SJEDINJENE DRŽAVE

Senat prvi puta unazad više desetljeća izglasao novi zakon o sigurnosti oružja

Zakon je mijenja proces kupovanja oružja za osobe stare između 18 i 21 godine te predviđa trošenje milijuna dolara na razne preventivne mjere

Vođa većine u Senatu SAD-a, zastupnik Demokratske stranke Chuck Schumer

 Brandon Bell/Getty Images/AFP

Senat Sjedinjenih Američkih Država u četvrtak je u večernjim satima izglasao zakon o sigurnosti oružja, piše CNN.

Šezdeset pet senatora, među kojima je bilo i 15 članova Republikanske stranke, glasalo je za zakon, a 33 ih je bilo protiv. Zakon nakon ovoga ide na glasanje u Predstavnički dom pa na stol predsjednika SAD-a Joea Bidena.

U zakon stoji da će federalna vlada izdvojiti milijune dolara za brigu o mentalnom zdravlju građana, poboljšavanje sigurnosti u školama i programe za psihološke krizne intervencije. Također, zakonom se države potiču da policijske dosjee maloljetnika pošalju u Nacionalni sustav za provjeru zločinačke prošlosti pojedinca.

Zakonom je promijenjen proces koji osobe stare između 18 i 21 godine moraju proći kako bi kupile oružje. Uz to, Demokratska se stranka uspjela izboriti da se oružje ne može izdati osobama koje su osuđene za počinjenje obiteljskog nasilja nad partnerom s kojim su vezi.

Do sada se kupovanje oružja branilo samo osuđenim obiteljskim nasilnicima koji su taj zločin počinili dok su bili u braku s partnerom, u izvanbračnoj zajednici s partnerom te ako imaju dijete s partnerom.

Zadnji opsežniji federalni zakon koji se ticao sigurnosti oružja donesen je 1994. godine.

Novi zakon, međutim, ne sadržava nikakve nove zabrane posjedovanja pojedinog oružja.

Inače, zakon je u Senatu izglasan isti dan kada je Vrhovni sud SAD-a prvi put potvrdio da Amerikanci imaju pravo na nošenje oružja izvan vlastitog doma.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. srpanj 2022 11:36