VENEZUELA

ŠEST OSOBA UHIĆENO NAKON POKUŠAJA NAPADA NA PREDSJEDNIKA MADURA Pretresali su se hoteli u prijestolnici, nove protuterorističke akcije nisu isključene

Nicolás Maduro
 REUTERS

Šest osoba uhićeno je pod optužbom za planiranje napada na venezuelskog predsjednika Nicolása Madura koji kaže da je u subotu na njega pokušan "atentat", rekao je u nedjelju ministar unutarnjih poslova.

- Zasad imamo šest uhićenih terorista i plaćenika te nekoliko zaplijenjenih vozila; pretresi su izvršeni u hotelima u prijestolnici, gdje su pronađeni inkriminirajući dokazi - rekao je ministar unutarnjih poslova Nestor Reverol govoreći o uhićenjima o kojima je informacija objavljena već u subotu navečer, ali bez podataka o njihovu broju i o okolnostima.

- Svi izvršitelji i planeri (napada) u zemlji i u inozemstvu su identificirani, a nisu isključena druga uhićenja u narednim satima - dodao je Reverol.

U napadu su korištene dvije bespilotne letjelice, svaka napunjena snažnim vojnim eksplozivom C4 koji može, rekao je ministar, "načiniti štetu u krugu od 50 metara".

- Jedna letjelica je preletjela iznad predsjedničke govornice gdje se trebao aktivirati eksploziv (...), ali je uređaj za ometanje skrenuo letjelicu, pa je punjenje eksplodiralo izvan predviđenog kruga - dodao je ministar.

Kontrola nad drugim dronom se izgubila i on je eksplodirao udarivši u zgradu nedaleko od mjesta na kojemu se održavao vojni mimohod, rekli su dužnosnici.

Za jednim od uhićenika izdana je tjeralica za "teroristički" napad na vojnu bazu u Valenciji, zapadno od Caracasa, 6. kolovoza 2017. u kojemu je sudjelovalo "dvadesetak plaćenika", dodao je Reverol.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. svibanj 2024 09:15