RAT U UKRAJINI: UŽIVO

Serija eksplozija u važnom okupiranom gradu, Rusi: ‘Ukrajinci su nas napali, zasipaju nas raketama‘

Iz minute u minutu pratimo najvažnije događaje 352. dana rata u Ukrajini

Ilustracija, vatrogasci u Melitopolju

 Konstantin Mihalchevskiy/Sputnik/Profimedia/Konstantin Mihalchevskiy/sputnik/profimedia

Ključni događaji:

- serija eksplozija u okupiranom Melitopolju

- Macron razmišlja da oduzme Putinu titulu Legije časti

- Meloni upozorava Macrona: Ugrožavate europsko jedinstvo

- Švicarska ne dozvoljava isporuku svojih topova Ukrajini

- Moldavija zbog rakete u svom prostoru pozvala ruskog veleposlanika

- britanski obavještajci: Rusi su postigli uspjehe u dva ključna sektora


Serija eksplozija zatresla okupirani Melitopolj

Ukrajinski i ruski dužnosnici izvijestili su o seriji eksplozija u ukrajinskom gradu Melitopolju, koji se nalazi pod okupacijom ruskih snaga. Gradom je u petak navečer odjeknuo niz eksplozija, navode ukrajinski i tamošnji proruski dužnosnici, kako prenosi CNN.

Ukrajinske snage u nekoliko su navrata napadale Melitopolj posljednjih nekoliko tjedana u nastojanju da povrate teritorij na jugu zemlje i potvrde važnost oružja većeg dometa.

Vladimir Rogov, član regionalne proruske vojno-civilne uprave, naveo je na Telegramu da se "serija eksplozija čula u gradu po drugi put ove večeri", dodajući da je sustav protuzračne obrane ruskih oružanih snaga djelovao protiv ovih napada.

Rogov tvrdi da su Oružane snage Ukrajine napale grad teškim topništvom i višecijevnim raketnim sustavima te da su "dijelovi oborenih raketa" pogodili stambene kuće.

"Ima štete, a požar je izbio na mjestu granatiranja rezidencijalnog dijela grada od strane ukrajinskih oružanih snaga. Ima žrtava", naveo je Rogov. "Informacije o žrtvama i razaranju se prikupljaju", dodao je.

U međuvremenu, Ivan Fedorov, ukrajinski gradonačelnik Melitopolja, rekao je u petak na Telegramu da grad na jugu podrhtava od snažnih eksplozija. "Snaga udara je takva da se prozori tresu", naveo je.


Biden putuje u Poljsku na obilježavanje godišnjice invazije na Ukrajinu

Američki predsjednik Joe Biden boravit će u posjetu Poljskoj od 20. do 22. veljače gdje će obilježiti prvu godišnjicu ruske invazije na Ukrajinu, priopćila je u petak Bijela kuća.

John Kirby, glasnogovornik Vijeća za nacionalnu sigurnost Bijele kuće, rekao je da će Biden jasno dati do znanja da SAD slati dodatnu sigurnosnu i drugu pomoć.

"Predsjednik će vrlo jasno dati do znanja da će Sjedinjene Države nastaviti stajati uz Ukrajinu koliko god bude potrebno", rekao je Kirby.

Bidenovi savjetnici tjednima su planirali kako će obilježiti godišnjicu invazije, uključujući moguće obraćanje. Oni se nadaju da će naglasiti otpornost ukrajinskog naroda zajedno s kontinuiranim jedinstvom među saveznicima u neizvjesnim mjesecima koji dolaze.

Biden će se sastati s poljskim predsjednikom Andrzejom Dudom i istočnoeuropskim saveznicima i razgovarati o Ukrajini, priopćila je Bijela kuća. Rusija je izvršila invaziju na Ukrajinu 24. veljače 2022.


