NAKON TRAGEDIJE

Šef World Central Kitchena Izraelu: ‘Prestanite ubijati civile i humanitarce te koristiti hranu kao oružje‘

Izraelska vojska u utorak je ubila sedmero članova World Central Kitchena dok su u Gazi dostavljali hranu opkoljenom stanovništvu

José Andrés

 Michael Brochstein/Zuma Press/Profimedia/Michael Brochstein/zuma Press/profimedia

Osnivač i šef humanitarne organizacije World Central Kitchen, José Andrés, pozvao je u srijedu izraelsku vladu da prestane s neselektivnim ubijanjem nakon što je u Pojasu Gaze ubijeno više od 400 zdravstvenih radnika, 200 humanitaraca, 100 novinara i 33.000 palestinskih civila.

"Izraelska vlada treba prestati s ovim neselektivnim ubijanjem. Treba prestati ograničavati humanitarnu pomoć, prestati ubijati civile i zdravstvene radnike te prestati koristiti hranu kao oružje", poručio je Andrés preko društvene mreže X.

Izraelska vojska u utorak je ubila sedmero članova World Central Kitchena dok su u Gazi dostavljali hranu opkoljenom stanovništvu. U zračnom napadu na humanitarni konvoj vojska je ubila državljane Poljske, Velike Britanije, Australije, SAD-a i Palestince.

"Dosta je više izgubljenih nedužnih života", istaknuo je Španjolac Andrés.

Izrael ne dopušta dopremu humanitarne pomoći kopnenim putem, a World Central Kitchen uspio je morem dovesti brod s hranom nakon teških pregovora s izraelskom vojskom. S Cipra je planirao poslati još jedan brod.

Napad na humanitarni konvoj dogodio se isti dan kad je španjolski premijer Pedro Sanchez rekao novinarima u susjednom Jordanu, gdje se nalaze izbjeglički palestinski kampovi, da Španjolska do srpnja namjerava priznati neovisnost Palestine te da bi se u idućim mjesecima mogla "stvoriti kritična masa" u EU pa da i druge zemlje zauzmu isto stajalište.

Šef izraelske vojske Herzi Halevi izjavio je da napad nije bio usmjeren "na ozljeđivanje humanitarnih radnika" te da preliminarna istraga pokazuje da je došlo do "pogrešne identifikacije".

Šef diplomacije EU-a Josep Borrell nazvao je "groznim" napad na humanitarnu ekipu "koja je dostavljala hranu najranjivijim stanovnicima Gaze".

Raquel Marti, izvršna direktorica agencije Ujedinjenih naroda za palestinske izbjeglice (UNRWA), izjavila je da je dosad ubijeno "više od 400 zdravstvenih radnika, više od 200 humanitaraca, 100 novinara te 33.000 palestinskih civila".

"Kad je ubijeno lokalno (palestinsko) osoblje, o tome praktički nema medijskih izvještaja. Ovaj put ubijeni su stranci snažne nevladine organizacije", rekla je Marti za španjolski nacionalni radio RNE.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. travanj 2024 12:52