ZAKLJUČAK KOMISIJE

Šest ključnih nalaza iz izvješća od 845 stranica: Evo za što se točno optužuje Trumpa

Istražni odbor kaže kako je Trumpova odluka da lažno proglasi pobjedu u izbornoj noći 2020. bila "unaprijed smišljena"

Donald Trump

 Chandan Khanna/Afp

Komisija Donjeg doma američkog Kongresa proglasila je bivšeg američkog predsjednika Donalda Trumpa krivim za napad na Kapitol.

Kongresno vijeće, koje istražuje napad na zgradu američkog Kongresa 6. siječnja prošle godine, objavilo je svoje konačno izvješće na čak 845 stranica.

Komisija je izdvojila šest ključnih nalaza. Jednu točku treba posebno izdvojiti, a tiče se Trumpovog širenja lažnih tvrdnji, iako su mu njegovi suradnici rekli da su neistinite. Bivši predsjednik je kriv za zavjeru, ističe izvješće, zato što je nastavio iznositi neutemeljene tvrdnje o izbornim prijevarama.

Istražni odbor kaže kako je Trumpova odluka da lažno proglasi pobjedu u izbornoj noći 2020. bila "unaprijed smišljena", te da je samo njegov odvjetnik Rudy Giuliani podržao tu akciju.

Trump je vršio pritisak na tadašnjeg potpredsjednika Mikea Pencea da poništi izborne rezultate i proglasi ga predsjednikom. Kad je Pence odbio to učiniti, Trump ga je nazvao "slabićem" i optužio ga da "nije dovoljno čvrst".

Sve se to događalo dok je razularena rulja jurišala na Kapitol, potaknuta Trumpovim zapaljivim izjavama. Krivnju za taj napad treba izravno preuzeti bivši predsjednik, smatra komisija, pozivajući se na Trumpovu objavu na Twitteru objavljenu 19. prosinca 2020.

"Veliki prosvjed u Washington DC-u 6. siječnja. Budite tamo, bit će divlje!", napisao je tada Trump na Twitteru.

U iskazima i sudskim dokumentima, prosvjednici i pripadnici krajnje desne milicije koji su tog dana sudjelovali u napadu na Kapitol izričito su naveli su Trumpov tweet kao razlog za dolazak u Washington. U izvješću se navodi citat Roberta Morssa, koji je proglašen krivim za napad na policajce na američkom Kapitolu. "Morss je vjerovao da 6. siječnja predstavlja trenutak kada će ‘1776. ponovo započeti‘ jer ih je predsjednik Trump zamolio da tada budu ondje", stoji u izvješću.

Kada je napad počeo, Trump je ignorirao upozorenja iz Kongresa da bi situacija mogla eskalirati te nije pokušao ublažiti uzavrelu atmosferu ili zamoliti demonstrante da napuste Kapitol.

"Jedan čovjek je glavni uzrok za nemire koji su izbili 6. siječnja - bivši predsjednik Donald Trump, kojeg su mnogi slijedili", navodi se u sažetku izvještaja.

Među 11 preporuka koje je komisija predložila nalazi se i prijedlog zabrane obavljanja javne funkcije, što bi Trumpa udaljilo od potencijalne predsjedničke kandidature na sljedećim izborima.

Tijekom 18 mjeseci, odbor je održao 10 javnih saslušanja i intervjuirao više od 1000 svjedoka, uključujući dužnosnike i osoblje Trumpove administracije, članove Trumpove obitelji, policijske službenike Kapitola, prosvjednika, pripadnike milicije i druge. Komisija će biti raspuštena 3. siječnja, kada republikanci preuzmu kontrolu nad Zastupničkim domom Kongresa.

Trump je odbio surađivati s povjerenstvom i konačno je izvješće proglasio "lovom na vještice".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 18:35