SJEVERNOATALANTSKI SAVEZ

Senat SAD-a podržao ulazak Švedske i Finske u NATO, puna ratifikacija mogla bi potrajati i godinu dana

Svih 30 članica NATO-a potpisalo je u srpnju protokol o novom širenju vojnog saveza

Joe Biden, švedska premijerka Magdalena Andersson i predsjednik Finske Sauli Niinistö

 Mandel Ngan/Afp

Senat Sjedinjenih Američkih Država odobrio je u srijedu pristupanje Finske i Švedske NATO-u, što je najznačajnije proširenje 30-članog saveza od 1990-ih.

Senat je glasao s 95 glasova ‘za‘ i 1 ‘protiv‘ o potpori ratifikaciji dokumenata o pristupanju dviju zemalja, značajno nadmašivši dvotrećinsku većinu od 67 glasova potrebnih za ratifikaciju, prenosi Reuters.

Švedska i Finska podnijele su zahtjev za članstvo u NATO-u kao odgovor na invaziju Rusije na Ukrajinu, koja je više puta upozorila obje zemlje da se ne pridružuju Sjevernoatlanskom savezu.

Svih 30 članica NATO-a potpisalo je u srpnju protokol o pristupanju Švedske i Finske, odobravajući im pridruživanje nuklearno naoružanom savezu, predvođenom SAD-om, nakon što njegovi članovi ratificiraju odluku.

Zahvaljujući tom protokolu Helsinki i Stockholm mogu sudjelovati na sastancima NATO-a i imati veći pristup obavještajnim podacima, ali nisu zaštićeni člankom pet, obrambenom klauzulom NATO-a prema kojoj je napad na jednog saveznika napad na sve.

Pristup Finske i Švedske moraju ratificirati parlamenti svih 30 članica Sjevernoatlantskog saveza prije nego što dvije zemlje budu zaštićene obrambenom klauzulom.

Ratifikacija bi mogla potrajati i do godinu dana, iako ju je već odobrilo nekoliko zemalja, uključujući Kanadu, Njemačku i Italiju.

Senatori obiju stranaka snažno su podržali članstvo dviju zemalja, opisujući ih kao važne saveznike čije su moderne vojske već blisko surađivale s NATO-om.

"Kvalifikacije ove dvije prosperitetne, demokratske nacije su izvanredne i služit će jačanju NATO saveza", rekao je demokratski senator Bob Menendez, predsjednik Odbora za vanjske odnose, pozivajući na podršku prije glasovanja.

Vođa senatske većine Chuck Schumer pozvao je veleposlanike i druge diplomate iz Finske i Švedske u Senat da prisustvuju glasanju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. kolovoz 2023 07:53