NOVI NAPAD

Serija snažnih eksplozija zatresla ogromnu čeličanu u Rusiji, riječ je o krunskom dragulju Putinova prijatelja

Zbog silnih oštećenja taj će pogon, koji je proizvodio sirovine za nuklearno oružje i balističke projektile, dugo biti izvan funkcije

Eksplozija u čeličani Novolipetsk Steel

 Twitter

Serija eksplozije zatresla je rusku čeličanu nakon što je, navodno, napadnuta dronom/vima. To je tek posljednji u nizu napada na neko industrijsko postrojenje u Rusiji na drugu godišnjicu početka invazije na Ukrajinu, piše Newsweek.

Posljednjih se mjeseci povećao broj napada bespilotnim letjelicama na energetsku i vojnu infrastrukturu u Rusiji, za što Moskva najčešće okrivljuje Ukrajinu. Međutim, Kijev za te napade najčešće ne preuzima neposrednu odgovornost. I Rusi su koristili bespilotne letjelice i projektile u napadima na ukrajinske civilne ciljeve.

Igor Artamonov, regionalni guverner Lipecka, rekao je da je požar u glavnom postrojenju čeličane Novolipetsk Steel (NLMK) u subotu ujutro, oko 450 kilometara od granice Rusije i Ukrajine, izazvao dron. Ali nije izrijekom spomenuo Kijev te je dodao da nije bilo žrtava.

Snimka objavljena na društvenim mrežama prikazuje eksploziju i veliki narančasti plamen koji obasjava noćno nebo nakon što je oko 1:40 ujutro po lokalnom vremenu izbio požar.

Ta je tvornica glavni proizvodni pogon NLMK-a i specijalizirana je za proizvode od plosnatog čelika, a u njenim se pogonima proizvede 18 posto ukupne ruske proizvodnje čelika. NLMK je najvrjednija imovina Vladimira Lisina, ruskog milijardera, trećeg najbogatijeg Rusa na Forbesovoj listi za 2023. godinu.

image

Vladimir Putin i Vladimir Lisin

Sergei Ilnitsky/Afp

Ukrajinska novinska kuća TSN izvijestila je da je postrojenje bilo na meti ukrajinske Službe sigurnosti i Glavne obavještajne uprave te da su zbog požara evakuirani svi radnici. Dodali su da će zbog silnih oštećenja taj pogon, koji je donedavno proizvodio sirovine za nuklearno oružje i balističke projektile, dugo biti izvan funkcije.

Rusko Ministarstvo obrane izvijestilo je da su Rusi oborili dvije bespilotne letjelice iznad te regije, kao i da su presreli još dvije u regijama Kursk i Tula.

Dronovima su i ranije bili napadani ključni infrastrukturni ciljevi duboku unutar teritorija Rusije.

Ranije ovog mjeseca izbio je požar u pogonu Lukoila u Volgogradu, najvećeg proizvođača naftnih derivata na jugu Rusije, nešto više od 300 kilometara od ukrajinske granice.

Nekoliko dana prije toga, dron je izazvao eksploziju u rafineriji Nevsky Mazut u St. Petersburgu. Nakon što ga je pogodio ruski raketni sustav zemlja-zrak S-400, preletio je još 30 kilometara i na koncu ipak pogodio metu.

Također, tijekom noći u petak, Rusija je lansirala bespilotne letjelice iranske proizvodnje Shahed-131/136 na južne oblasti Ukrajine, a najmanje 12 ih je oboreno iznad oblasti Mikolaiv, Kirovohrad i Odesa.

Moskva je također lansirala projektile Kh-59 iz Azovskog mora, izvijestile su ukrajinske Južne obrambene snage na Telegramu. Ruske snage također su u petak izvele 28 napada na Sumsku oblast na sjeveroistoku Ukrajine, što je rezultiralo s najmanje 148 eksplozija, izvijestila je regionalna uprava.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 05:31