RUŽNE OPTUŽBE

‘Seksualno me uznemiravao moćni guverner. Opsesivno se hvalio veličinom...‘

Jedna od žena koja je optužila Cuoma za seksualno uznemiravanje pričala je s istražiteljima
Andrew Cuomo
 Seth Wenig/POOL/AFP

Charlotte Bennett, jedna od žena koja je optužila Andrewa Cuoma za seksualno uznemiravanje, ispričala je istražiteljima u četverosatnom intervjuu što je sve doživjela radeći za njujorškog guvernera.

Jedan od novih detalja koje je otkrila su česti sugestivni komentari guvernera o veličini njegovih dlanova. Cuomo je opsesivno pričao o veličini svojih dlanova te je Bennett i ostalim zaposlenicama davao sugestivne komentare.

Ranije ovog mjeseca, Bennett je dala intervju za CBS u kojem je rekla kako joj je Cuomo više puta postavljao neprimjerena pitanja, uključujući i to je li njezino iskustvo sa seksualnim napadom utjecalo na njezin seksualni život i hoće li joj biti ugodno izlaziti sa starijim čovjekom. Priznao joj je i kako traži djevojku i da će izlaziti s bilo kojom starijom od 22 godine.

Najmanje šest žena optužile su Cuoma za uznemiravanje. Neke od njih rekle su da ih je guverner omalovažavao dajući im razne nadimke, neprimjereno komentirao njihov izgled, davao neželjene poljupce i dodire ili ih ispitivao o njihovom seksualnom životu. Nekoliko njih, uključujući Bennett, rekle su kako vjeruju da je guverner time ispitivao njihovo zanimanje za seksualnu vezu. Jedna članica njegovog osoblja rekla je da ju je pozvao u rezidenciju, kako bi navodno završili neki posao, gdje joj je agresivno gurnuo ruku pod majicu.

Bennett, bivša Cuomovo pomoćnica i savjetnica za zdravstvenu politiku, navode o guvernerovom ponašanju i radu u "seksualno neprijateljskom radnom okruženju" potkrijepila je zapisima na 120 stranica.

Cuomo se suočava sa sve većim pritiskom. Kolege iz Demokratske stranke zatražili su njegovu ostavku, uključujući i gradonačelnika grada New Yorka. Pokrenuta je istraga o opozivu, potvrdio je to predsjednik skupštine države New York, Carl Heastie, a istragu o navodima protiv guvernera već vodi državna tužiteljica Letitia James.

Predsjednik Joe Biden nije htio komentirati slučaj već je rekao da će pričekati što će rezultati istrage pokazati.

Cuomo odbacuje optužbe i rekao je da ne misli podnijeti ostavku.

Jučer je pokušavao nastaviti s radom i zadržati privid normalnosti dok je na Long Islandu obilazio mjesta cijepljenja i govorio o važnosti donošenja novog državnog proračuna do 1. travnja.

Ipak, pitanje je koliko je usredotočen na obavljanje svakodnevnih radnih aktivnosti u trenutku kad više od 130 zakonodavaca traži njegovu ostavku. Većina zakonodavaca pozvala ga je na podnošenje ostavke ili traže opoziv. Neki njegovi kolege situaciju nazivaju "u najmanju ruku neugodnom", dok drugi tvrde da su i sami rastreseni ovim događajem te smatraju kako Cuomo ne može usredotočeno obavljati svoj posao u ovom trenutku.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 09:55