SAD: Nema naznaka izravne vojne prijetnje Moldaviji ili Rumunjskoj

SAD u ovom trenutku "ne vidi naznake" izravne ruske vojne prijetnje Moldaviji ili Rumunjskoj, rekao je glasnogovornik američkog State Departmenta Vedant Patel, nakon što je Kijev izvijestio da su dvije ruske krstareće rakete jutros ušle u zračni prostor obiju zemalja.

"Održavamo bliske kontakte i komunikaciju s našim moldavskim partnerima i rumunjskim saveznicima", dodao je Patel.

Rumunjska je demantirala ukrajinske tvrdnje o ruskoj raketi u svom zračnom prostoru i tvrdi da je prošla 35 kilometara dalje.


Ruski udari oštetili energetsku infrastrukturu diljem Ukrajine

Ruski udari u petak oštetili su ukrajinsku energetsku infrastrukturu u više dijelova Ukrajine, objavile su tamošnje vlasti. U udarima je pogođena visokonaponsku infrastrukturu u zapadnoj, središnjoj i istočnoj Ukrajini, rekao je ukrajinski premijer Denis Šmihal, izvijestivši o šteti u Zaporižju i Harkivu tijekom sastanka vlade.

"Zaporižje je pretrpilo jedan od najvećih zračnih napada od početka rata. Harkiv je također bio pod velikim napadom tijekom noći", rekao je Šmihal, kako prenosi CNN.

"Ukrajina je privremeno izgubila 44 posto svoje nuklearne proizvodnje, 75 posto kapaciteta svoje termoelektrane i 33 posto svojih kombiniranih toplana i elektrana", rekao je Šmihal, dodajući da su popravci u tijeku i da ima dovoljno energetskih izvora i generatora da se Ukrajina preživi zimu.

U međuvremenu, ukrajinsko državno tužiteljstvo izvijestilo je o šteti u postrojenju za opskrbu električnom energijom u zapadnom gradu Hmelnicki. Nije bilo žrtava, a požari izazvani napadom su ugašeni, prema regionalnim vlastima.

Ukrajinske snage protuzračne obrane oborile su jednu krstareću raketu u okrugu Hmelnicki, rekao je čelnik regionalne vojne uprave Serhij Hamali u objavi na Telegramu.

Objekt ključne infrastrukture u okrugu Šepetivka također je pogođen, rekao je Hamali. "Veći dio grada Hmelnicki, kao i teritorijalne zajednice Hmelnicki, Starokostiantiniva i Krasilivka su bez napajanja", dodao je Hamali.


Macron razmišlja da oduzme Putinu najviše odličje Francuske

Francuski predsjednik Emmanuel Macron rekao je kako razmatra oduzimanje najveće francuske počasti ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu.

Bivši predsjednik Francuske Jacques Chirac uručio je ruskom čelniku Legiju časti 2006. godine. Od kada ga je utemeljio 1802. Napoleon Bonaparte, to je najviši francuski orden za zasluge, kako vojne tako i civilne, prenosi Sky News.

No, Macron je rekao kako je čekao "pravi trenutak" da ruskom predsjedniku oduzme titulu.

Govoreći nakon što je u srijedu dodijelio počast Volodimiru Zelenskom, izjavio je da je to što je Putin još uvijek vlasnik medalje "simbolično, ali važno".

No, dodao je kako "to nije odluka koju sam donio danas." Takve odluke "uvijek imaju svoj smisao i mislim da se mora cijeniti pravi trenutak da se donesu", rekao je.


Putin u tajnosti pomilovao ruskog zarobljenika da bi mogao u rat

Ruski predsjednik Vladimir Putin potajno je pomilovao ruskog zarobljenika kako bi se mogao pridružiti ruskim ratnim nastojanjima u Ukrajini, piše The New York Times, a prenosi Sky News.

Dokument u koji su američke novine imale uvid, pokazuje da je zatvorenik pušten krajem kolovoza "dekretom o pomilovanju koji je izdao predsjednik Ruske Federacije".

