MEGAJAHTA

Šeherezada ipak pripada Putinu?! Izneseni dokazi: ‘Dovoljno je pogledati tko su članovi posade‘

Velebna jahta je usidirana u Marini di Carrara u Toskani i trenutno je na popravku, što možda objašnjava zašto nije pobjegla od istražitelja
 Osman Uras

Jahta usidrena u Italiji koja je pod istragom zbog povezanosti sa sankcioniranim Rusima pripada Vladimiru Putinu, tvrde aktivisti i saveznici Alekseja Navaljnog, disidenta i žestokog kritičara Kremlja koji se nalazi iza rešetaka u strogo čuvanom zatvoru kraj Moskve.

Talijanska policija još nije objavila tko je pravi vlasnik jedne od najvećih superjahti na svijetu, plovila dugog 140 metara po imenu Šeherezada. Međutim, Navaljnijev tim istraživača jučer je izvijestio da je gotovo polovica ruskih članova posade zaposlena u Saveznoj sigurnosnoj službi Ruske Federacije (FSB), koja brine o sigurnosti visokih dužnosnika, uključujući Putina.

To je, kako su rekli, dokaz da Šeherezada pripada ruskom vođi. Informacija nije bila dobro prikrivena, tvrdi tim, jer su neki od članova posade u telefonskim imenicima poznanika navedeni kao zaposlenici FSB-a.

Velebna jahta je usidirana u Marini di Carrara u Toskani i trenutno je na popravku, što možda objašnjava zašto nije pobjegla od istražitelja kao što je to bio slučaj s jahtama drugih oligarha.

image

Jahta Šeherzada usidrena u talijanskoj Marini di Carrara

Cuffaro/fotogramma/Zuma Press/Profimedia

Šeherezada je izgrađena u Njemačkoj 2020. godine, a procijenjena je na 700 milijuna dolara. Ima bazen s pokrivkom na uvlačenje koji služi i kao plesni podij, sadrži teretanu i spa, pozlaćene slavine i dva heliodroma. Posljednja dva ljeta plovila je u Soči, rusko crnomorsko ljetovalište u kojem se nalazi omiljena Putinova ljetna rezidencija, Bočarov ručej (Bočarov potok), gdje je proveo dosta vremena tijekom pandemije koronavirusa. Tamo je 2017. ugostio i tadašnju hrvatsku predsjednicu Kolindu Grabar-Kitarović, a osim nje u vili su prethodno boravili i brojni drugi čelnici poput Angele Merkel, Georga Busha, Tayyipa Erdogana, Benyamina Netanyahua, ali i nekadašnjeg jugoslavenskog predsjednika Josipa Broza Tita.

U izvješću Navaljnijev tim tvrdi da je glavni časnik broda, Sergej Grišin, naveden na popisu kontakta kao 'Sergej G. FSB', a procurjeli podaci otkrili su da je šef palube Anatolij Furtel - registriran na adresi u Sočiju koju FSB koristi za zaštitu vile Bočarov ručej. Istraživači tvrde kako podaci s FSB-om povezuju i Furtelovog pomoćnika, Aleksandra Pečurkina. No oni nisu jedini - gotovo polovica od 23 člana posade povezana je s FSB-om.

image

Jahta Šeherzada usidrena u Marini di Carrara

Cuffaro/fotogramma/Zuma Press/Profimedia

Vlasništvo nad jahtom, koju maskira niz offshore kompanija, moglo bi se pratiti do Putinovog suradnika, 'ali ono što je stvarno važno je da pravog vlasnika Šeherezade čuva FSB', napisao je tim.

Talijanska porezna policija istražuje vlasništvo nad jahtom, a ovog je mjeseca i The New York Times izvijestio da američke obavještajne agencije sumnjaju da bi mogla pripadati Putinu.

Italija je dosad zaplijenila Lady M, jahtu od 65 metara vrijednu 65 milijuna eura koja pripada Alekseju Mordašovu, čeličnom magnatu za kojeg se smatra da je najbogatiji čovjek u Rusiji.

U Sanremu su zaplijenili Lenu, jahtu u vlasništvu Genadija Timčenka, izvoznika nafte i Putinovog suradnika. Najveći ulov bila je luksuzna jahta A, plovilo vrijedno 530 milijuna eura koje je dizajnirao Philippe Starck i u vlasništvu je ruskog oligarha Andreja Igoreviča Meljničenka.

Na Sardiniji su pak vlasti zaplijenile vilu vrijednu 17 milijuna eura koja pripada rudarskom magnatu Alisheru Usmanovu iz Uzbekistana.

Aleksej Paramonov, šef europskog odjela Ministarstva vanjskih poslova Rusije, obrušio se u subotu na Italiju, optužujući je da je postala žrtva 'antiruske histerije' i da je 'u sekundi' zaboravila na svoje bliske veze s Rusijom. Podsjetio je da je Rusija poslala vojne liječnike u Italiju 2020. kako bi joj pomogli u borbi protiv koronavirusa, u misiji koju su kritičari nazvali 'slabo prikrivenom špijunažom'.

Paramonov je upozorio da Italija riskira 'nepovratne posljedice' ako pojača sankcije Rusiji.

Njegovi komentari izazvali su oštar odgovor Maria Draghija, talijanskog premijera, koji je rekao da je 'usporedba između invazije na Ukrajinu i pandemijske krize u Italiji' 'posebno odvratna i neprihvatljiva'.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. veljača 2023 15:47