NAJMANJE DVOJE POGINULIH

Serija snažnih potresa zatresla područje Papue Nove Gvineje

Najsnažniji u nizu potresa iznosio je 7 'Richtera', no značajnija šteta nije zabilježena. Do tsunamija srećom nije došlo
 AFP

JAKARTA - Nekoliko snažnih potresa pogodilo je jutros prema lokalnom vremenu istočnu Indoneziju nakon čega je izdano upozorenje o mogućoj pojavi tsunamija. Srećom, do smrtonosnog vala nije došlo. Najmanje dvije osobe smrtno su stradale.

- Dvije osobe, majka i kći, poginule su jer im se srušila kuća na malenom otoku Yapenu, izjavio je šef lokalne policije.

Iako prema prvim informacijama nema značajnije štete, većina je stanovnika odmah nakon proglašenja uzbune potražilo zaklon na višim područjima. Neki dijelovi kopna ostali su bez električne energije.

Najsnažniji u nizu potresa iznosio je 7 stupnjeva Richeterove ljestvice, a epicentar mu se nalazio 29 kilometara ispod oceanskog dna nedaleko od sjeverne obale Papue Nove Gvineje. Uslijedilo je nekoliko slabijih podrhtavanja od kojih je najjači imao 6.4 'Richtera'.

Indonezija se inače nalazi na samom rubu pacifičkog vatrenog prstena što ju čini vrlo 'pogodnom' za vulkanske i seizmičke aktivnosti. Podsjetimo, u prosincu 2004. godine snažan potres izazvao je tsunami u kojem je poginulo više od 230 tisuća ljudi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. svibanj 2024 08:13