TRUMP OSLOBOĐEN!

Senat glasao da bivši predsjednik nije kriv, on slavi: ‘Naš lijepi pokret tek je na početku!‘

Čak 57 senatora je glasalo da je Trump kriv, ali to nije bilo dovoljno jer je potrebna dvotrećinska većina, dakle 67 glasova
Donald Trump
 ANDREW CABALLERO-REYNOLDS/AFP

Anketa koju je Reuters objavio u subotu poslijepodne navodi da 71% odraslih Amerikanki i Amerikanaca, uključujući i gotovo pola republikanaca, vjeruje da je bivši predsjednik Donald Trump djelomično odgovoran za napad rulje njegovih pobornika na Kongres 6. siječnja.

Senat je izglasao da Trump nije kriv i da nema opoziva. Naime, 57 senatora (dakle, 7 republikanaca) je glasalo da je Trump kriv, ali to nije bilo dovoljno jer je potrebna dvotrećinska većina, dakle 67. glasova.

I tako bio pravi vox populi jer Reutersova anketa navodi da samo oko pola ispitanika smatra da bi Trumpa trebalo osuditi.

Trump reagirao

Donald Trump objavio je izjavu kojom slavi glasanje u Senatu koje ga je oslobodilo optužbe za poticanje na pobunu. "Prvo želim zahvaliti timu predanih odvjetnika i drugima na njihovom neumornom radu u očuvanju pravde i obrani istine", rekao je bivši predsjednik.

"Najdublje zahvaljujem i svim američkim senatorima i članovima Kongresa koji su se ponosno zalagali za Ustav koji svi poštujemo i za sveta pravna načela u srcu naše zemlje. Naš povijesni, domoljubni i lijepi pokret Učinimo Ameriku opet velikom (Make America Great Again) tek je započeo. U mjesecima koji slijede imam puno toga za podijeliti s vama i radujem se što ćemo nastaviti naše nevjerojatno zajedničko putovanje kako bismo postigli američku veličanstvenost za sve naše ljude. Nikad nije bilo ničeg sličnog ”, objavio je Trump.

Demokrati i republikanci američkog Senata dogovorili su se u subotu da se ipak neće dovoditi svjedoci na suđenje bivšem američkom predsjedniku Donaldu Trumpu, već će se izjava o telefonskom pozivu Trumpa s vodećim republikancem McCarthyjem za vrijeme napada na Kapitol uvrstiti u dokazni materijal.

Dogovor je uslijedio nakon kaotičnog glasanja u kojemu je s 55 naprema 45 glasova prihvaćeno pozivanje svjedoka što je moglo prolongirati suđenje za nekoliko tjedana, pojačati podjele i potkopati napore predsjednika Joea Bidena da se odmakne od kontroverzi svog prethodnika. Senat, Trumpovi odvjetnici i zastupnici Zastupničkog doma koji djeluju kao tužitelji kasnije su se dogovorili da se, umjesto pozivanja svjedoka, izjava republikanske predstavnice Jaime Herrere Beutler o telefonskom pozivu Trumpa i vodećeg republikanca u Zastupničkom domu Kevina McCarthyja uvrsti u dokaze.

"Pa, Kevine, izgleda da te ljude više brinu izbori nego vas'", citirala je Beutler Trumpa. Po njoj je Trump isprva nijekao da su njegovi pristaše umiješani u napad tvrdeći da je to rulja iz redova ljevičarske Antife što je McCarthy odbacio kao lažnu tvrdnju.

Sporni poziv

Herrera Beutler jedna je od desetero republikanaca koji su prošlog mjeseca u Zastupničkom domu glasali s demokratima da se potvrdi optužnica protiv Trumpa.

Vijesti o tom telefonskom pozivu pojavile su nekoliko sati prije nego što se suđenje Trumpu trebalo nastaviti u subotu pred Senatom podijeljenim oko pitanja treba li bivšeg predsjednika proglasiti krivim za poticanje na pobunu.

Veći dio suđenja proteklih dana usmjerio se na to koliko je Trump znao o postupcima svojih pristaša koji su upali u Kongres nastojeći spriječiti zastupnike oba doma da potvrde izbornu pobjedu Joea Bidena na američkim predsjedničkim izborima u studenome.

Trump je napustio Ovalni ured 20. siječnja i prvi je bivši američki predsjednik kojemu se sudi nakon napuštanja ureda i jedini protiv kojeg je dvaput pokrenut proces opoziva.

U napadima na Kapitol 6. siječnja poginulo je petero ljudi, uključujući policajca koji je osiguravao Kapitol.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 15:25