SPROVOD PRINCA PHILIPA

Shrvana kraljica Elizabeta krišom je brisala suze dok su ljubav njezina života spuštali u zemlju

Iako su se aranžmani za sprovod princa Philipa pripremali dugi niz godina, ceremonija se morala prilagoditi epidemiološkim mjerama
Kraljica Elizabeta II. sjedi sama, najbliže oltaru
 Jonathan Brady

Kraljica Elizabeta II. je tiho, bez jecaja, graciozno, a opet neopisivo sjetno brisala suze gledajući kako njezin suprug, princ Philip nestaje pod zemljom u kapeli svetog Jurja nakon što su zajedno proveli nevjerojatne 73 godine života.

Nije imala nikoga kraj sebe koga bi stisnula za ruku u trenutku najveće tuge, iako je malo vjerojatno da bi si kraljica dopustila tražiti utjehu u nekome. Sjedila je sama. U crnini. U prvoj klupi, najbliže oltaru.

image
Princ Charles predvodio je pogrebnu kolonu
Hannah Mckay

Njezino je Veličanstvo izgledalo snuždeno i sa strahopoštovanjem je pognula glavu dok je pratila lijes svog voljenog Philipa na posljednjem putovanju, od dvorca Windsor do kapele, dok je njihov najstariji sin, prijestolonasljednik, princ Charles plakao dok je za lijesom ulazio u kapelu, a slijedili su ga i drugi ožalošćeni članovi kraljevske obitelji. Njih 30 odabranih, koji su unatoč strogim pandemijskim uvjetima dobili priliku omiljenom Philipu reći posljednje zbogom.

image
Lijes princa philipa
Kirsty Wigglesworth

Lijes vojvode od Edinburgha bio je prekriven stijegom, na njemu je bio položen i prinčev mač, njegova mornarička kapa, dok je na vrhu bio cvjetni vijenac dok su ga kraljevski marinci prenosili iz pogrebnih kola, posebno, prema Philipovim zamislima modificiranog Land Rover Defendera u kapelu.

Tada je nastupila moćna minuta tišine.

Nakon obreda njegov je lijes spušten u kraljevsku grobnicu uz posebno odabranu glazbu. Naime, svjestan svoje smrtnosti i vremešnosti, sam princ Philip, koji je preminuo dva mjeseca prije svog 100. rođendana, planirao je svoj pogreb posljednjih 20 godina.

Justin Welby, nadbiskup od Canterburyja, izrekao je blagoslov prije nego što je 30 ožalošćenih članova kraljevske obitelji nakon pogreba koji je trajao točno sat vremena, potiho izišlo iz kapele i smjestilo se u svoje automobile, uputivši se prema dvorcu Windsor.

Oko dvorca se, pak, okupilo mnoštvo građana kako bi odali posljednju počast princu Philipu, iako im je zbog pandemije savjetovano upravo suprotno. Kraljevsku sahranu nadziralo je više od 700 pripadnika oružanih snaga.

image
Pričevi William i Harry
Gareth Fuller

Pažnja je posebno bila usmjerena na braću, prinčeve Williama i Harryja koji su se sada na sahrani vidjeli prvi put nakon godine dana, odnosno nakon Megxita. No, sahrana je prošla bez skandala, ali i bez bilo kakvih natruha prijateljstva između dvojice braće.


Kako je pogreb završavao, zbor je pjevao "Bože, sačuvaj kraljicu".

image
Kraljica Elizabeta i ostatak obitelji gledaju kako se smješta lijes pinca Philipa u kapeli
Jonathan Brady

Potom je kraljevska obitelj napustila je kapelu uz trijem Galileje, u pratnji dekana Windsora i nadbiskupa od Canterburyja.

image
prinčevi William i Harry
Alastair Grant
image
Vojvotkinja Chaterine
Chris Jackson

Vojvoda od Edinburgha, princ Philip pokopan je u kraljevskom dijelu kapele sv. Jurja.

