PRESELILI MORNARE

Serija samoubojstava i smrtnih slučajeva na američkom nosaču aviona, nitko ne zna što se događa

Tijekom proteklih 12 mjeseci, sedam članova posade je umrlo od kojih su četvorica počinila samoubojstvo

Nosač zrakoplova USS George Washington

 Abaca/Abaca Press/Profimedia

Više od 200 mornara napustilo je nosač zrakoplova USS George Washington nakon više smrtnih slučajeva među posadom, od kojih su se tri dogodile u manje od tjedana dana, javlja CNN a prenosi Slobodna Dalmacija.

Mornari se sele u lokalnu mornaričku lokaciju dok nosač zrakoplova na nuklearni pogon nastavlja prolaziti kroz višegodišnji proces punjenja goriva i remonta u brodogradilištu u Newport Newsu u Virginiji.

Tijekom proteklih 12 mjeseci, sedam članova posade je umrlo od kojih su četvorica počinila samoubojstvo što je potaknulo mornaricu da otvori istragu o zapovjednoj klimi i kulturi na brodu nosača klase Nimitz.

Zapovjednik nosača, kapetan Brent Gaut, donio je odluku da dopusti mornarima koji žive na brodu da se presele u druge smještaje, navodi se u priopćenju mornarice.

Prvog dana selidbe, koji je započeo u ponedjeljak, više od 200 mornara napustilo je nosač i preselilo se u obližnji pogon.

- Plan selidbe će se nastaviti sve dok svi mornari koji se žele preseliti s broda to ne učine - stoji u priopćenju. Iako nosač zrakoplova trenutno nema svoj puni sastav od otprilike 5000 mornara, na brodu još uvijek radi oko 2700 mornara tijekom procesa remonta od kojih 420 i živi na brodu.

Zapovjedništvo broda radi na identificiranju mornara koji bi mogli imati koristi od usluga podrške i programa za moral, dobrobit i rekreaciju (MWR) koji su dostupni u lokalnim mornaričkim objektima.

- Rezultati istrage o smrtnim slučajevima očekuju se ovog tjedna - rekao je novinarima tijekom medijskog okruglog stola u utorak admiral John Meier, zapovjednik američkih mornaričkih zračnih snaga.

- Kako bi odgovorila na tri samoubojstva u travnju, mornarica je brodu dodala resurse poput psihologa, savjetnika za otpornost i tima od 13 osoba, koji radi kao poseban interventni tim za ovakve slučajeve - rekao je Meier.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 02:11