Potvrdu o puštanjun na slobodu zatvorenika izdalo je Ministarstvo pravosuđa Rusije. List je dobio potvrdu od Jane Gelmel, ruske odvjetnice za prava zatvorenika, koja je rekla da je izdavanje takvih potvrda veliki udarac za sustav.

"Mogu ubiti čovjeka, mogu pljačkati, a onda mogu ići u rat i šetati slobodno. Na djelu je apsolutna nekažnjivost", rekla je ona.

Dokument nudi dodatne dokaze za izvješća koja su se pojavila posljednjih mjeseci o pomilovanju ruskih osuđenika kako bi se mogli boriti u Ukrajini usred vojnih neuspjeha ruske vojske.

Prošlog mjeseca Washington Post je također izvijestio da je Kremlj obećao desecima zatvorenika da će im kazne biti poništene ako odsluže vojni rok.


Švicarska ne dozvoljava Španjolskoj da isporuči njihove protuzračne topove Ukrajini

Švicarska je odbila zahtjev Španjolske da joj dopusti ponovni izvoz protuzračnih topova švicarske proizvodnje u Ukrajinu, priopćila je u petak vlada u Bernu.

Madrid je u siječnju podnio zahtjev za slanje u Ukrajinu dva protuzračna topa od 35 mm, koji su proizvedeni u Švicarskoj.

Švicarska je ranije stavila veto na zahtjeve Danske i Njemačke, koje su htjele poslati švicarska oklopna vozila i streljivo kao pomoć Ukrajini u ratu protiv Rusije.

Ranije ovog tjedna pojavila su se izvješća da je Švicarska blizu tome da prekine tradiciju neutralne države - kakvu zadržava posljednja dva stoljeća - budući da proukrajinska promjena u javnom i političkom raspoloženju izvršava pritisak na vladu da odustane od zabrane izvoza švicarskog oružja u ratne zone.

Kupci švicarskog oružja zakonski su spriječeni da ga ponovno izvoze, što je ograničenje za koje neki predstavnici velike industrije oružja u zemlji kažu da sada šteti trgovini.

Pozivi europskih susjeda Švicarske da dopuste takve transfere Kijevu u međuvremenu su postali sve glasniji kako se ruski napad pojačava.

Prema švicarskoj neutralnosti, koja datira iz 1815. i potvrđena je ugovorom iz 1907., Švicarska ne šalje oružje izravno ili neizravno stranama u ratu.


Talijanska premijerka ljuta na Macrona: ‘Ugrožavate jedinstvo EU-a oko Ukrajine‘

Talijanska premijerka Giorgia Meloni optužila je u petak Francusku da ugrožava jedinstvo Europske unije po pitanju Ukrajine zbog održane francusko-njemačke večere s ukrajinskim predsjednikom u Parizu na koju nisu bili pozvani ostali europski saveznici. Više pročitajte OVDJE.


Novi premijer Moldavije bit će bivši ministar unutarnjih poslova Dorin Recean

Moldavija je u petak dobila kandidata za novog proeuropskog premijera, Dorina Receana, svega nekoliko sati nakon što je ostavku podnijela njegova prethodnica.

"Nakon političkih konzultacija potpisala sam ukaz o imenovanju Dorina Receana kandidatom za dužnost šefa vlade", rekla je proeuropska moldavska predsjednica Maia Sandu.

"Trebamo jedinstvo kako bismo prevladali ovo teško razdoblje", dodala je, obećavši "brzo" formiranje nove vlade.

Bivši ministar unutarnjih poslova i poduzetnik u fintech sektoru, Dorin Recean (48) bio je od veljače 2022. savjetnik predsjednice za obranu.

Sada mora dobiti povjerenje parlamenta, što ne bi trebao biti problem jer proeuropska stranka ima potporu 63 zastupnika od ukupno 101.

Recean dolazi na mjesto Natalije Gavrilite (45) koja je nešto ranije podnijela ostavku nakon godine i pol na vlasti.

"Vrijeme je da odem", rekla je novinarima, dodajući da "nema potporu i povjerenje u zemlji".


