PROCURIO VIDEO

Šefa ruske vojske nazvali pe***om, u bunkeru kod Bahmuta odmah im osvanuo - Prigožin!

Šef grupe Wagner navodno je posjetio plaćenike kod Bahmuta samo dva dana nakon što su pripadnici skupine izvrijeđali šefa ruske vojske

Navodni posjet Jevgenija Prigožina svojim borcima kod Bahmuta

 Screenshot/Twitter

Na društvenim mrežama pojavila se video snimka koja navodno prikazuje posjet Jevgenija Prigožina, šefa zloglasne plaćeničke vojske Wagner i - prema zapadnim procjenama - sve moćnije figure u Kremlju, svojim borcima na bojištu kod Bahmuta. Ova vijest, ukoliko je autentična, posebno je zanimljiva u svjetlu informacija o navodnoj netrpeljivosti između Prigožina i ruskog ministra obrane Sergeja Šojgua te visokih vojnih zapovjednika i njegovim nezadovoljstvom njihovim upravljanjem ratom o Ukrajini.

Naime, do njegovog navodnog posjeta borcima skupine Wagner kod Bahmuta dolazi samo dva dana nakon što je na internet iscurila snimka na kojoj pripadnici plaćeničke skupine navodno prozivaju vrhovnog zapovjednika ruske vojske Valerija Gerasimova zbog nedostatka streljiva, nazivajući ga pogrdnim imenima, između ostalog i pe***om.

Istovremeno, The Guardian prenosi informaciju da je ruski časnik povezan upravo sa skupinom Wagner imenovan zapovjednikom ruskog zapadnog vojnog okruga (WMD), barem prema ukrajinskoj obavještajnoj službi.

U svom posljednjem ažuriranju informacija o ratu u Ukrajini, američki think tank Institut za proučavanje rata (ISW) navodi da Jevgenij Nikiforov sada navodno zapovijeda ruskom zapadnom skupinom vojnih snaga u Ukrajini sa zapovjednog mjesta u Bogučaru, u Voronješkoj oblasti u jugozapadnoj Rusiji.

Navodni savez Surovikina i Prigožina

Nikiforov je navodno zamijenio general pukovnika Sergeja Kuzovleva na mjestu zapovjednika WMD-a jer je Nikiforov član saveza koji su formirali Sergej Surovikin, glavni zapovjednik ruskih snaga u Ukrajini, te Jevgenij Prigožin. Ova bi informacija, ukoliko se pokaže točnom, mogla biti još jedan pokazatelj o jačanju Prigožinove moći u kremaljskim strukturama.

Inače, Surovikina i njegove metode ranije su hvalili Prigožin i njegov istomišljenik, također bliski Putinov suradnik i kremaljski moćnik, čečenski vođa Ramzan Kadirov.

"Ukrajinski obavještajci ranije su izvijestili da je Prigožin sklopio savez sa Surovikinom te da su i Prigožin i Surovikin suparnici ruskog ministra obrane Sergeja Šojgua", navodi ISW.

Nikiforov ima prethodno iskustvo zapovijedanja jedinicama skupine Wagner u Donbasu od 2014. do 2015. godine, naveli su u ISW-u.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 15:32