DIVLJAČKI ISPAD

Sestra pomahnitalog kriminalca koji je napao sutkinju: ‘To je kemijska neravnoteža. Ne šaljite ga u zatvor‘

Iako bi mu kazna mogla trajati do četiri godine, Deobra Redden može biti pušten na uvjetnu slobodu za 19 mjeseci

Deobra Redden

 Screenshot/X

Pet dana nakon što je preskočio klupu i napao sutkinju Mary Kay Holthus u Las Vegasu u američkoj saveznoj državi Nevadi, Deobra Redden (30) morao je opet stati pred nju, ali ovaj put zglobovi su mu bili vezani uz tijelo, dok mu je desetak sudskih službenika stajalo s lijeve i desne strane kako bi spriječili ponavljanje incidenta. Nasilnik se na sudu pojavio s crnom mrežastom maskom preko lica, a na rukama je imao narančaste rukavice.

Uz dodatne mjere osiguranja, saslušanje o Reddenovoj kazni nastavljeno je u ponedjeljak, a sutkinja ga je, po prethodnoj optužbi za pokušaj nanošenja teških tjelesnih ozljeda, na kraju osudila na 19 do 48 mjeseci zatvora.

Iako bi mu kazna mogla trajati do četiri godine, Redden može biti pušten na uvjetnu slobodu za 19 mjeseci, ovisno o njegovom ponašanju u zatvoru i odlukama povjerenstva za uvjetni otpust.

Redden se nakon napada u sudnici suočava s 13 novih optužbi, a sutkinja Holthus rekla je kako njegov divljački ispad nije utjecao na njezinu odluku koju je donijela u ponedjeljak.

- Sva pitanja koja bi mogla proizaći iz događaja koji su se dogodili prošle srijede rješavat će drugi sud - izjavila je Holthus.

Caesar Almase, Reddenov odvjetnik, u srijedu je zatražio da se njegovom klijentu, koji je bio u zatvoru zbog pokušaja krađe i obiteljskog nasilja, odobri uvjetna kazna. Sutkinja je to odbila.

Tad je pomahnitali Deobra potrčao prema klupi i oborio Mary Kay Holthus na tlo. Prisutni u sudnici počeli su vikati, a dvoje ljudi zatim je odvuklo Reddena od sutkinje. Holthus i sudski službenik ozlijeđeni su i prebačeni u bolnicu. Mary Kay liječena je zbog ozljede glave, a službeniku su sanirali ogrebotine na rukama, rekao je Jerry Wiese II, glavni sudac.

Sud je nakon incidenta zatražio više sigurnosnog osoblja u svojim sudnicama.

- Naš cilj je održati povjerenje javnosti u sudski sustav i dati ljudima do znanja da je sudnica sigurno mjesto na kojem se ovo više nikad neće ponoviti - rekao je Wiese.

Redden bi se zbog novih optužbi za napad na Mary Kay Holthus trebao pojaviti pred drugim sucem u utorak. Ako bude osuđen, mogao bi se suočiti s desetljećima zatvora. Odvjetnik Almase neće ga zastupati u tom slučaju jer je osobno svjedočio napadu u sudnici.

Reddenove udomiteljica Karen Springer i starija sestra LaDonna Daniels rekle su novinarima, koji su prošle srijede bili ispred suda, da su mu dijagnosticirani shizofrenija i bipolarni poremećaj, iako sudski zapisi pokazuju da je proglašen sposobnim za suđenje.

- Ne poričemo ono što je učinio... Bila sam šokirana, samo je ‘puknuo‘. On se bori sa svojom bolešću, iako nedavno nije bio na liječenju. To je kemijska neravnoteža. Mislim da mu slanje u zatvor neće pomoći - rekla je Daniels.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. travanj 2024 06:31