KONTROVERZNO IZVJEŠĆE

Šefica ukrajinskog Amnestyja podnijela ostavku: ‘Studija je postala alat za rusku propagandu‘

Amnesty International optužio je u četvrtak ukrajinsku vojsku da ugrožava živote civila uspostavom vojnih baza u stambenim četvrtima

Oksana Pokalčuk

 Dogukan Keskinkilic/Anadolu Agency Via Afp

Direktorica ukrajinskog ogranka Amnesty Internationala podnijela je ostavku nakon objave kontroverznog izvješća koje optužuje ukrajinsku vojsku da ugrožava civile svojim borbenim taktikama.

"Imajući cilj zaštite civila, studija je umjesto toga postala alat za rusku propagandu", objavila je Oksana Pokalčuk na Facebooku u petak navečer.

Amnesty International optužio je u četvrtak ukrajinsku vojsku da ugrožava živote civila uspostavom vojnih baza u stambenim četvrtima.

Amnesty je naglasio da "takva kršenja nipošto ne opravdavaju ruske neselektivne napade, u kojima su poginuli i ranjeni nebrojeni civili".

Kijev je izvješće oštro osudio, a ruski mediji lojalni Kremlju o njemu su detaljno izvijestili.

Savjetnik ukrajinskog predsjednika Mihajlo Podoljak rekao je da je sramota da Amnesty sudjeluje u ruskoj propagandi i širenju dezinformacija kojima se želi prekinuti slanje oružja Ukrajini sa Zapada.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski optužio je u četvrtak Amnesty da krivnju prebacuje na žrtvu, dodajući da se time pomaže teroristima.

Amnesty je branio svoje izvješće u razgovoru za rusku državnu novinsku agenciju TASS.

"Ako utvrdimo da Ukrajina krši međunarodno humanitarno pravo, kao što smo utvrdili u ovom slučaju, izvijestit ćemo o tome pošteno i točno", navodi se u priopćenju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. listopad 2023 06:00