Uništen je ruski Terminator

Najnovije razvikano rusko borbeno vozilo za potporu tenkovima, nazvano BMPT "Terminator", lakoćom je uništeno. Da stvar bude po Ruse gore, nedavno su tvrdili da je vozilo zaradilo taj nadimak jer mu je nemoguće nanijeti štetu. No snimka pokazuje kako baš i nije tako.

- Neće se vratiti. Ruski Terminator je uništen baš kao i svako drugo njihovo vozilo ili tenk - poručuju iz Ukrajinskog ministarstva obrane, referirajući se na film Terminator.


Moldavija pozvala ruskog veleposlanika zbog incidenta s raketama

Reuters je objavio da je Moldavija pozvala ruskog veleposlanika zbog jutrošnjeg raketnog incidenta. Naime, Moldavija tvrdi da je najmanje jedan projektil preletio njezin zračni prostor na putu prema Ukrajini.


Zračna uzbuna oglasila se po drugi put

Diljem Ukrajine proglašena je uzbuna za zračni napad, po drugi put danas. Ljudi su pozvani da se sklone.


Rumunjska: Ruski projektil letio je 35 km sjeveroistočno od naše granice

Rumunjsko ministarstvo obrane priopćilo je da je ruski projektil lansiran s broda u blizini Krima jutros prešao moldavski zračni prostor prije nego što je pogodio Ukrajinu, oko 35 km sjeveroistočno od rumunjske granice.

"Sustav nadzora rumunjskih zračnih snaga otkrio je u petak zračni cilj, najvjerojatnije krstareću raketu lansiranu s ruskog broda u Crnom moru u blizini poluotoka Krim. Najbližu putanju cilja zračnom prostoru Rumunjske zabilježio je radar na otprilike 35 km sjeveroistočno od granice."

Ministarstvo obrane Moldavije već je potvrdilo da je ruska raketa povrijedila njezin zračni prostor "što snažno osuđuje" te je pozvalo Moskvu da "zaustavi vojnu agresiju na susjednu zemlju".

Podsjetimo, Rumunjska je članica NATO vojnog saveza.


Ruske rakete pogodile energetske objekte širom Ukrajine

Rusija je u petak pokrenula novi val raketnih napada na energetsku infrastrukturu diljem Ukrajine, što je prouzročilo prekide u opskrbi strujom i ograničenu opskrbu vodom te je potaknulo Kijev da zatraži od zapadnih zemalja dodatno naoružanje.

image

Ruski vojnici kontroliraju sustav S-300

-/Sputnik/Profimedia/-/sputnik/profimedia

Najmanje 17 projektila palo je na Zaporižje u samo sat vremena, što je najžešći napad od početka ruske invazije na Ukrajinu u veljači prošle godine, kažu lokalni dužnosnici.

Državni opskrbljivač strujom Ukrenergo objavio je da su energetski objekti oštećeni u istočni, južnim i zapadnim dijelovima Ukrajine nakon napada dronovima i projektilima.

Po trenutnim informacijama nitko nije poginuo, ali je guverner regije Harkiv Oleh Snehubov kazao da je sedam ljudi ranjeno.

Novi ruski napadi uslijedili su nakon rijetkog ovotjednog putovanja ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog u inozemstvo.

"Rusija je cijelu noć i jutro napadala ukrajinske gradove", napisao je predsjednički savjetnik Mihajlo Podoljak na Twitteru.

"Dosta priče i političkog oklijevanja. Trebaju nam brze i važne odluke: projektili dugog dometa, borbeni zrakoplovi i operativna logistička oprema za Ukrajinu", dodao je.

Rusija je posljednjih mjeseci više puta gađala ukrajinsku energetsku infrastrukturu. Milijuni su zbog toga povremeno bili bez struje, grijanja ili vode u hladnim zimskim mjesecima.