Prije nego što je spušten u grobnicu, dekan Conner je rekao: "Kreni svojim putovanjem s ovog svijeta, dušo kršćanska."

Njegov lijes postavljen je na odar na mramornoj ploči na oltaru i spušten u grobnicu električnim motorom.


Ceremoniju pogreba princa Philipa koja je u tijeku predvode dekan Windsora David Conner i nadbiskup od Canterburyja Justin Welby.

image
Dekan Windsora David Conner i nadbiskup od Canterburyja Justin Welby nadziru unošenje lijesa u kapelu
Kirsty Wigglesworth

Kraljica sjedi sama, najbliže oltaru. Točno nasuprot nje je Charles, princ od Walesa uz vojvotkinju od Cornwalla.

image
Kraljica Elizabeta gleda kako smještaju lijes u kapeli
Jonathan Brady

Najbliži kraljici, dva mjesta s njezine lijeve strane, je vojvoda od Yorka.

image
Braća William i Harry te Peter Phillips
Victoria Jones

Braća vojvoda od Cambridgea i vojvoda od Sussexa sjede jedan nasuprot drugome u kapeli svetog Jurja, a Williamu su se pridružili članovi njegove obitelji dok Harry sjedi sam. Njegova supruga Meghan nije mogla doputovati iz SAD-a zbog visokorizične trudnoće.


Dok su kraljevski marinci lijes princa Philipa prenosili s Land Rovera u kapelu sv. Jurja nastupila je potpuna tišina.

image
Unošenje lijesa
Kirsty Wigglesworth

- Unatoč restrikcijama stiglo je puno ljudi. No pričajući sa stanovnicima Windsora, bilo bi ih i puno više da je sprovod bio javan. Minutu šutnje u 15.00 sati, prije no što je tijelo Phiilpa ušlo u kapelicu Sv. Jurja su svi ispoštovalI. Ulice su odjednom utihnule, a većina je u tišini nastavila pratiti prijenos na svojim mobitelima - rekla je novinarka koja uživo prati pogreb u Londonu.

image
Kraljevski marinci unose lijes princa Philipa
Kirsty Wigglesworth

Lijes je postavljen na izdignutu kapelu u platformi, a članovi kraljevske obitelji smješteni su na svoja mjesta u kapeli, a zbor je zapjevao.

image
Kraljevski marinci unose lijes u kapelu
Justin Tallis
image
Povorka pred kapelom
Kirsty Wigglesworth
image
Lijes princa Philipa
Kirsty Wigglesworth

Lijes princa Philipa započeo je put do kapele sv. Jurja. Nekoliko nosača ga je podiglo s odra u dvorcu Windsor i smjestilo na mrtvačka kola - Land Rover koji je princ Philip osobno dizajnirao, a potom su prošli kroz ogradu dvorca.

image
Lijes princa Philipa smješten je na posebno modificirani Land Rover Defender i krenuo je iz palače Windsor
Adrian Dennis
image
Portret princa Philipa
Niklas Halle‘n

Članovi najuže obitelji princa Philipa koji će u njegovoj pogrebnoj povorci hodati iza kraljevske obitelji zauzeli su svoje položaje.

image
Pric Charles i princeza Anne predvode kolonu za lijeson u Land Roveru
Alastair Grant

Među njima je privatni tajnik pokojnog vojvode od Edinburgha brigadir Archie Miller-Bakewell, a pridružio mu se i Philipov bivši službenik za osobnu zaštitu iz Metropolitanske policije te njegova dva bivša službenika i dva bivša paža.

image
Lijes princa Philipa smješten je na posebno modificirani Land Rover Defender
Adrian Dennis

Najstarija djeca princa Philipa - Charles, princ od Walesa i princeza Anne - predvode pogrebnu povorku, a slijede ih njihova braća i sestre grof od Wessexa i vojvoda od Yorka.

