UKRAJINA NA OPREZU

Šefica Putinove televizije traži napad zbog smrti Dugine; Bivši ruski zastupnik: Znam tko ju je ubio

Margarita Simonjan pozvala je rusku armiju da ‘bombardira centre u kojima se donose odluke‘

Darija Dugina

 Screenshot Youtube/Screenshot Youtube

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski upozorio je Ukrajince da posebno budu oprezni između 23. i 25. kolovoza, odnosno 24. kolovoza, kad Ukrajina slavi Dan neovisnosti, a tog je dana i točno šest mjeseci od početka ruske agresije (počela je 24. veljače) na Ukrajinu. Ukrajinske službe sigurnosti, kaže predsjednik Zelenski, smatraju da bi Rusija tog dana mogla silovito raketirati mnoge gradove diljem Ukrajine, posebno glavni grad Kijev.

Savjetnik ukrajinskog predsjednika Mihailo Podoljak rekao je kako je takav napad moguć jer je "Rusija arhaična država" i temelji se na "simboličkoj razini" pa smatra kako bi baš na Dan neovisnosti mogla izvesti neselektivne napade po Ukrajini.

Kijevski portal Ukrajinska pravda potvrdu tih navoda pronalazi u prijetnjama jedne od glavnih Putinovih propagandistkinja, glavne urednice prokremaljske televizijske postaje Russia Today (RT) Margarite Simonjan, koja je povodom atentata na Dariju Duginu, jednu od vodećih konzervativnih nacionalističkih ideologa Putinova režima, prozvala Kijev da stoji iza toga te pozvala rusku armiju da "bombardira centre u kojima se donose odluke".

- Kijev se treba zatresti - citira Ukrajinska pravda Margaritu Simonjan, a navodi da kažu kako treba raketirati - sjedište sigurnosne službe, ministarstvo obrane te Ured predsjednika Zelenskog. Ove prijetnje, piše portal, treba uzeti vrlo ozbiljno te savjetuje Ukrajincima da sljedeći tjedan budu blizu skloništa te da se ne održavaju velika okupljanja.

‘Ubili su ju ukrajinski partizani‘

Bivši ruski zastupnik Ilja Ponomarev tvrdi da su za smrt Dugine odgovorni ruski partizani.

Rekao je kako ju je ubila skupina Nacionalne republikanske armije, piše The Guardian.

Čelnik proruskih separatista u Donecku, ne navodeći dokaze, ranije je optužio „teroriste ukrajinskog režima“ za pokušaj „likvidacije Aleksandra Dugina“, nakon što je kći ruskog filozofa poginula u eksploziji automobila kod Moskve.

Darija Dugina, kći ideologa Kremlja Aleksandra Dugina, poginula je nakon navodne detonacije eksploziva u automobilu u kojem je putovala, priopćili su istražitelji iz moskovske regije.

BBC prenosi da je eksplozivna naprava bila pričvršćena na vozilo ispod vozačkog sjedala.

Ruski istražitelji su pokrenuli istragu o ubojstvu Dugine, novinarke i politologinje. Provest će forenzičku analizu da pokušaju otkriti što se dogodilo, a pritom razmatraju „sve verzije“.

Vjeruje se kako je prava meta bio sam Dugin, filozof s velikim utjecajem na Kremlj koji je još 2008. najavljivao potencijalnu invaziju na Ukrajinu. TASS prenosi kako je vozilo bilo njegovo te da je on s kćeri prisustvovao na festivalu izvan Moskve.

Novine Rosijskaja Gazeta pišu kako je Dugin u zadnji tren odlučio ići drugim vozilom.

Danis Pušilin, proruski čelnik Donecka koji za to optužuje Ukrajinu, na Telegramu je kazao kako će Darija Dugin ostati zapamćena kao „prava ruska cura“.

S druge strane, promatrači u Ukrajini smatraju kako njezine snage trenutno nisu sposobne izvesti takav napad.

Ukrajinci odbacuju sve optužbe

Visoki ukrajinski dužnosnik odbacio je optužbe o umiješanosti Ukrajine u incident, prenio je BBC.

"Naglašavam da Ukrajina, naravno, nema nikakve veze s tim, jer mi nismo kriminalna država, što je Ruska Federacija, a još manje teroristička država", rekao je Mihajlo Podoljak, savjetnik ukraijnskog predsjednika.

Aleksandar Dugin dugo zagovara ujedinjenje stanovništva koje govori ruski u veliki, novi ruski imperij.

Njegov utjecaj na ruskog predsjednika Vladimira Putina predmet je rasprava – neki tvrde da ga čelnik Kremlja sluša, a drugi da je njegov utjecaj minimalan.

Darija Dugina, za koje ruski mediji pišu da je bila tridesetogodišnjakinja, podržavala je ideje svog oca te se i sama pojavljivala u medijima gdje je pozitivno govorila o ruskoj invaziji na Ukrajinu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. travanj 2024 00:12