PRIJETE JOJ SMRĆU

Shanna Bukhari: Želim postati misica, ali zbog toga nisam loša muslimanka

Shanni prijete islamisti i bijeli rasisti, a nisu zadovoljne ni feministkinje

MANCHESTER - Znala sam da se neće svi složiti s mojom odlukom da se natječem za britansku Miss Universe, ali nikad nisam mislila da će mi zbog toga prijetiti smrću - izjavila je Shanna Bukhari, 25-godišnjakinja iz Manchestera koja bi mogla postati prva muslimanka koja je ponijela titulu na nekom od natjecanja ljepote u Britaniji, no ne bez problema.

Tamnoputa ljepotica

Shanna Bukhari je, kao što sama kaže, djevojka čiji je san predstavljati svoju zemlju na svjetskom natjecanju Miss Universe, a to je Velika Britanija u kojoj je rođena i odrasla.

No, tamnoputa ljepotica čiji su roditelji u Britaniju stigli iz Pakistana, i koja je muslimanske vjeroispovijesti, nakon povremenih psovki ili ružnih pogleda dobila je i indirektne prijetnje smrću. Problem je u tome što muslimanka ne bi smjela izlagati svoje tijelo, ali i to što joj je kao pripadnici te religije, čiji su roditelji imigranti, uopće palo na pamet da bi mogla predstavljati Britaniju.

Uz nekoliko e-mailova s negativnim komentarima, Shanna je preko prijateljičine Facebook stranice dobila videolinkove na kojima joj se poručuje da bi mogla nastradati jer se odlučila natjecati, no detalji prijetnje smrću nisu poznati. Djevojka je, piše jedna britanska tiskovina, zbog sudjelovanja u izboru za Miss morala unajmiti i tjelohranitelja, no ističe da neće odustati od natjecanja.

- Ponosna sam na svoju vjeru i podrijetlo, ali nisam namjeravala na bilo koji način unositi u sve ovo religiju - ističe Shanna.

No, to se dogodilo. Prijete joj islamski fundamentalisti, ali nisu jedini.

Islamski konzervativci

Oni smatraju da Shanna kao muslimanka ne bi smjela “paradirati u bikiniju”, odnosno pokazivati svoje tijelo, iako ona to niti ne namjerava.

- U dijelu natjecanja u kojem kandidatkinje pred žiri izlaze u kupaćim kostimima nosit ću jednodijelni kupaći kostim i imati pare - objašnjava Shanna.

Osim islamskih konzervativaca, njezino kandidiranje za britansku misicu nije se svidjelo ni britanskim rasistima. Oni nemaju problem sa Shanninom golotinjom, nego smatraju da Shanna kao muslimanka pakistanskh korijena ne može biti predstavnica Britanije. Britanski mediji dodaju Shanninim kritičarima i feministice koje se općenito protive izborima ljepote.

- Vjernica sam i mislim da sam dobra muslimanka. Natječem se na izboru za Miss jer je to moj san. Mislim da moja vjera s tim nema veze. Islam je miroljubiva religija koja se zauzima za suživot. Napadi s kojima sam suočena zapravo su zlostavljanje, a to je u suprotnosti s onim što islam naučava - ističe Shanna te poručuje da želi biti uzor svim ženama svih vjera.

- Žene ne bi smjele dopustiti da im se nešto zabranjuje samo zato što su žene i trebale bi smjeti raditi ono što žele te slijediti svoj san kao što to ja činim - zaključuje Shanna.

Natjecanje u svibnju

Slučaj Shanne Bukhari u Velikoj je Britaniji podigao mnogo prašine. Izbor ljepote trebao bi biti nešto

lijepo, a na kraju se pretvorio u nešto ružno i zastrašujuće, komentirali su novinari američke tele-vizijske postaje CNN.

Shanna pritom još nije postala britanska Miss Universe, ali ako se to dogodi, bit će prva muslimanka koja je pobijedila na nekom britanskom natjecanju u ljepoti.

Britansko finale je u svib-nju, a zatim slijedi svjetsko natjecanje u rujnu.

‘Ja sam Amerikanka, a tek onda Arapkinja’

Još jedna žena koja dolazi iz muslimanskog svijeta i koja je ostvarila karijeru u svijetu natjecanja u ljepoti te pritom naišla na žestoku osudu pojedinaca iz islamske zajednice jest Rima Fakih, Libanonka rođenjem koja je prošle godine izabrana za Miss SAD-a. Rima Fakih, koja je 1985. rođena u libanonskom gradiću Srifi, u obitelji šijitskih muslimana, otkud je njezina obitelj izbjegla u Sjedinjene Države bježeći od rata, 2010. je predstavljala saveznu državu Michigan na natjecanju za Miss SAD-a i postala prvom Amerikankom arapskog podrijetla koja je osvojila tu titulu.

Negativne reakcije

Njezina pobjeda s jedne je strane signalizirala pozitivne promjene u raspoloženju Amerikanaca prema muslimanskim nacijama, ali je s druge izazvala negativne reakcije u dijelovima američke i svjetske islamske zajednice, čak i onim liberalnijim.

Tako je Ghazal Omid, iranska aktivistica za prava žena koja danas živi u Kanadi, izjavila da Rimu Fakih “ne treba zvati muslimankom”.

Duhovni, a ne religiozni

- To je netočno. Nema žene koja sebe može zvati muslimankom i paradirati na pozornici odjevena u bikini - rekla je Ghazal Omid.

Rima Fakih je na te kritike odgovorila kako ona i njezina obitelj jesu muslimani, ali da se ona osjeća kao “Amerikanka, pa onda kao arapska Amerikanka”.

- Moja obitelj i ja nismo definirani religijom i više smo ‘duhovni’ nego ‘religiozni’ - rekla je Fakih. Ona se svojedobno oglasila i oko pitanja gradnje džamije na Ground Zerou kako to nije prikladno mjesto za nju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 18:42