image
Pogrebna povorka obitelji princa Philipa
Leon Neal
image
Vojvotkinja Catherine i ostali članovi kraljevske obitelji pred kapelom
Hannah Mckay

U trećem redu je vojvoda od Sussexa i vojvoda od Cambridgea, a između dvojice kraljevske braće njihov je rođak Peter Phillips.

image
Princ William, Peter Phillips i princ Harry
Hannah Mckay

Viceadmiral Tim Lawrence, suprug princeze Anne i kraljičin nećak grof od Snowdona posljednji su članovi obitelji koji sudjeluju u povorci.

image
Vojvotkinja Camilla
Justin Tallis
image
Vojvotkinja Catherine
Justin Tallis

Kraljica je napustila dvorac Windsor kako bi prisustvovala sprovodu supruga. Ona je u Bentleyju, na začelju kolone.

image
Kraljica u Bentleyju na začelju kolone
Leon Neal

Ovo je prvi put da je viđena u javnosti otkako je objavila da je princ Philip umro.

image
Kraljica Elizabeta II. stigla je pred kapelu sv. Jurja
Jonathan Brady

Vojni glazbenici odsvirali su državnu himnu nakon što je kraljica, kojoj se pridružila jedna od njezinih dama, napustila dvorac.

Podsjetimo, samo članovi obitelji moći će ući u kapelicu.


Princ Charles i princ William stigli su u dvorac Windsor sa svojim suprugama kako bi se uz kraljicu oprostili od oca i djeda, princa Philipa.

Ožalošćeni Charles, princ od Walesa, koji je ronio suze za svojim pokojnim ocem ovog tjedna gledajući posljednje počasti ostavljene njemu u čast u Buckinghamskoj palači, izgledao je izrazito sjetno, što se vidjelo unatoč crnoj maski, dok su ga vozili u dom njegove majke u Berkshireu.

image
Princ Charles stiže na sahranu svog oca
Glyn Kirk

Njegova supruga Camilla stigla je odvojeno baš u trenutku kad su vojvoda i vojvotkinja od Cambridgea, princ William i Catherine, koja je nosila kraljičine bisere, napustili Kensingtonsku palaču.

image
Princ William i vojvotkinja Caherine stižu u dvorac Windsor
Glyn Kirk

Ubrzo su u dvorac stigli i drugi, poput unuke princa Philipa, Zare Tindall, kćeri princeze Anne, i njezin suprug Mike, koji su se činili neobično dobro raspoloženi.

image
Mike Tindall i Zara Phillips
Glyn Kirk

Nakon njih je u dvorac stigla i grofica Mountbatten od Burme, Penelope Knatchbull, koja je oduvijek bila jedna od najbližih pratiteljica i kraljice i pokojnog vojvode od Edinburgha.

image
Grofica Mountbatten od Burme, Penelope Knatchbull
Glyn Kirk

Princa Harryja fotografi još nisu uhvatili. Podsjetimo, bit će ovo prvi put da će se William i Catherine, vojvode od Cambridgea, susresti s Harryjem nakon što su im se nakon Megxita narušili odnosi, koji su se dodatno pogoršali nakon što su Sussexi, Harry i Meghan dali bombastičan intervju Oprah Winfrey u trenucima dok je sada pokojni princ Philip, tada znatno narušenog zdravlja, bio u bolnici.

image
Građani okupljeni oko dvorca Windsor u zapadnom Londonu
Tolga Akmen

Oko dvorca Windsor, unatoč aktualnoj pandemiji, okupio se veliki broj građana koji se nadaju vidjeti kraljevski konvoj na putu iz dvorca do kapele, a ispred dvorca Windsor marširaju vojnici.

image
Vojnici marširaju ispred dvorca Windsor
Tolga Akmen

Istovremeno, u kapelu sv. Jurja, u kojoj će se održati sahrana princa Philipa, ušao je nadbiskup od Canterburyja Justin Welby.

image
Nadbiskup od Canterburyja Justin Welby na ulazu u kapelu sv. Jurja gdje će se održati sahrana princa Philipa
Hannah Mckay

Lijes u kojem počiva princ Philip u 11 sati po lokalnom vremenu, prekriven stijegom, zajedno s njegovim mačem, mornaričkom kapom i cvjetnim vijencem na vrhu, pripadnici Kraljičine satnije, 1. bataljuna grenadirske garde, premjestili su iz privatne kapelice u dvoranu dvorca Windsor.

