MOĆNI I IZOPAČENI

SEKSUALNI SKANDAL U EUROPSKOM PARLAMENTU Mlade asistentice optužuju: Milovao mi je kosu, zatim vrat, pa krenuo niz leđa... Ovo je leglo zlostavljača!

 
 Profimedia, TEMP Sipa Press

Desetak asistentica u Europskom parlamentu u Strasbourgu optužilo je zastupnike tog zakonodavnog tijela Europske unije za seksualno zlostavljanje i tvrde kako je ova institucija leglo maltretiranja.

Prijestupnici su navodno viši zastupnici iz svih političkih sfera, a među njima su i bivši ministri.

Žrtve zlostavljanja odlučile su prekinuti šutnju nakon što je izbio skandal sa slavnim hollywoodskim producentom Harveyjem Weinsteinom nakon čega je krenula kampanja po društvenim mrežama 'MeToo'.

Svoju priču iznijele su novinaru londonskog Sunday Timesa.

Jedna zaposlenica Europskog parlamenta tako tvrdi kako ju je jedan ugledni zastupnik star približno 60 godina, kojeg opisuje kao oženjenog oca dvoje djece, 'neprikladno dirao'.

- Milovao mi je kosu, zatim moj vrat i krenuo niz leđa... Skamenila sam se, bila sam prestravljena. Rekla sam to kolegici koja mi je savjetovala da ga prijavim, no na kraju nisam to učinila... Bilo me strah da ću izgubiti posao, biti posramljena i da će to uništiti moju karijeru.

Zlostavljači nisu imenovani jer su tako zahtijevale njihove žrtve koje strahuju da će se s njima morati suočiti zakonskim putem i tako si uništiti karijeru.

Novinar Sunday Timesa navodno je vidio SMS poruku koju je Yves Cochet, bivši francuski ministar zaštite okoliša i zastupnik Zelenih u Europskom parlamentu, poslao 25-godišnjoj asistentici svog kolege zastupnika.

U poruci ju je 71-godišnjak prekorio jer je odbila poziv na večeru i dodao kako želi podijeliti s njom 'strast, snove i maštarije'.

- Znam da je kliše, da starac zove van mladu lijepu ženu. No strahuješ li što će ljudi reći... ili možda drhtiš od slasnog, a opet uznemirujućeg iščekivanja? - napisao joj je.

Sunday Times navodi i kako je jedan viši zastupnik masturbirao pred svojom mladom asistenticom i kako je jedan srednjovječni političar pipkao svoju pomoćnicu.

Jedna 24-godišnjakinja otkrila je kako ju je jedan njemački zastupnik 'vrebao' na sastancima i kako se ponašao vrlo neprikladno zbog čega joj je bilo neugodno.

Još jedan zastupnik iz Njemačke optužen je da je dirao po stražnjici 22-godišnju pomoćnicu na radnom ručku na kojem su razgovarali o političkoj kampanji.

Djevojka je ustvrdila kako je EU parlament leglo zlostavljača jer se zastupnici, koji namjerno zapošljavaju mlade asistentice, smatraju kako nisu nikome odgovorni.

Catherine Bearder iz Kluba zastupnika Saveza liberala i demokrata i članica Odbora za borbu protiv uznemiravanja kazala je kako je jako teško slušati o tome što se događa iza zatvorenih vrata.

- Kad netko ima moć nad tobom, moraš imati veliko samopoštovanje i imati financijska i druga sredstva kako bi se mogao izvući iz te situacije... Zastupnici imaju popriličnu političku moć i nekad se ponašaju neprikladno - ustvrdila je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. kolovoz 2022 15:16