DRAMA U MEKSIKU

Seoski vrtić osvojio milijun dolara na lutriji, a onda je počela noćna mora: ‘Svi su pobjegli!‘

Nakon upada naoružane skupine iz sela je izbjeglo 28 obitelji, a tražili su da im roditelji predaju novac za nabavzu oružja

Ilustracija/Policija u Meksiku
 

 Artur Widak/AFP

Za većinu ljudi dobitak na lutriji velika je želja, no za obitelj s juga Meksika taj se događaj pretvorio u noćnu moru nakon što je vrtić kojeg vode osvojio nešto manje od milijun američkih dolara.

Naime, roditeljima koji vode vrtić za svega dvadesetak djece u malenom selu Ocosingo počele su prijetiti bande. Nedugo nakon što se vijest o dobitku objavila u javnosti počeli su primati prijetnje naoružanih mafijaških skupina koje su zahtijevale da im predaju novac. Kako piše BBC, par je zbog toga morao napustiti selo.

Nasilne bande česte su u Meksiku i pokušavaju regrutirati pojedince u selima kako bi se sukobljavali sa suparničkim skupinama.

Meksiko je pokrenuo veliku lutriju u kojoj anonimni dobročinitelji kupuju srećke, a ustanova poput škole ili vrtića dobiva glavnu nagradu. Lista 100 dobitnika lutrije objavljena je krajem 2020. u meksičkim novinama. Nisu još stigli ni proslaviti kada su počeli ozbiljni problemi.

Roditeljsko vijeće počelo je dobivati prijetnje lokalne kriminalne skupine Los Petules koja je zahtijevala da im predaju novac kako bi nabavili oružje za napad na mafijašku skupinu u susjednom selu. Roditelji su to hrabro odbili te novac potrošili na obnovu vrtićkog krova. No, Los Petulesi nisu odustali te su nastavili s prijetnjama nakon što su roditelji odlučili potrošiti preostali novac za obnovu građevina u selu. Stvari su postajale sve gore, u ožujku je jedan od očeva ustrijeljen od članova bande, a situacija je eskalirala prošle godine kada je banda upala u selo i natjerala 28 obitelji na bijeg.

Jedan od članova roditeljskog vijeća kazao je kako su izgubili stoku, domove, usjeve, kućanske uređaje... Vlasti su obaviještene o incidentu te su uspjele bandu staviti pod kontrolu, no seljani se još nisu vratili u svoje domove, piše BBC.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2022 17:00