ZABRINUTI TEDROS

Šef WHO-a upozorava: ‘Omikron se širi neviđenom brzinom, mogao bi preplaviti zdravstvene sustave‘

Nedavna istraživanja cjepiva Pfizer/BioNTech pokazala su da ono proizvodi puno manje neutralizirajućih antitijela protiv omikrona

Ilustracija, testiranje

 Mohammad Farooq/AFP

Nova varijanta koronavirusa omikron širi se diljem svijeta neviđenom brzinom, upozorila je Svjetska zdravstvena organizacija (WHO).

Slučajevi ove jako mutirane varijante potvrđeni su u 77 zemalja, međutim, čelnik WHO-a Tedros Adhanom Ghebreyesus ističe da je vjerojatno u mnogim drugim zemljama tek trebaju otkriti.

Na konferenciji za medije istaknuo je i da je zabrinut što se ne radi dovoljno na sprečavanju širenja ove varijante.

- Sigurno smo do sada naučili da podcjenjujemo ovaj virus na našu opasnost. Čak i ako omikron izazove manje teške bolesti, veliki broj slučajeva mogao bi ponovno preplaviti nepripremljene zdravstvene sustave - rekao je, prenosi BBC.

Omikron soj prvi je put identificiran u Južnoj Africi u studenom, a zemlja je od tada bilježila porast infekcija. Omikronom je zaražen i predsjednik Cyril Ramaphosa, a trenutno je u izolaciji s blagim simptomima.

Brojne zemlje uvele su zabrane putovanja koje utječu na Južnu Afriku i njezine susjede nakon pojave omikrona, ali to nije uspjelo spriječiti njegovo širenje svijetom.

Nedavna istraživanja cjepiva Pfizer/BioNTech pokazala su da ono proizvodi puno manje neutralizirajućih antitijela protiv omikrona nego protiv izvornog soja, no da bi se taj nedostatak mogao nadoknaditi booster dozom.

Čelnik WHO-a rekao je da bi pojačivači mogli igrati važnu ulogu u suzbijanju širenja Covid-19, no kako je bitnije dati prvu dozu najugroženijima koji je nisu dobili zbog problema s opskrbom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 19:38