PREDSJEDNIČKA KAMPANJA

‘Seks-vjeverica‘ Berlusconi hvali se 53 godine mlađom djevojkom, prosvjednici bijesni: ‘Italija nije bunga bunga‘

Ovo je dio predsjedničke kampanje kojom nastoji namamiti parlamentarce na svoju stranu, poput ‘vjeverice koja skuplja orahe‘

Silvio Berlusconi s djevojkom

 Facebook

Bivši talijanski premijer Silvio Berlusconi (85) uživa u vezi s 53 godine mlađom djevojkom, a time se odlučio pohvaliti i na društvenim mrežama.

Iako je u poodmaklim godinama te su iza njega zdravstveni problemi i seksualni skandali, Berlusconi se, čini se, sjajno osjeća, posebno dok gleda u oči svoje 32-godišnje djevojke Marte Fascine, zastupnice u njegovoj stranci Forza Italia, dok joj čestita 32. rođendan.

Fascina je njegov najnoviji 'trofej', nakon što je 2020. prekinuo vezu s Francescom Pascale, za koju je izjavio da je sa svoje 34 godine prestara za njega.

Ova objava na društvenim mrežama navodno je dio njegove predsjedničke kampanje kojom nastoji namamiti parlamentarce na svoju stranu, poput 'vjeverice koja skuplja orahe'.

Italija bira novog šefa države početkom sljedeće godine, a iako još nema službenih kandidata za tu funkciju, Berlusconi je pokrenuo takozvanu 'Operaciju vjeverica' kojom pokušava prevladati niz skandala koji se vežu uz njegovo ime i postati postati predsjednikom.

Iako postoje brojne prepreke na Berlusconijevom putu do mjesta predsjednika države, on ne odustaje od svoje promocije koja mu je pomogla da pobijedi na troje parlamentarnih izbora i postane talijanski poslijeratni premijer s najduljim stažem.

"Sreo sam ga dvaput u posljednja dva tjedna i bio je totalno uzbuđen", izjavio je zastupnik njegove stranke Forza Italia, koji je želio ostati neimenovan, piše Daily Mail.

"Vrlo je uvjerljiv, ima mnogo zastupnika koji su mijenjali stranku u nekoliko navrata i koji bi ga mogli poslušati, a postoje i izvještaji o poklanjanju umjetnina", rekao je politički komentator Antonio Polito o kontroverznom Berlusconiju.

Seksualni skandali i pronevjere

Iako je njegova sklonost mlađim djevojkama posve očita, 85-godišnji političar bio je u središtu nekoliko seksualnih skandala s prostitutkama, a sudi mu se i za podmićivanje svjedoka u slučaju maloljetničke prostitucije.

Bivši premijer ranije je osuđen zbog plaćanja 6 milijuna funti maloljetnoj marokanskoj prostitutki Karimi El Mahroug, poznatoj kao "Ruby, kradljivica srca", za seksualne usluge u razdoblju između veljače i svibnja 2010. godine, ali je kasnije u žalbenom postupku proglašen nevinim.

El Mahroug je navodno bila sudionica jedne od brojnih Berlusconijevih 'bunga bunga seksualnih zabava' koje su se održavale u njegovoj privatnoj vili. Pojam "Bunga Bunga" potječe iz Australije, no u Italiji se njime označavaju seksualne orgije u kojima gole mlade žene okružuju domaćina i njegove gole goste u bazenu.

Berlusconi je također bio osuđen za poreznu prijevaru 2013. godine, kao i za nekoliko slučajeva pronevjere.

Analitičari vjeruju da će takvoj osobnosti biti teško prikupiti širu potporu koja mu je potrebna da bi bio izabran za predsjednika, no Berlusconi je, ako ništa drugo, dokazao da je uporan - kako u svojim romantičnim osvajanjima, tako i u tome da prevlada sve nevolje.

Brojni zdravstveni problemi

Osim svog čudesnog povratka na javnu funkciju nakon brojnih skandala, medijski se mogul borio i s brojnim zdravstvenim problemima posljednja dva desetljeća. Krajem 2006. primljen je u bolnicu s manjim srčanim problemom, a podvrgnut je operaciji srca u američkoj bolnici u siječnju 2007.

Kasnije je imao tešku operaciju srca 2016., a preživio je i rak prostate, što je otkrio tek 2000., nakon što je bolovao tri godine. To je razdoblje opisao kao 'noćnu moru koja je trajala mjesecima', ali je također priznao da mu je borba s koronavirusom u rujnu prošle godine bila 'najopasniji izazov u njegovu životu'.

Igra na kartu 'iskusnog starijeg državnika'

Ipak, unatoč svemu navedenom, Berlusconi ide naprijed sa svojom neslužbenom kampanjom te se predstavlja kao iskusni stariji državnik europske politike.

Iako se kandidati za predsjednika uglavnom ne izjašnjavaju prije izbora u Saboru, Berlusconijevo je ime više puta iznošeno u tamošnjim medijima, a on nije pokušao ublažiti nagađanja da želi tu funkciju.

Kada su ga u listopadu prošle godine novinari pitali o njegovim predsjedničkim izgledima, govorio je o sebi u trećem licu: "Mislim da Silvio Berlusconi može biti koristan zemlji... Neću odustati i učinit ću ono što moja zemlja treba."

No, Berlusconi bi mogao naići i na jak otpor - neki su Talijani već izašli na ulice Rima protestirajući protiv njegove potencijalne kandidature te držeći plakate na kojima piše "Kvirinal (službena rezidencija predsjednika Italije, op.a.) nije bunga bunga".

image

Prosvjed protiv Berlusconija

Tiziana Fabi/AFP

Ako Berlusconi postane talijanski predsjednik, bio bi prvi koji bi došao na tu dužnost dok mu se istovremeno sudi. Vodeći kandidat na izborima u siječnju trenutno je Mario Draghi, aktualni premijer, dok se aktualni predsjednik Sergio Mattarella također spominje kao opcija, unatoč tome što je izjavio da se želi povući s funkcije predsjednika.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
09. travanj 2024 22:12