IZAZVAO POMUTNJU

Seljak slučajno pomaknuo granicu između dvije europske države: ‘Sad moramo izbjeći novi pogranični rat‘

Nehotičan potez belgijskog poljoprivrednika na području koje graniči s Francuskom izazvao je pravu pomutnju
Kamen na granici Francuske i Belgije
 Facebook/David Lavaux

Nehotičan potez belgijskog poljoprivrednika na području koje graniči s Francuskom izazvao je malu pomutnju.

Lokalni entuzijast za povijest primijetio je tijekom šetnje šumom da se kamen, koji označava granicu između dviju zemalja, pomaknuo za dva metra i 29 centimetara. Kako prenose lokalni mediji, čini se da je belgijski seljak bio ljutit jer se spomenuti kamen našao na putu njegovu traktoru, piše BBC.

Ovaj slučaj nije izazvao nikakav međunarodni incident nego je naprotiv dočekan sa osmijehom u objema državama.

- Učinio je Belgiju većom, a Francusku manjom, to nije dobra ideja, našalio se David Lavaux, načelnik belgijskog sela Erquelinnes za francuski TV kanal TF1. Takav potez izazvao je glavobolju privatnih vlasnika, istaknuo je, a kamoli upletenih država.

Granica između Francuske i današnje Belgije proteže se na 620 kilometara. Službeno je uspostavljena Sporazumom iz Kortrijka, potpisanog 1820. godine nakon Napoleonova poraza kod Waterlooa pet godina ranije. Kamen datira iz 1819. godine, kada je granica prvi put označena.

- Bio sam sretan, moj grad je bio veći, ali gradonačelnik Bousignies-sur-Roc se ne slaže, našalio se belgijski načelnik.

- Morali bismo biti u mogućnosti izbjeći novi pogranični rat, rekao je, očito se zabavljajući, načelnik susjednog francuskog sela Aurélie Welonek za La Voix du Nord.

Lokalne belgijske vlasti planiraju kontaktirati seljaka i zatražiti od njega da vrati kamen na prvobitnu lokaciju. Ako se to ne dogodi, slučaj bi mogao završiti u belgijskom ministarstvu vanjskih poslova, koje će morati u tom slučaju pozvati francusko-belgijsko pogranično povjerenstvo, koje miruje još od davne 1930. godine.

Gospodin Lavaux primijetio je da bi se poljoprivrednik mogao suočiti s kaznenom prijavom ako ne bude surađivao.

- Ako pokaže dobru volju, neće biti problema. Riješit ćemo to pitanje prijateljski, rekao je za belgijski novinski portal Sudinfo.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 15:36