Najmanje tri eksplozije potresle su Kijev i okolnu regiju, a dužnosnici su rekli da sustavi protuzračne obrane rade u glavnom gradu i drugim dijelovima zemlje.

Krhotine projektila oštetile su privatnu kuću, dva automobila i električnu mrežu u četvrti Holosivskij u ukrajinskoj prijestolnici, priopćile su gradske vlasti.

Gradonačelnik Kijeva pozvao je stanovnike da ostanu u skloništima.

Gradonačelnik Harkiva, najvećeg grada u istočnoj Ukrajini, potvrdio je da je pogođen infrastrukturni objekt i upozorio na moguće nestašice struje zbog toga.

Oko 150.000 ljudi u Harkivu ostalo je bez struje, rekli su dužnosnici.

Kritična infrastruktura također je pogođena u Hmeljnickom u zapadnoj Ukrajini i regiji Dnipropetrovsk u središnjoj Ukrajini, rekli su regionalni dužnosnici.

Glasnogovornik zračnih snaga Jurij Ihnat rekao je za ukrajinsku televiziju da je ukrajinska protuzračna obrana oborila pet od sedam bespilotnih letjelica i pet od šest projektila Kalibr.


Raketa lansirana s broda kraj Krima prošla kroz Rumunjsku

Rumunjsko ministarstvo obrane izvijestilo je da su nadzorni sustavi otkrili nešto što je izgledalo kao krstareća raketa lansirana s ruskog broda u blizini Krima, prenosi Reuters.


Iznad Kijeva oboreno 10 projektila

Gradonačelnik Kijeva, Vitalij Kličko, objavio je na Telegramu novosti o situaciji u glavnom gradu Ukrajine.

"Prema podacima snaga protuzračne obrane, iznad Kijeva je oboreno deset projektila. Ima oštećenja na električnim mrežama, radi se na obnovi. Žrtava nema", izvijestio je.


Putin najavio obraćanje Saveznoj skupštini 21. veljače

Kremlj je najavio da će se predsjednik Vladimir Putin obratiti Saveznoj skupštini 21. veljače, neposredno prije godišnjice ruske invazije na Ukrajinu, prenosi Reuters. Savezna skupština u Rusiji sastoji se od Državne dume, odnosno donjeg doma, i Vijeća federacije, tj. gornjeg doma.


Moldavija potvrdila da je projektil prešao njezin zračni prostor

Ministarstvo obrane Moldavije potvrdilo je da je raketa jutros prešla njezin zračni prostor.

"U 10.18 projektil je preletio zračni prostor Republike Moldavije, iznad grada Mocra u Pridnjestrovskoj regiji, a kasnije i iznad grada Cosauți u okrugu Soroca, idući prema Ukrajini.

Ministarstvo obrane, s nadležnim tijelima u zemlji, pažljivo prati situaciju u regiji, te oštro osuđuje narušavanje zračnog prostora Republike Moldavije."

U priopćenju se konkretno ne spominje da je projektil bio ruski. Rumunjska tek treba potvrditi sugestiju ukrajinskih oružanih snaga da je projektil također prešao njezin teritorij.


Ruske rakete prošle kroz moldavski i rumunjski zračni prostor

Reuters javlja da su dvije ruske rakete ispaljene s Crnog mora prošle kroz moldavski i rumunjski zračni prostor u petak prije nego što su ušle u Ukrajinu.

Valerij Zalužni, vrhovni zapovjednik ukrajinskih oružanih snaga, rekao je da su dvije rakete Kalibr lansirane s Crnog mora ušle u moldavski zračni prostor, a zatim odletjele u rumunjski zračni prostor prije nego što su jutros ušle u Ukrajinu.

Ranije je guverner Mikolajeva Vitalij Kim također objavio putem Telegrama da je ruska raketa bila u moldavskom zračnom prostoru.


U Harkivu ranjeno sedam ljudi, dvoje u teškom stanju

Sedam ljudi je ozlijeđeno nakon još jednog napada na kritičnu infrastrukturu u Harkivu.

