APEL

Šefovi diplomacija arapskih zemalja traže produženje primirja između Izraela i Hamasa

Prema privremenom sporazumu o prekidu vatre u srijedu, Izrael i Hamas su pristali na četverodnevnu obustavu borbi

Saudijski šef diplomacije princ Faisal bin Farhan Al Saud

 Pedro Pardo/Afp

Šefovi diplomacija arapskih zemalja pozdravili su privremeno primirje između Izraela i palestinske islamističke organizacije Hamasa u srijedu, no rekli su da bi sporazum trebao biti produžen te postati prvi korak prema potpunom prestanku sukoba.

Ministri vanjskih poslova Saudijske Arabije, Egipta i Jordana su na brifingu za medije u Londonu rekli da bi sporazum, koji uključuje puštanje talaca i povećanje humanitarne pomoći za Pojas Gaze, također trebao dovesti do nastavka pregovora o rješenju dviju država za širi izraelsko-palestinski sukob.

Prema privremenom sporazumu o prekidu vatre u srijedu, Izrael i Hamas su pristali na četverodnevnu obustavu borbi kako bi se omogućilo puštanje 50 talaca zadržanih u Gazi u zamjenu za 150 Palestinaca zatočenih u Izraelu te ulazak humanitarne pomoći u enklavu.

Saudijski šef diplomacije princ Faisal bin Farhan Al Saud je kazao da bi trebalo nastaviti slati humanitarnu pomoć, da bi ju trebalo proširiti te da ona ne bi trebala ovisiti o budućim puštanjima talaca na slobodu.

"Pristup humanitarnoj pomoći koji se sada povećava kao rezultat ovog dogovora o taocima mora ostati i mora biti nadograđen", rekao je.

"Kažnjavati civilno stanovništvo Gaze zbog zadržavanja ovih talaca je apsolutno neprihvatljivo", dodao je.

Sukob je započeo 7. listopada kada su pripadnici Hamasa i drugi militanti upali preko granice u Izrael, ubivši pritom 1200 civila i izraelskih vojnika te odvevši 240 talaca.

Izrael je odgovorio teškim bombardiranjem i naknadnom invazijom na Pojas Gaze, pri čemu je ubijeno 13.000 Palestinaca, uključujući najmanje 5600 djece, prema vladi Gaze, kojom upravlja Hamas. Stotine tisuća ljudi je raseljeno sa sjevera Gaze na jug.

Šefovi diplomacija arapskih zemalja vode takozvanu kontaktnu skupinu sastavljenu od uglavnom muslimanskih zemalja koje kod glavnih saveznika Tel Aviva i Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda lobiraju za okončanje rata u Gazi te pomicanje prema trajnom rješenju izraelsko-palestinskog sukoba.

Nakon posjeta Kini i Rusiji, skupina je u srijedu otputovala u Veliku Britaniju i Francusku, a zalaže se za rezoluciju Vijeća sigurnosti UN-a o humanitarnoj pomoći za Gazu.

"Namjeravamo Vijeću sigurnosti ponuditi izbor: hoće li sudjelovati u izglađivanju i osiromašenju naroda Gaze ili su voljni provoditi temeljno načelo da civili ne smiju biti pogođeni ratnim sukobom", rekao je princ Faisal, što je dosad njegov najsnažniji komentar o ratu.

"Moram vjerovati da će naši partneri na zapadu i na istoku uzeti naša mišljenja u obzir. Ne budu li to učinili, to će nam zacijelo biti važan znak, također", dodao je.

Egipatski ministar vanjskih poslova Sameh Shoukry je kazao da kontaktna skupina zagovara opuštanje postupka provjere, koji zahtijeva Izrael i koji je ograničio količinu humanitarne pomoći koja ulazi u Gazi kroz granični prijelaz Rafah.

"Trenutni uvjeti su grozni. Prije svega raseljavanje onih na sjeveru prema jugu, količina ljudi, manjak skloništa, neadekvatni sanitarni uvjeti, potencijalni rizici od širenja bolesti. Sve to ne može biti način da se potakne daljnje raseljavanje iz Gaze", kazao je Shoukry.

Kontakna skupina isključuje mogućnost bilo kakvih arapskih sigurnosnih snaga u Gazi nakon rata, rekao je jordanski šef diplomacije Ayman Safadi.

"Nećemo čistiti izraelski nered", kazao je, dodavši da bilo kakav razgovor o "danu poslije" u Gazi mora biti povezan sa širim planom koji uključuje Zapadnu obalu pod izraelskom okupacijom, gdje je rekao da mogućnost izbijanja sukoba "svakim danom raste".

"To mora biti plan sa završnicom, s rokovima, s mehanizmom za implementaciju, s jamstvima, a cijeli svijet mora biti za njega i SAD će morati igrati vodeću ulogu", izjavio je Safadi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 07:00