SKANDAL

Seks afera trese Ujedinjene narode: Procurio filmić dužnosnika u ‘akciji‘ u službenom autu

Snimka je nastala u Izraelu, navodno na jednoj od važnijih ulica u Tel Avivu, a na njoj se vidi žena u crvenoj haljini
Ilustracija
 Dmitri Maruta/Alamy/Alamy/Profimedia

Ujedinjene narode potresa nova "seks-afera" nakon što se društvenim mrežama proširila snimka seksualnog odnosa u automobilu u kojem je sudjelovao jedan njihov dužnosnik. Snimka je nastala u Izraelu, navodno na jednoj od važnijih ulica u Tel Avivu, a na njoj se vidi žena u crvenoj haljini te neimenovani dužnosnik u terencu s oznakama UN-a, piše BBC.

UN je izvijestio kako istražuju slučaj te su "šokirani i duboko uznemireni" snimkom. Trenutno, kako su rekli, pokušavaju identificirati osobe sa snimke, s obzirom na to da se na njoj ne vidi vozačevo lice..

Stéphane Dujarric, glasnogovornik glavnog tajnika UN-a Antonia Guterresa, rekao je da je video od 18 sekundi za svaku osudu.

- Takvo ponašanje suprotno je svemu za što se zalažemo i što pokušavamo postići - rekao je. Nije mogao dati odgovor na pitanje je li riječ o ljubavnom odnosu ili, pak, prostitutki koju je njihov dužnosnik platio kako bi s njime imala odnos. UN ima vrlo striktne propise koji brane 'neadekvatno seksualno ponašanje' među djelatnicima. U slučaju seksualnog zlostavljanja osoblje se udaljava iz službe, moguća je i njihova repatrijacija, a države čiji su državljani potom poduzimaju daljnje zakonske korake. Rezultat je to brojnih optužbi za seksualno zlostavljanje proteklih godina.

Dujarric je za BBC rekao kako vjeruje da će istraga biti gotova vrlo brzo, te da su akteri koji su uključeni u skandal najvjerojatnije djelatnici mirotvorne UN-ove misije u Izraelu UNTSO, koja u regiji djeluje od 1948.

Heather Barr, zamjenica čelnika Human Rights Watcha za ženska prava kaže kako nije iznenađena pojavom videa, javlja BBC.

- Dobro je da se slučaj istražuje, ali UN ima većih problema od ovog jednog videa, a to su brojni prijavljeni slučajevi seksualnog iskorištavanja i zlostavljanja među zaposlenicima - rekla je. Navodi se kako je samo prošle godine bilo 175 prijava, od čega je 16 bilo osnovano, 15 nije, a ostale se i dalje istražuju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. travanj 2024 09:35