilagodbe koje bi svaka zemlja trebala napraviti u smislu širenja koronavirusa, smanjivanja utjecaja covida i završetka globalnog izvanrednog stanja.

Ipak, čelnik WHO-a je upozorio da bi se povremeni uzleti broja slučajeva i smrti mogli dogoditi kada imunitet padne, što bi moglo zahtijevati periodične 'boostere' za osjetljivo stanovništvo.

Govoreći o drugom i trećem scenariju, Tedros je rekao da će se ili pojavljivati manje ozbiljne varijante pa 'boosteri' i nova cjepiva neće biti potrebni ili će se pojaviti virulentnija varijanta pa zaštita od ranijeg cijepljenja ili infekcije neće biti dovoljna.

Ovo je treći Plan strateške pripreme, spremnosti i odgovora WHO-a i Tedros vjeruje da će biti i posljednji.

Prvi plan objavljen je u veljači 2020. na samom početku pandemije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. srpanj 2022 23:52