KIM YO JONG

Sestra Kim Jong Una: ‘Južna Koreja i SAD trebali bi platiti cijenu zbog vojnih vježbi‘

Vježbe su čin samouništenja za koji bi se trebala platiti skupa cijena jer prijeti sigurnosti našeg naroda, rekla je
Kim Yo Jong,
 Jorge Silva/Afp/Profimedia

Južna Koreja i SAD bi trebali platiti cijenu zbog odluke da ovaj tjedan održe godišnje zajedničke vojne vježbe, kazala je u utorak Kim Yo Jong, vrlo moćna sjevernokorejska dužnosnica i sestra vođe Kim Jong Una.

Južna Koreja i SAD u utorak su započeli preliminarnu obuku, a veće kompjutorski simulirane vježbe su zakazane za sljedeći tjedan, doznaje Reuters iz vojnih izvora.

Najava o održavanju vojnih manevara rezultirala je porastom napetosti na Korejskom poluotoku nakon zatopljavanja odnosa između Seula i Pjongjanga i ponovne uspostave telefonske "vruće linije" u srpnju.

Odluku o obnovi internih kanala komunikacije su donijeli južnokorejski predsjednik Moon Jae-in i sjevernokorejski lider Kim Jong Un koji su od travnja razmijenili i brojna pisma.

No, Kim Yo Jong je danas odluku Južne Koreje da održi vojne vježbe samo nekoliko tjedana nakon obnove "vruće linije" nazvala "podmuklim ponašanjem".

image
Kim Hong-ji/AFP

"Vježbe su čin samouništenja za koji bi se trebala platiti skupa cijena jer prijeti sigurnosti našeg naroda i dodatno ugrožava stanje na Korejskom poluotoku", rekla je Kim.

Reakcija Sjeverne Koreje, zemlje koja raspolaže nuklearnim oružjem, također bi mogla osujetiti napore Seula da se ponovo otvori zajednički ured za vezu.

Za sada nema komentara američkog i južnokorejskog ministarstva obrane na izjave sjevernokorejske dužnosnice.

SAD ima u Južnoj Koreji raspoređenih oko 28.500 vojnika.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. srpanj 2022 21:20