ŠIRENJE ZARAZE

Šest novih slučajeva ospica u Sloveniji

Ilustracija
 Profimedia, BSIP

Šest novih slučajeva oboljelih od ospica zabilježeno je u Sloveniji na području Ljubljane i Škofje Loke, grada 30-ak kilometara sjeveroistočno od prijestolnice, objavljeno je u četvrtak u Ljubljani.

Kako je objavila Slovenska televizija, bolest je najprije potvrđena kod Slovenca koji je prije izbijanja simptoma boravio u Belgiji, a od njega se je, prema dosadašnjim podacima, zarazilo pet odraslih osoba koje su s njim bile u dodiru, među kojima i osoba koja je prethodno bila cijepljena s dvije doze cjepiva, ali očito nije stekla potreban imunitet.

Nitko od oboljelih nije hospitaliziran niti ima dodatne komplikacije, no zdravstvene vlasti upozoravaju da bi se bolest još mogla pojaviti kod osoba koje su s oboljelima bile u kontaktu, pa pozivaju na oprez i savjetuju da se oni koji primijete prve simptome odmah jave liječniku.

Za sada smo potvrdili šest slučajeva, ali bi mogao oboljeti još poneko tko je s njima bio u kontaktu. One za koje smo utvrdili da su kontaktirali s oboljelima, a nisu cijepljeni pozivamo da se cijepe, a u slučaju pojave znakova ospica da telefonski konzultiraju svog liječnika i ne odlaze u ambulante jer se bolest tako širi, kazala je za RTV Slovenija Marta Grgič Vitek iz nacionalnog Instituta za javno zdravlje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. lipanj 2024 02:44