Prvi ožalošćeni već su stigli dvorac Windsor gdje se kraljica Elizabeta II. priprema oprostiti od svog supruga, princa Philipa, koji je dugi niz godina bio njezin oslonac. Dok su ožalošćeni gosti u dvorcu pratili premještanje prinčevog lijesa, u kapeli sv. Jurja u kojoj će poslijepodne biti sahranjen britanski princ sve je spremno i svi su radovi finalizirani. Prinčeve medalje i ostale insignije koje je sam pomno odabrao čekaju pažljivo izložene na baršunastim jastucima.

image
Jastuci s počasnim insignijama princa Philipa koje su izložene u kapeli sv. Jurja
Steve Parsons

Tu je njegova kraljevska medalje vojvode od Edinburgha, svečana palica feldmaršala, krila Kraljevskih zračnih snaga i medalje iz Danske i Grčke koje su postavljene na oltar kapele svetog Jurja kako bi obilježile odlazak 'djeda nacije'.

image
Steve Parsons

Nekoliko minuta kasnije konvoj pogrebnih automobila prošao je kroz glavna vrata pod budnim okom kraljičine garde, dok su vojnici na konjima kaskali na terenu oko dvorca na kojem će se okupiti ukupno 700 pripadnika oružanih snaga. Dvorac štiti tzv. 'čelični prsten' koji predvodi oružana jedinica Metropolitanske policije.

image
Steve Parsons

A spremna je i Kraljevska konjska artiljerija, svečana jedinica britanske vojske koja je krenula prema dvorcu Windsor.

image
Kraljevska konjska artiljerija
Phil Noble

Deseci milijuna ljudi u Britaniji i širom svijeta promatrat će najvažniji kraljevski sprovod otkako je 2002. godine preminula kraljica majka - kraljica Elizabeta, majka sadašnje kraljice Elizabete II.

image
Pričevu sahranu prati veliki interes medija iz cijelog svijeta, asve nadziru i jake policijske snage
Tolga Akmen

Sam princ Philip planirao je svoj pogreb posljednjih 20 godina. No zbog pandemijskih uvjeta planovi su morali biti prilagođeni aktualnom stanju. Ljudi koji su Philipa najbolje poznavali rekli su da bi bio zadovoljan ovim izmjenama, bez gužve, jer je uvijek isticao da ne želi 'veliku frku' u slučaju svoje smrti.

Valja istaknuti da će oči cijelog svijeta biti uprte u princa Harryja i princa Williama, koji će se vidjeti prvi put nakon zahlađenja odnosa zbog Megxita. Kraljevski pomoćnici priznaju, piše Daily Mail, da je situacija oko zavađenih prinčeva vrlo napeta i nelagodna stoga se pazi na svaku riječ.


Jučer su se održale posljednje pripreme za sprovod princa Philipa koji će se održati danas u kapeli Svetog Jurja u dvorcu Windsor. Vojvoda od Edinburgha, suprug kraljice Elizabete II., umro je 9. travnja u dobi od 99 godina, a njegovo tijelo trenutačno počiva u privatnoj kapeli dvorca, prekriveno prinčevim stijegom i s vijencem na vrhu.

image
Princ Philip
Adrian Dennis/AFP

Land Rover

Iako su se aranžmani za sprovod pripremali dugi niz godina, ceremonija se morala prilagoditi epidemiološkim mjerama. Na ceremoniji će biti samo 30 uzvanika, a Buckinghamska palača poručila je da se kraljica suočila s ''nekim vrlo teškim'' odlukama pri odabiru ožalošćenih iz prvobitno planiranih 800 uzvanika te je željela da budu zastupljene sve grane obitelji njezina supruga.