Gradonačelnik Harkiva Igor Terehov rekao je da je još jedan napad pogodio regiju danas oko 10 ujutro po lokalnom vremenu.

"Mogući su prekidi u opskrbi električnom energijom i drugim komunalnim uslugama danas", priopćio je.

Oleg Sinegubov, šef regionalne državne uprave u Harkivu, rekao je: "Prema preliminarnim informacijama, sedam osoba je ranjeno kao rezultat posljednjeg napada okupatora. Dvoje od njih je u teškom stanju."


Francuska ne odbacuje slanje mlažnjaka Ukrajini, ali prioritet je sada artiljerija

Francuski predsjednik Emmanuel Macron kazao je u petak kako ne isključuje slanje mlažnjaka Ukrajini u nekom trenutku, ali je istaknuo kako je Kijevu trenutno potrebnija druga vrsta naoružanja, poput artiljerije.

Predsjednik Volodimir Zelenskij već duže vremena apelira na ukrajinske saveznika da pošalju mlažnjake, a u četvrtak je rekao kako je nekoliko europskih lidera spremno to i učniti.

"Europa će biti uz nas do naše pobjede. Čuo sam to od niza europskih čelnika... Da su spremni dati nam potrebno oružje i potporu, uključujući zrakoplove", rekao je Zelenskij na konferenciji za novinare u Bruxellesu, gdje je prisustvovao samitu čelnika zemalja EU-a.

Takav bi potez bio jedan od najvećih pomaka do sada u zapadnoj podršci Ukrajini, a Moskva poručuje da to znači eskalaciju i prolongiranje sukoba.

"Apsolutno ništa ne isključujem", odgovorio je Macron na pitanje o mogućnosti slanja zrakoplova na kraju samita čelnika EU-a.

Međutim, Macron je rekao da je trenutačni prioritet pomoć Ukrajini u tjednima i mjesecima koji dolaze, a borbeni zrakoplovi ne mogu biti isporučeni u tom vremenskom okviru te će trebati vremena da se ukrajinski piloti obuče za upravljanje.

Po francuskom predsjedniku prioritet bi trebao biti na oružju poput artiljerije koje se pokazalo učinkovitim, a ukrajinske su snage već obučene za upravljanje.

Dodao je kako će možda biti potrebno intenzivirati slanje takvog oružja i da će ukrajinski saveznici razmotriti tu mogućnost u narednim danima.


Protuzračna obrana čuje se u Kijevu

Ukrajinska zastupnica Lesia Vasilenko objavila je na Twitteru da se zvuk protuzračne obrane može čuti u Kijevu, no da je grad izuzev toga ‘ekstremno tih‘. ‘Kao prije oluje‘, naglasila je.


Rusi napadaju, sirene za zračnu uzbunu diljem Ukrajine

Ruske snage pogodile su kritičnu infrastrukturu u nekoliko dijelova Ukrajine u napadima tijekom noći, a najmanje 17 projektila pogodilo je jugoistočni grad Zaporižju u petak rano ujutro.

Zračne sirene zavijale su diljem zemlje tijekom jutarnje špice, a lokalni dužnosnici pozvali su civile da se sklone, upozoravajući na moguće nove udare. "Neprijateljska avijacija je u zraku, a brodovi koji mogu nositi projektile Kaliber su na moru. Neprijatelj je lansirao projektile. Zračna uzbuna će trajati dugo", rekao je Maksim Marčenko, regionalni guverner južne regije Odese.

"Molimo vas da ne ignorirate sirene za uzbunu i idite u skloništa."

Napad na Zaporižju bio je najteži otkako je Rusija napala Ukrajinu u veljači prošle godine, rekli su lokalni dužnosnici.

Kritična infrastruktura također je pogođena u Hmelnickom u zapadnoj Ukrajini, Harkovu na sjeveroistoku i regiji Dnjepropetrovsk u središtu zemlje, rekli su regionalni dužnosnici.

