SAMO MUŠKI KONOBARI

SEKS SKANDAL NA NUKLEARNOM SUMMITU 'Obamu su trebale posluživati plavuše u minicama'

 AFP

DEN HAAG - Iako je na nuklearnom summitu, koji se upravo održava u Den Haagu sve teme zasjenila situacija u Ukrajini, na dnevni se red probilo još jedno ključno pitanje. Društvene mreže bruje o seksističkom skandalu u koji je upala kompanija zadužena za utaživanje gladi i žeđi globalnih lidera u Haagu, među kojima su američki predsjednik Barack Obama, njemačka kancelarka Angela Merkel, britanski premijer David Cameron, kineski predsjednik Xi Jinping i mnogi drugi ( Vladimira Putina nema).

Naime, svjetske moćnike poslužuju isključivo muškarci stariji od 25 godina, dok je ženama pristup dvoranama gdje šefovi država raspravljaju o važnim temama zabranjen. U Van der Linde Cateringu tvrde da su na summit poslali samo svoje muške zaposlenike isključivo kako predsjednicima i premijerima ne bi odvraćali pažnju.

'Ako imate 20 muškaraca koji poslužuju, a onda dođu tri konobarice plavuše, to pokvari sliku. Osoblje se mora biti samozatajno u najvećoj mogućoj mjeri, a to nije moguće ako među poslužitelje ubacite nekoliko zgodnih i zavodljivih dama', izjavio je vlasnik catering kompanije Hans van der Linde za nizozemski Algemeen Dagblad.

Istovremeno, glasnogovornica nuklearnog summita Daphne Kerremans potvrdila je da su organizatori sami zahtijevali da catering kompanija pošalje 'uniformno' osoblje, odnosno da svi konobari budu ili samo muškarci ili samo žene.

Šef protokola na summitu Jean-Paul Weijers navodi i da se ovakvom odlukom izašlo ususret običajima u islamskom svijetu, s obzirom da su na summit došli i čelnici nekolicine država s većinski muslimanskim stanovništvom. 'Nizozemska je mala država i navikla se brzim prilagodbama potrebama većih država', rekao je Weijers.

Korisnici društvenih mreža u Nizozemskoj cijeli su postupak izbacivanja konobarica sa summita nazvali 'nenizozemskim' i organizatore prozivaju za kršenje ljudskih prava.

Van der Linde se naknadno javio jednom nizozemskom radiju gdje je pokušao dodatno pojasniti što stoji iza odluke da na summit pošalje samo muški spol. Tvrdi da ga je ranije spomenuti Algemeen Dagblad krivo prenio jer da on nikada nije spominjao plavuše.

'Zapravo, moja je prva ideja bila da pošaljemo samo dame koje bi posluživale svjetske moćnike u plavim minicama', pojadao se vlasnik cateringa, čiju su ideju navodno s indignacijom odbili u nizozemskom ministarstvu vanjskih poslova. 'Ali minice ipak ne bi bile praktične jer na summitu ima visokih stepenica pa u tako malim haljinicama cure ne bi mogle bezbrižno dizati noge koliko je potrebno', dodao je još van der Linde.

Informacija o reakcijama samih lidera i poneke liderice na isključivo mušku poslugu zasad nema.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. svibanj 2024 03:21