POSEBAN TIM

Šefica Ujedinjenih naroda za ljudska prava u svibnju u Kini, posjetit će i Xinjiang

Kako bi pripremio posjet UN-ove povjerenice, poseban tim odlazi u Kinu u travnju

Michelle Bachelet

 Fabrice Coffrini/AFP

Čelnica UN-ovog Vijeća za ljudska prava u Ženevi Michelle Bachelet u utorak je potvrdila da je s Kinom dogovorila posjet, "predviđen" za svibanj, te da je u razgovoru s vlastima u Pekingu dotaknula pitanje uhićenja aktivista kako bi izrazila potporu njihovom pravu na slobodu izražavanja.

Njezin posjet će obuhvatiti i zabačenu zapadnu pokrajinu Xinjiang u kojoj, prema tvrdnjama aktivista, Kina drži zatočeno oko milijun Ujgura.

Kina odbacuje te optužbe i kampove opisuje kao centre za strukovno obrazovanje kojima je cilj borba protiv terorizma. Krajem 2019., Kina je objavila da su svi polaznici tih centara "maturirali".

"Pozdravljamo posjet Visoke povjerenice Xinjiangu u svibnju. Kina će raditi s njezinim uredom kako bi posjet bio dobro pripremljen", rekao je Chen Xu, kineski veleposlanik pri UN-u u Ženevi.

Također je kazao da je sloboda izražavanja u njegovoj zemlji u potpunosti zaštićena, dodavši, međutim, da "sloboda izražavanja nikada ne može biti izgovor da se netko stavi iznad zakona".

Kako bi pripremio posjet UN-ove povjerenice, poseban tim odlazi u Kinu u travnju.

Bachelet, govoreći na forumu u Ženevi putem video veze, nije spomenula svoje dugoočekivano izvješće o navodnom maltretiranju Ujgura.

Njezin tim je počeo prikupljati dokaze prije tri i pol godine, a u prosincu je njezin glasnogovornik obećao da će za nekoliko tjedana objaviti spomenuto izvješće.

Oko 200 aktivističkih udruga je u otvorenom pismu pozvala Bachelet da objavi svoje zaključke.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 01:51