UZBUNA U JORDANU

Serija eksplozija u američkom vojnom skladištu, narančasti plamen osvijetlio nebo nad pustinjom

Početne istrage pokazuju da je eksploziju izazvao električni krug u skladištima koja se nalaze u izoliranom i nenaseljenom području
Snimke s Twittera
 Handout

Seriju velikih eksplozija, koje su pogodile u pustinjskom području kod grada Zarqa rano u petak vjerojatno je uzrokovao električni kratki spoj u američkom vojnom skladištu municije, obavile su jordanske vlasti.

Nije bilo neposrednih izvještaja o žrtvama, priopćila je jordanska vlada i zapovjedništvo vojske.

U pustinjskom području u kojem su se dogodile eksplozije smješteno je nekoliko glavnih američkih vojnih baza, uključujući uzletište izgrađeno 2018. Riječ je o čvorištu za logistiku i opskrbu, iz kojeg se opskrbljuje i garnizon američke vojske u Tanfu na jugoistoku Sirije.

"Početne istrage pokazuju da je eksploziju izazvao električni krug u vojnim skladištima municije koja se nalaze u izoliranom i nenaseljenom području i pod nadzorom kamera", rekao je glasnogovornik jordanske vlade.

Ogromni narančasti plamen osvjetljavao je pustinjsko noćno nebo i mogao se vidjeti do glavnog grada Amana koji je 35 kilometara jugozapadno.

Sigurnosne snage zatvorile su Zarqu, industrijski grad s 1,5 milijuna ljudi, i spriječile izlazak ili ulazak prometa. Novinari koji su željeli putovati kroz Zarqu do mjesta eksplozije oko 10 km istočno spriječeni su u tome.

"Osjećali smo kao da je potres pogodio. Prozori su nam se tresli i staklo se razbilo. Moja su djeca počela plakati", rekla je stanovnica Zarqe.

image
Snimke s Twittera
Handout
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. prosinac 2022 19:24