Glasnogovornik zračnih snaga Jurij Ihnat rekao je za ukrajinsku televiziju da je ukrajinska protuzračna obrana oborila pet od sedam bespilotnih letjelica i pet od šest projektila Kaliber lansiranih na Ukrajinu.

Zračne snage također su priopćile da je 35 projektila S-300 lansirano u regijama Harkiva i Zaporožje. Ukrajinska protuzračna obrana nije u stanju oboriti ove vrste projektila.

Dužnosnici su također rekli da su naredili hitna isključenja električne energije u cijeloj zemlji nakon napada na infrastrukturu.

"Postoji velika prijetnja od raketnog napada. Ponovno želim naglasiti - ne ignorirajte sirene za zračnu uzbunu", rekao je Serhij Popko, šef vojne uprave grada Kijeva.


Britanski obavještajci: Rusi su postigli uspjehe u dva ključna sektora, ipak...

Najnoviji obavještajni izvještaj o situaciji u Ukrajini Ministarstva obrane Ujedinjenog Kraljevstva sugerira da su "ruske snage vjerojatno ostvarile taktičke uspjehe u dva ključna sektora" nakon 7. veljače.

"Na sjevernoj periferiji grada Bahmuta u Donbasu, snage Wagner grupe su se probile 2-3 km dalje prema zapadu, kontrolirajući područje u blizini glavne rute M-03 u grad. Ruske snage sve više dominiraju sjevernim prilazima Bahmutu.

Na jugu su ruske jedinice napredovale oko zapadnog ruba grada Vuledar, gdje su ponovno pokrenule ofenzivne operacije krajem siječnja 2023.

U izvješću se dalje tvrdi da su usprkos napretku "Rusi vjerojatno pretrpjeli posebno teške gubitke oko Vuledara jer su napadnute neiskusne jedinice" i sugerira da su "ruske trupe vjerojatno pobjegle i napustile najmanje 30 uglavnom netaknutih oklopnih vozila u jednom incidentu nakon neuspjelog napada".


Rusi tijekom noći granatirali Harkiv i Zaporižja

Ruske snage tijekom noći pokrenule su niz napada na Harkiv, drugi ukrajinski grad po veličini, u čijim dijelovima je došlo do prekida u opskrbi strujom, a granatiran je i grad Zaporižja, objavili su u petak lokalni dužnosnici.

"Okupatori su pogodili kritičnu infrastrukturu. Bilo je oko deset eksplozija", objavio je guverner Harkivske oblasti Oleh Sinehubov na komunikacijskoj platformi Telegram, dodajući i da su hitne službe na terenu.

Zasad nema informacija o žrtvama u Harkivu.

Najmanje 17 ruskih projektila pogodilo je jugoistočni ukrajinski grad Zaporižja u u petak ujutro, izvijestio je vršitelj dužnosti gradonačelnika Anatolij Kurtiev.

Napadi su bili usmjereni na energetsku infrastrukturu, objavio je putem Telegrama, dodajući da se prikupljaju podaci o šteti i žrtvama.


Rusija se boji da će Ukrajina zapadnim oružjem udariti duboko u ruski teritorij

Moskva ne vjeruje obećanjima Kijeva da neće koristiti zapadno oružje dugog dometa za udare duboko u ruski teritorij, objavila je u petak državna novinska agencija RIA, citirajući dužnosnika ruskog ministarstva vanjskih poslova.

Ukrajinski ministar obrane Oleksij Reznikov rekao je ovog tjedna da će Kijev oružje koje im Sjedinjene Države planiraju osigurati koristiti samo za napade na ruske snage na ukrajinskom teritoriju.

"Ne može biti povjerenja u takve izjave jer su ukrajinske vlasti više puta pokazale svoju nepouzdanost i nesposobnost za postizanje dogovora", rekao je za RIA-u voditelj odjela u ruskom ministarstvu Aleksej Polišjuk.


