NOVI KABINET

Senat izglasao povjerenje novoj talijanskoj vladi, Salvini Contea optužio za izdaju birača

Giuseppe Conte
 Remo Casilli / REUTERS

Nova talijanska vlada preživjela je glasanje o povjerenju u Senatu, gornjem domu talijanskog parlamenta, u utorak, nakon oštre rasprave, u kojoj je Matteo Salvini optužio nestranačkog premijera Giuseppea Contea za izdaju birača.

Conteova vlada, koju čine protuestablišmentski Pokret pet zvijezda (M5S) i lijevo centristička Demokratska stranka (PD), potvrđena je u u ponedjeljak, u donjem domu parlamenta.

Većina u Senatu je tanja, a za prihvaćanje nove vlade glasalo je 169 zastupnika, od ukupno 321 zastupnika, dok ih je 133 bilo protiv, što znači da Conte ima većinu od 8 zastupnika.

Tanka većina u Senatu, problem je za Contea jer bi zakoni o osjetljivim pitanjima, poput migracija, o kojima je podijeljena i nova vladajuća koalicija, mogli biti oboreni u Senatu.

M5S i PD, nekoć žestoki neprijatelji, pristali su udružiti se nakon što je krajnje desna Liga napustila prethodnu koaliciju s Pokretom, pokušavši time dovesti do prijevremenih izbora.

Čelnik Lige, Matteo Salvini i Conte izmijenili su uvrede, tijekom oštre rasprave u Senatu.

"Premijeru Conte, ne zavidim vam", rekao je Salvini.

"Dobili ste ovaj položaj izdajom i ja ne bih tamo mogao sjediti ni petnaest minuta. Nemam moć, ali imam dignitet i potporu talijanskog naroda", dodao je čelnik Lige.

Conte je kazao da je Salvini pokušajem "jednostranog i arbitrarnog" nametanja prijevremenih izbora Salvini djelovao "arogantno i uz slabo poznavanje ustavnog prava".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. srpanj 2022 21:02