BALISTIČKA RAKETA

Seul tvrdi da je Sjeverna Koreja vjerojatno testirala projektil lansiran s podmornice

Ta zemlja već godinama razvija projektile zemlja-zemlja koji, ovisno o dizajnu, mogu nositi i jednu ili više nuklearnih bojevih glava

ljudi gledaju TV snimku testiranja sjevernokorejskog projektila

 Jung Yeon-je/AFP

Sjeverna Koreja vjerojatno je testirala projektil sposoban nositi nuklearno oružje lansiran s podmornice, objavila je južnokorejska vojska.

Sjeverna Koreja ispalila je balistički projektil u subotu rano poslijepodne kod Sinpoa na istočnoj obali, objavio je glavni stožer. Projektil je letio prema pučini. Najvjerojatnije je to bila balistička raketa kratkog dometa lansirana s podmornice (SLBM).

Južnokorejska vojska spremna je za moguća daljnja lansiranja projektila od strane susjedne zemlje, navodi se.

Sjeverna Koreja već godinama nastavlja s razvojem balističkih projektila. Obično se radi o projektilima zemlja-zemlja koji, ovisno o dizajnu, mogu nositi i jednu ili više nuklearnih bojevih glava. Moderni SLBM-ovi također su dio tog razvoja oružja.

Rezolucije UN-a zabranjuju zemlji testiranje projektila s tehnologijom balističkih projektila.

Sjeverna Koreja kaže kako već neko vrijeme ima SLBM tehnologiju, ali njezine tvrdnje o prethodnim testnim lansiranjima s podmornice su osporene. Sumnja se da je Sjeverna Koreja u tu svrhu možda koristila podvodnu platformu. Neprijatelju je teže otkriti projektile ispaljene iz podmornice.

Sjeverna Koreja ove godine već je provela više od desetak kontroverznih testiranja projektila, uključujući barem jedno testiranje s interkontinentalnom balističkom raketom (ICBM).

Nedavno je Sjeverna Koreja ispalila balistički projektil prema Južnoj Koreji i Japanu. Ostalo je nejasno o kojoj se točno vrsti projektila radi. Međutim, nije isključeno da se i ICBM testira.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. svibanj 2024 04:46