MAGNITUDA 8.2

Šesti najjači potres u povijesti SAD-a: Obalom Aljaske odjekuju sirene, pogledajte snimke

U regiji su izdana upozorenja zbog mogućeg tsunamija, no tijekom četvrtka ista su ukinuta na Aljasci i ostatku Pacifika
 Twitter

Razarajući potres magnitude 8.2 pogodio je Aljasku u 8 sati i 15 minuta (22.15 sati po lokalnom vremenu), izvijestio je američki geološki zavod.

Epicentar je bio na dubini od 35 kilometara, 165 kilometara sjeveroistočno od Sand Pointa u kojem živi 1000 ljudi, a 800 km od Anchoragea, najvećeg grada na Aljasci.

Američki sustav upozorenja na tsunami izdao je upozorenje za pacifičke teritorije Guama i Sjeverne Marijanske otoke. Kasnije tijekom dana upozorenja su ukinuta na Aljasci i ostatku Pacifika.

Prema američkom Nacionalnom centru za tsunami (NTWC), na Aljasci su manji valovi od trideset centimetara uočeni u Sand Pointu, Old Harboru, King Coveu, Kodiaku, Unalaski i Alitak Bayu.

Zasad nema izvještaja o ljudskim ozljedama ili materijalnoj šteti. Nakon potresa evakuirano je nekoliko priobalnih mjesta na Aljaski.

Nakon potresa u regiji su izdana upozorenja zbog mogućeg plimnog vala.

Očekuje se da tsunami neće biti prijetnja američkim državama Kaliforniji, Oregonu i Washingtonu te kanadskoj pokrajini Britanskoj Kolumbiji, rekao je Dave Snider, koordinator za upozorenja za tsunami NTWC-a.

EMSC je izvijestio o magnitudi od 8.2 s epicentrom na dubini od 10 kilometara, a na njihovoj aplikaciji stanovnici otoka Kodiak, koji je 400 kilometara udaljen od epicentra, javljaju kako su se ljuljale stvari u njihovim kućama i kako im je savjetovano da se evakuiraju prema unutrašnjosti.

Na snimkama koje su se pojavile na društvenim mrežama diljem zaljeva čuju se sirene koje upozoravaju na opasnost od tsunamija, dok ljudi u kolonama napuštaju svoje domove i odlaze u sigurna područja.

Nakon glavnog potresa uslijedila su još četiri nešto slabija, magnitude 6.2 zatim 5.6, te 4.7 i 4.6.

Ovaj potres šesti je najjači potres u američkoj povijesti.

image
EMSC

U listopadu 2020. upozorenje na tsunami aktivirano je nakon potresa magnitude 7.5 kod obale ove američke države, no nije primijećen nikakav fenomen velikih razmjera. Potres nije izazvao žrtve niti veće štete u vrlo izoliranom i rijetko naseljenom području.

Aljaska je dio Pacifičkog vatrenog prstena, vrlo aktivnog područja za potres, koje se proteže od Aljaškog zaljeva do ruskog poluotoka Kamčatke.

U ožujku 1964. potres magnitude 9.2, najjači ikad zabilježen u Sjedinjenim Državama i svijetu, pogodio je područje Anchoragea. Trajao je nekoliko minuta i izazvao razorni plimni val koji je pogodio američku zapadnu obalu, pri čemu je smrtno stradalo više od 250 ljudi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. ožujak 2024 15:04