MOŽE SE I BEZ GAZPROMA

Senzacionalne vijesti iz najjače svjetske banke: ‘EU je riješila plinsku zagonetku, cijene idu na pola!‘

Napori zemalja EU-a da izbjegnu velike nestašice, kaže banka, vjerojatno će riješiti nedostatak ruskih isporuka plina već ove zime

Vladimir Putin i plin/ Ilustracija

 Rokas Tenys/Alamy/Alamy/Profimedia

Europske zemlje mogu izdržati ruske rezove u isporuci plina ove zime jer su problemi s opskrbom možda "uspješno riješeni", stoji u analizi vodeće američke banke Goldman Sachs. Banka procjenjuje da će se cijene plina ove zime vjerojatno više nego prepoloviti jer su se napori zemalja EU-a da izbjegnu velike nestašice ove zime pokazali učinkovitima.

U procjeni objavljenoj u utorak stoji kako banka očekuje da će europske veleprodajne cijene prirodnog plina pasti s oko 215 eura po megavatsatu (MWh) na ispod 100 eura po MWh do kraja prvog kvartala iduće godine, pod pretpostavkom uobičajenih zimskih vremenskih uvjeta. Radi se o cifri koja je znatno ispod ranije predviđenih 213 eura po MWh, prenosi The Guardian.

Europske zemlje požurile su napuniti svoja skladišta plina prije zime nakon što je ruski Gazprom smanjio isporuke, uključujući i one kroz plinovod Sjeverni tok 1, a mahnita potraga za plinom kako bi se popunile zalihe podigla je veleprodajnu cijenu energenta u nebesa. Ovog je mjeseca Gazprom produžio obustavu protoka plina kroz Sjeverni tok 1, ne spominjući vremenski okvir za njegovo ponovno otvaranje.

image

Sjedište Goldman Sachsa u New Yorku

Michael M. Santiago/Afp

Analitičari Goldman Sachsa rekli su: "Smanjenje isporuke na neodređeno vrijeme putem Sjevernog toka 1 na nulu, ostavlja nadalje sjeverozapadnu Europu bez ikakvog ruskog plina. I dok često čujemo pitanje koje će biti posljedice za skladišta, vjerujemo da je bolji pristup postaviti pitanje koje će biti posljedice po cijene da bi se punjenje skladišta nastavilo prema potrebama. To je zagonetka koju je Europa uspješno riješila u proteklih godinu dana, kombinacijom smanjenja potražnje za plinom unutar Europe i među kupcima (ukapljenog prirodnog plina - LNG) drugdje u svijetu, što je rezultiralo natprosječnim povećanjem zaliha".

Analitičari Goldman Sachsa kažu kako očekuju da će skladišni kapaciteti biti popunjeni u prosjeku 90 posto do kraja listopada, više od ciljanih 80 posto popunjenosti do 1. studenog za cijelu EU.

Tržišno olakšanje umjesto mahnite potražnje

Europske vlade nadaju se kreirati situaciju ublažavanja udara nestašice plina u slučaju da se opskrba iz Rusije prekine tijekom zime. Od poduzeća i potrošača također se traži da smanje korištenje energije.

U Goldman Sachsu kažu kako očekuju da će skladišni kapaciteti ostati popunjeni više od 20 posto do kraja ožujka iduće godine. "To će, po našem mišljenju, pripremiti teren za osjećaj hitnosti da se radikalno smanji potražnja za koju trenutačno vidimo da će biti postupno zamijenjena osjećajem tržišnog olakšanja jer se uspjelo prebroditi zimu", kažu analitičari.

U utorak je dokument koji je procurio otkrio da EU odustaje od nametanja gornje granice cijena ruskog plina, odnosno ograničenja cijene, ali i da nastavlja s iznenadnim porezima na ‘višak‘ dobiti, odnosno na ekstraprofit energetskih kompanija.

image

Sjeverni tok 1

Stefan Sauer/Dpa Picture-alliance Via Afp

Veleprodajna cijena plina za isporuku u Velikoj Britaniji za idući mjesec porasla je u utorak za 3 posto na 3,58 funti (4,13 eura) za 2,83 kubičnih metara prirodnog plina pri standardnoj temperaturi i tlaku, oko 40 posto ispod svog vrhunca u kolovozu, ali još uvijek više nego dvostruko u odnosu na stanje prije godinu dana.

S druge strane, Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) ostala je pri svojim prognozama o snažnom rastu globalne potražnje za naftom u 2022. i 2023. godini, navodeći znakove da velika gospodarstva stoje bolje od očekivanog, unatoč problemima poput rastuće inflacije.

Naftni kartel je u svom mjesečnom izvješću naveo da će potražnja porasti za 3,1 milijun barela dnevno u 2022. i za 2,7 milijuna barela dnevno u 2023. godini, što znači da ne bi bilo promjena u odnosu na prošli mjesec.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. ožujak 2024 06:32