Unatoč smanjenom broju okupljenih, spomen će zadržati tradicije kraljevskog sprovoda i bit će "odraz vojne pripadnosti i osobnih elemenata života njegova kraljevskog veličanstva", rekao je u četvrtak glasnogovornik palače. Sprovod će početi u 15 sati po lokalnom vremenu iznošenjem tijela na mrtvačka kola - Land Rover koji je princ Philip osobno dizajnirao. Povorku do pogrebne službe predvodit će orkestar grenadirske garde, a slijedit će ga garda kraljevske straže, poznate pod nazivom The Household Division.

image
Posebno modificirani Land Rover Defender kojim će se prevesti prinčev lijes
Steve Parsons

Uz lijes će hodati četvero vojvodine djece - Charles, princ od Walesa, kraljevska princeza Anne, princ Andrew, vojvoda od Yorka, i princ Edward, grof od Wessexa - te njegovi unuci princ William, vojvoda od Cambridgea, i princ Harry, vojvoda od Sussexa. Među ostalim ožalošćenima, u povorci će biti Camilla, vojvotkinja od Cornwalla, i Kate Middleton, vojvotkinja od Cambridgea. Vojvotkinja od Sussexa, Meghan Markle, neće prisustvovati jer je zbog rizične trudnoće ostala u SAD-u. Prinčevi Harry i William neće hodati jedan uz drugog u procesiji koja će pratiti lijes.

Između njih bit će njihov bratić Peter Phillips, sin princeze Anne, mlađe sestre njihova oca. Tijekom drugog dijela procesije William će hodati uz Petera, a iza njih će biti princ Harry i David Armstrong-Jones, sin princeze Margaret, kraljičine sestre. Kraljica će do kapelice stići Bentleyjem na začelju kolone. Samo članovi obitelji moći će ući u kapelicu. U skladu s epidemiološkim mjerama, uzvanici će unutar kapelice nositi maske i održavati fizičku distancu, a kraljica će sjediti sama. Nakon mise vojvodu će pohraniti u dio kapelice za kraljevsku obitelj. U kapelici će biti izloženi, osim njegove zastave, mornarička kapa i mač te drugi predmeti koji simbolički prikazuju Philipov život i službu.

Ratna uzbuna

Princ Philip sam je odlučivao o detaljima pogreba, među kojima su i posebno napravljena mrtvačka kola Land Rover, koja je vojvoda pomogao dizajnirati tijekom 16 godina. Zatražio je da budu vojno zelene boje i pomogao je dizajnirati otvoreni gornji stražnji dio automobila. Vojvoda od Edinburgha odabrao je medalje, odlikovanja i obilježja koja će biti na oltaru za njegov sprovod. Na njegov poseban zahtjev trubači kraljevskih marinaca će u čast Philipove službe u Kraljevskoj mornarici tijekom Drugoga svjetskog rata odsvirati ratnu uzbunu i "Last post", skladbu koja označava da je vojnik otišao na posljednji počinak.

Kraljica je odlučila da kraljevska obitelj koja će prisustvovati neće nositi vojne uniforme, nego civilnu odjeću. Predviđeni su počasni plotuni i zvonjava zvona tijekom povorke. Više od 700 pripadnika oružanih snaga Kraljevske mornarice, Kraljevskih marinaca, Britanske vojske i Kraljevskog zrakoplovstva pružit će svečanu potporu tijekom sprovoda. Na dan sprovoda prestaje razdoblje žalosti za naciju. Kraljevska obitelj bit će još dva tjedna u koroti. Diljem zemlje u 15 sati održat će se minuta šutnje.

image
Program kraljevskog pogreba
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 19:23