AMERIČKI IZBORI

Senat će u ponedjeljak glasati o sutkinji Vrhovnog suda koju je nominirao Trump

Konzervativnu sutkinju je republikanski predsjednik nominirao kao nasljednicu liberalne feminističke ikone sutkinje Bader Ginsburg
Amy Coney Barrett
 Andrew Caballero-reynolds/AFP

Američki Senat će se izjasniti u ponedjeljak, osam dana prije predsjedničkih izbora, o kandidaturi sutkinje Amy Coney Barrett koju je za Vrhovni sud nominirao predsjednik Donald Trump, objavio je u utorak šef gornjeg doma Kongresa.

"Glasat ćemo sljedećeg ponedjeljka o potvrđivanju sutkinje Barrett", rekao je republikanski senator Mitch McConnell na konferenciji za novinare.

"To će biti jedno veliko postignuće u našim naporima da u savezne sudove imenujemo muškarce i žene koji vjeruju da njihova funkcija sudaca podrazumijeva poštivanje zakona", dodao je.

Konzervativnu sutkinju (48) je 26. rujna nominirao republikanski predsjednik kao nasljednicu liberalne feminističke ikone, sutkinje Ruth Bader Ginsburg koja je umrla osam dana ranije.

Unatoč protivljenju demokrata koji su željeli pričekati rezultate izbora, Donald Trump i njegovi republikanski saveznici su se požurili kako bi osigurali odobrenje Senata prije izbora 3. studenoga.

Pravosudni odbor Senata je prošlog tjedna tri dana saslušavao sutkinju Barrett.

S obzirom na republikansku većinu u Senatu (53 od 100 mjesta) i unatoč tome što su se dvije republikanske senatorice usprotivile, sutkinja Barrett će gotovo sigurno biti potvrđena.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. veljača 2023 14:03