Napadi na jugu i istoku Ukrajine

Niz ruskih napada bespilotnim letjelicama i projektilima pogodio je ciljeve na jugu i istoku Ukrajine, prema dužnosnicima i lokalnim stanovnicima koji su izvijestili da su čuli glasne eksplozije.

Sirene za zračnu uzbunu oglasile su se u većem dijelu zemlje u četvrtak kasno navečer. Serhij Ljisak, vojni upravitelj u regiji Dnjepropetrovsk, rekao je da su dronovi Shahed otkriveni na putu do tog područja.


Ukrajinski dužnosnici kažu da je očekivana ruska ofenziva na istoku već započela

Ukrajinski dužnosnici na istoku zemlje, poprištu najžešćih borbi u ratu s Rusijom, ocijenili su da je očekivana nova ofenziva Moskve već u tijeku.

Kako se bliži 24. veljače i godišnjica ruske invazije na Ukrajinu, Kijev je predvidio agresivan napad iz Moskve koji bi imao za cilj zaokružiti jednogodišnje ratno postignuće, a nakon više mjeseci s malo pomaka, piše Reuters.

Upitan u četvrtak na ukrajinskoj televiziji slaže li se da je ruska ofenziva već počela, guverner regije Doneck Pavlo Kirilenko rekao je: "Da, definitivno".

"Oko gradova na istoku kao što su Bahmut, Avdivka i Vuhledar, koji su bili svjedoci nekih od najkrvavijih bitaka u ratu, eskalacija neprijateljskih snaga i sredstava se svakodnevno intenzivira. Oni pokušavaju (...) zauzeti ta područja i ključne gradove (...) te postići nove uspjehe", izjavio je Kirilenko.

Donbas na istoku Ukrajine, s pokrajinama Luhansk i Doneck, jedan je od glavnih ciljeva Rusije, a Kremlj je u jesen to područje proglasio među anektirane teritorije, nakon referenduma koje je Zapad proglasio lažnim, podsjeća Reuters.

"Tijekom prošlih desetak dana učestalost granatiranja se povećala. Dnevni broj napada je porastao. To je dio sveobuhvatne ofenzive koju planiraju Rusi", izjavio je u četvrtak guverner Luhanska Serhij Hajdaj za ukrajinski Radio NV.

Rekao je da je došlo do novog velikog ruskog napada oko grada Kreminne, duž sjevernog dijela istočnog fronta, ali da ruske snage koje pokušavaju probiti obranu "nemaju značajnijeg uspjeha".

Za ukrajinsku TV u četvrtak kazao je da su ruske trupe krenule u napad i da pokušavaju napredovati prema zapadu kroz snijeg i šumu.

"Došlo je do "maksimalne eskalacije" i velikog porasta pucnjave i granatiranja", rekao je. "Do sada nisu imali uspjeha. Naši branitelji uspjeli su ih potpuno obuzdati."

Institut za proučavanje rata potvrdio je u svom najnovijem izvješću "značajno povećanje" operacija na tom području tijekom prošlog tjedna.

Reuters nije mogao neovisno provjeriti te tvrdnje.

U međuvremenu, ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski u četvrtak je u Bruxellesu prvi put osobno sudjelovao na samitu čelnika EU-a, gdje je između ostalog izjavio da je nekoliko europskih zemalja spremno Ukrajinu opremiti i borbenim zrakoplovima, no ne otkrivši koji su mu europski čelnici to obećali.

Također, kazao je kako je Ukrajina presrela planove ruskih tajnih službi da unište Moldaviju.

Obraćajući se čelnicima Europske unije u Bruxellesu, Zelenski je upozorio da su njegove službe presrele dokument koji "pokazuje tko je, kada i kako namjeravao slomiti demokraciju Moldavije i uspostaviti kontrolu nad Moldavijom", dodajući da je o tome odmah upozorio predsjednicu Moldavije Maiu Sandu. Njegovu tvrdnju nije bilo moguće neovisno provjeriti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 11:03