KONTROVERZNA ISPLATA TAJKUNU

ŠEFICA MMF-a MORAT ĆE PODNIJETI OSTAVKU? Francuski sud Christine Lagarde proglasio krivom u slučaju teškom 400 milijuna eura

 Charles Platiau/File photo / REUTERS

Čelnica Međunarodnog monetarnog fonda Christine Lagarde u ponedjeljak je na Republičkom sudu pravde u Parizu proglašena krivom zbog zloupotrebe javnih sredstava tijekom perioda u kojem je služila kao ministrica financija Francuske Republike, piše New York Times.

Lagarde je bila ministrica financija od 2007. do 2011. godine, nakon čega je postavljena za direktoricu MMF-a, nakon što je njezin prethodnik Dominique Strauss-Khan bio prisiljen napustiti tu poziciju zbog optužbi za seksualni napad, koje su se kasnije pokazale neutemeljenima.

Sudbinu svojeg prethodnika sada bi mogla doživjeti i Lagarde koju je sud proglasio krivom zbog akta kojim je 2008. godine odobrila isplatu od 400 milijuna eura kontroverznom francuskom poduzetniku, bivšem vlasniku Adidasa i gazdi nogometnog kluba Marseille, Bernardu Tapieu. Tapie je svojedobno optužio banku Credit Lyonnais, u kojoj je u to vrijeme udio imala i francuska država, da ga je prevarila tijekom prodaje Adidasa te je tijekom niza godina pravnim putem tražio naknadu štete.

Prošle je godine francuski sud odlučio da je Tapieu 404 milijuna eura neporavdano dodijeljeno u postupku arbitraže koji je upravo Lagarde inicirala u 2007. godini, kada je postala ministricom financija u vladi dok je predsjednik države bio Nicolas Sarkozy.

Lagarde je na sudu proglašena krivom za nesavjesno postupanje, ali nije joj izrečena nikakva kazna. Na odluku suda se nema pravo žaliti. Iz MMF-a su poručili da će se uskoro sastati i raspravljati o sljedećim koracima, javlja BBC.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 21:02