NORVEŠKI MONSTRUM

Šesti dan procesa Breiviku: Ispričavam se obiteljima slučajnih prolaznika, ali ostali su bili LEGITIMNE METE!

U ponedjeljak je Breivik trebao odgovoriti na glavno pitanje, vezano uz njegovo mentalno zdravlje, ali zbog kašnjenja procesa, tužitelj je zatražio da se o tome raspravlja u srijedu
 AP

OSLO - Anders Behring Breivik, kojem se sudi za smrt 77 osoba u Norveškoj, u ponedjeljak je nastavio sa svjedočenjem objašnjavajući ubojstva na otoku Utoya, gdje je 22. srpnja 2011. ubio 69 osoba, uglavnom mladih.

Šestog dana procesa, Breivik bi trebao odgovoriti na pitanja iz optužnice vezana uz masakr. Izrazio je žaljenje za žrtve koje ne smatra svojim političkim neprijateljima, ali je odbio to isto učiniti za obitelji mladih laburista koje je ubio na otoku Utoeya.

- Volio bih im se duboko ispričati, kazao je desničarski ekstremist obraćajući se obiteljima slučajnih prolaznika ubijenih ili ranjenih bombom koju je postavio 22. srpnja 2011. blizu sjedišta norveške vlade.

No, na upit tužitelja želi li svoju ispriku proširiti na obitelji svih žrtava, Breivik je odgovorio negativno.

Pokolj mladeži stranke laburista i zaposlenika u ministarstvima "bio je okrutan, ali potreban", rekao je Breivik i objasnio da su oni bili "legitimne političke mete".

Tih 44 mladih ljudi ubijenih na otoku Utoeya "bili su u ljetnoj školi političke indoktrinacije", objasnio je.

U Norveškoj ima još mnogo drugih "koji zaslužuju biti ubijeni, primjerice novinari i parlamentarni zastupnici", prenosi BBC Breivikove riječi.

U petak je desničarski ekstremist detaljno opisivao, stravično hladnim i mirnim glasom, kako je 75 minuta pucao po mladima na otoku, od kojih su neki bili paralizirani strahom, a većinu je ubio metkom u glavu.

U ponedjeljak je Breivik trebao odgovoriti na glavno pitanje, vezano uz njegovo mentalno zdravlje, ali zbog kašnjenja procesa, tužitelj je zatražio da se o tome raspravlja u srijedu.

Iako je na prvom psihijatrijskom vještanju proglašen "psihotičnim", dok je na drugom ocijenjen mentalno zdravim, Breivik želi da mu se sudi jer ne želi da se njegova islamofobična ideologija proglasi "dijagnozom".

" Ja nisam psihijatrijski slučaj i ja sam kazneno odgovoran ", rekao je u petak.

Breivik (33) je 22. srpnja prošle godine ubio 69 osoba na otoku Utoya, dok je ranije u Oslu ubio osam osoba.

Ako bude proglašen mentalnim bolesnikom, život bi mogao provesti u psihijatrijskoj klinici.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 11:58