GODIŠNJICA

Sekunde nakon pucnja Jackie Kennedy: O, Jack, što su ti to napravili?

Agenti smatraju da su učinili sve što je bilo u njihovoj moći da zaštite predsjednika, ali vremena je bilo premalo

WASHINGTON - O, Jack, što su ti to napravili - rekla je tadašnja prva dama Sjedinjenih Američkih Država Jacqueline Kennedy kad je shvatila da je njezin suprug ustrijeljen. Slika je to koja je obišla svijet, a i danas, nakon 47 godina, izaziva interes javnosti. John F. Kennedy nije bio prvi ubijeni američki predsjednik, ali je njegova smrt ostala obavijena velom sumnje.

Troje autora

Upravo na 47. obljetnicu ubojstva u SAD-u izašla je nova knjiga koja se bavi tim događajem: Kennedyjev odred (The Kennedy Detail). No, posebnim je čine njezini autori: Jerry Blaine i Clint Hill, dva bivša pripadnika tajne službe koji su toga dana u Dallasu bili zaduženi za predsjednikovu sigurnost (u pisanju im je pomogla novinarka Lisa MeCubbin). Hill je, naime, onaj agent koji se nakon prvog pucnja bacio preko haube. “Vidio sam kako se hvata za vrat i naginje ulijevo. Stoga sam skočio (s vozila u kojem je bio iza predsjednikova) i počeo trčati”.

Gurnuo je Jackie

No, sav je trud bio uzalud. “Neposredno prije nego što sam došao do auta, treći ga je metak pogodio u glavu. Bilo je prekasno”, navodi Hill u knjizi. Uspio je samo gurnuti Jackie, koja se počela penjati na haubu, natrag, a zatim je svojim tijelom pokušao zaštiti njih oboje od mogućih novih metaka dok je automobil snažno ubrzavao na putu prema bolnici. Oba agenta potvrđuju da ih i danas progoni tih nekoliko minuta, od 12.30 sati po lokalnom vremenu za koje su uvjereni da su promijenile svijet. Stalno se pitaju jesu li mogli učiniti nešto drukčije i primiti metke umjesto predsjednika. Nakon više od 40 godina sasvim im je jasno da nisu mogli napraviti više. “Nismo mogli pomoći, ali osjećali smo se kao da nismo uspjeli. To je bio strašan osjećaj”, rekao je Blaine.

Ni medalja ne pomaže

Hill je zbog svoje brze reakcije pohvaljen za hrabrost koju je pokazao pod mecima, ali ni to mu nije pomoglo. U knjizi priznaje da je proveo godine u svom podrumu pijući i pušeći i trpeći snažan osjećaj krivnje. No, Hill odlučno tvrdi da za njega nije upitno tko je ubojica - Lee Harvey Oswald koji je djelovao sam. “Ja sam bio ondje. Znam što se dogodilo”, tvrdi Hill.

Teorije zavjere

Ubojstvo Johna F. Kennedyja prati niz pitanja, a na mnoga od njih do danas nema pravog odgovora. Njegov ubojica Lee Harvey Oswald nije izveden pred sud jer ga je ubio Jack Ruby, što je dalo dodatni materijal za stvaranje atmosfere urote (ubili su ga sami Amerikanci, moćni vojni lobi, CIA, kubanska tajna služba ... slodobno nastavite niz).

Prvu je istragu provela Warrenova komisija koja je rad dovršila 1964. godine i zaključila da je Oswald ubojica. I kasnije istrage vlade, a bilo ih je nekoliko, zaključile su da je ubojiica Oswald. Isprva su Amerikanci prihvatili tu tezu jer je Oswald, među ostalim, boravio u Sovjetskom Savezu, imao oružje, možda i motiv.

No, poslije su se pojavili snažni kritičari tog stava navodeći da Oswald nije mogao tako brzo pucati sam, zatim se počelo govoriti o zavjeri, o više strijelaca, većem broju ispaljenih metaka. Sjajna tema koja je doživjela i nekoliko hollywoodskih ekranizacija - poznati Oliver Stone je napravio film “JFK” s Kevinom Costnerom. Prema nekim anketama, danas čak 80 posto američke javnosti ne vjeruje zaključcima vladinih istražnih tijela.

‘Moram biti u kontaktu s narodom’

Samo nekoliko dana prije ubojstva John F. Kennedy se bunio zbog načina kako ga čuvaju agenti tajne službe. Žalio se da mu stoje preblizu i da ga ljudi onda ne vide. “Dajte prebacite te šarlatane u drugi automobli u koloni”, rekao je Kennedy jednom agentu.

“Dolaze izbori, sukus svega je da moram biti dostupan ljudima”, tražio je tijekom vožnje Tampom na Floridi. Nakon toga su se agenti prebacili u drugi automobil u koloni, ali su bili dovoljno blizu da reagiraju. Upravo stoga Hill i Blaine da JFK odlukom s Floride zapravo nije ugrozio svoju sigurnost. Naime, kako se vidi i na slikama, Hill je dio puta visio odostraga, na braniku prvog auta u koloni.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 11:37