RAT NA ISTOKU

SEPARATISTI KRENULI U PROTUOFENZIVU 'Nećemo stati dok ne oslobodimo zemlju od neprijatelja'

TOPSHOTSPro-Russian gunmen guard parade dozens of captured Ukrainian soldiers during a march in mockery of the country's Independence Day celebrations in the main separatist stronghold Donetsk on August 24, 2014. AFP PHOTO / ALEXANDR OSINSKIY
 ALEXANDR OSINSKIY/AFP

KIJEV - Proruski pobunjenici na istoku Ukrajine tvrde da su njihove snage krenule u veliku protuofenzivu na vladine postrojbe koje priznaju u ponedjeljak "pojačano djelovanje neprijatelja".

Separatistički "premijer" Donjecka Aleksandar Zaharčenko izjavio je u nedjelju da su pobunjenici pokrenuli veliku protuofenzivu južno od svojeg uporišta, opkoljena ukrajinskim snagama već mjesec dana.

"Nećemo se zaustaviti dok ne oslobodimo zemlju Narodne Republike Donjeck", samoproglašene od separatista, kazao je Zaharčenko.

Glavni stožer vojne operacije predvođen Kijevom na istoku sa svoje je strane priznao u ponedjeljak "povećano djelovanje neprijatelja" ali tvrdi da ukrajinske snage "nastavljaju držati okupirane položaje" i nanose "veliku štetu" pobunjenicima

U Donjecku, pobunjeničkom uporištu koji je opkolila ukrajinska vojska, noć je bila relativno mirna nakon intenzivnih bombardiranja proteklog vikenda. Sukobi su se odvijali južno od grada u ponedjeljak ujutro, stupovi dima dizali su se iznad sela i čule su se potmule detonacije.

Ukrajinska vojska objavila je kako se u ponedjeljak sukobila s kolonom oklopnih transportera pobunjeničkih snaga pokraj grada Novoazovska na jugoistoku zemlje, oko 10 kilometara od ruske granice.

Pogranične ukrajinske snage zaustavile su napredovanje te kolone na pet kilometara sjeveroistočno od grada.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. svibanj 2024 19:50