NAFTNI RAT

Shell kupio naftu od Rusa, Ukrajinci izvan sebe: ‘Zar vam ne smrdi na krv naših poginulih građana?!‘

U priopćenju Shell navodi kako su "potreseni ratom u Ukrajini", kao i da su zaustavili većinu svojih aktivnosti i suradnje sa Rusijom

Cisterna Shella, ilustracija

 Paul Ellis/Afp/Profimedia

Naftni gigant Shell brani se od optužbi zbog svoje odluke da, unatoč ruskoj invaziji na Ukrajinu, otkupi određenu količinu nafte iz Rusije i to po diskontnim cijenama.

Rekli su, kako javlja BBC, kako je to bila teška odluka. Potvrdili su da su u petak kupili rusku naftu rekavši kako "nisu imali alternative".

Očekivano, Ukrajina je to dočekala kao čin izdaje europskih vrijednosti.

- Zar vam ruska nafta ne smrdi na krv poginulih Ukrajinaca - pitao je ukrajinski ministar vanjskih poslova Dmitro Kuleba.

Ističe se kako kupnja nafte ne predstavlja kršenje sankcija koje su zapadne zemlje nametnute Rusiji, no Kuleba traži od europskih zemalja da nastave ekonomski pritisak na ruske kompanije. Iz Shella, pak, poručuju kako se tvrtka trudi osigurati potrebne količine goriva te da u ovom slučaju nisu mogli na vrijeme nabaviti dovoljno nafte koja bi stigla u Europu.

U priopćenju su naveli kako su "potreseni ratom u Ukrajini", kao i da su zaustavili većinu svojih aktivnosti i suradnje s Rusijom, ali i da je "situacija izuzetno složena". Iznijeli su podatak da ruska nafta čini oko osam posto njihovih aktivnosti. BBC navodi kako je jedna od Shellovih rafinerija, koja proizvodi dizel, petrolej i druge proizvode od fosilnih goriva, jedna od najvećih u Europi.

- Moramo biti jasni, bez neprekinute opskrbe nafte našim rafinerijama, energetski sustav neće biti u stanju pružiti dostatne količine proizvoda ljudima diljem Europe tijekom sljedećih nekoliko tjedana - dodali su iz tvrtke. Istaknuli su kako naručene količine iz drugih zemalja naprosto ne mogu stići na vrijeme, te da ovakvu odluku, zbog svega što se događa u Rusiji, nije bilo lako donijeti.

Shell napominje kako radi na tomu da pronađe alternativu ruskoj nafti, a objavili su i da će profit od prodaje ruske nafte donirati u fond za pomoć Ukrajincima.

No, BBC podsjeća kako se sve ovo događa nedugo nakon što je Shell pompozno objavio da prekida sve svoje sporazume s ruskom državnom naftnom kompanijom Gazprom. To bi uključivalo prodaju 27,5 posto vlasništva u velikom postrojenju za ukapljeni plin, kao i 50 posto udjela u dva postrojenja u Sibiru. Ujedno, bio bi to kraj Shellovog angažmana u projektu Sjevernog toka 2 između Rusije i Njemačke. Plinovod dug 1.200 kilometara već su "na čekanje" stavili Nijemci.

U izjavi objavljenoj u ponedjeljak Shell je procijenio vrijednost imovine koje se namjeravaju riješiti na oko tri milijarde dolara.

Značajno skuplja bit će odluka o prodaji britanskih udjela tvrtke British Petroleum (BP) u ruskom naftnom gigantu Rosneftu - procjenjuje se da se radi o čak 25 milijardi dolara. BP je rekao kako je još uvijek prerano govoriti o tomu kome će i kako prodati svoje udjele u Rosneftu.

A svoj izlazak iz Rusije najavio je i norveški Equinor, odakle je stigla poruka kako je suradnja uslijed ovog sukoba "neodrživa".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 05:17