VATRENA STIHIJA

Sibir u plamenu, ima dosta mrtvih, lokalci u čudu: ‘Ovo što se događa je rijetkost u svibnju‘

U Kemerovskoj oblasti su u jednoj kući pronađena tri trupla, o čemu se vodi kaznena istraga

Požar u okolici Krasnojarska

 Handout/AFP

U istočnom Sibiru gori veći broj požara koje razbuktava jak vjetar ostavivši za sobom stotine spaljenih kuća i desetak mrtvih, izvijestile su u subotu mjesne vlasti.

U okolici Krasnojarska stradalo je više od 450 kuća i najmanje je pet osoba izgubilo život, rekle su mjesne vlasti.

Najmanje je 17 ljudi ozlijeđeno, među njima je deset primljeno u bolnicu. Na tom je području proglašeno izvanredno stanje.

U Kemerovskoj oblasti su u jednoj kući pronađena tri trupla, o čemu se vodi kaznena istraga. U okolici Omska dvije su osobe poginule i osmero je ozlijeđeno.

Guverner te oblasti Aleksandar Us izdao je poslijepodne priopćenje u kojemu navodi da je požare prouzročio vjetar što ponegdje puše brzinom do 40 metara u sekundi.

Vjetar je rušio "drveće i električne stupove", što je prouzročilo "požare na više mjesta istodobno na području Krasnojarska".

Meteorološki zavod "Roshidromet upozorava da će vjetar i sutra puhati brzinom od 20 do 25 m/s, a u gorju i 30 m/s. No opasnost od požara postupno će se smanjivati zbog zahladnjenja", rekao je za AFP ravnatelj zavoda Roman Vilfand.

"Ovakvi požari su rijetkost u svibnju. No već dugo nije bilo oborina, a usto puše jak vjetar", dodao je, istaknuvši da je ljudski nemar uzrok požara.

Nezapamćeni požari niz zadnjih godina haraju Sibirom.

Zbog požara na istoku Sibira godine 2021. u atmosferu je ispušteno 16 milijuna tona ugljika, što je četvrta najveća količina od početka mjerenja 2003., navodi se u godišnjem izvješću o europskoj klimi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. studeni 2023 16:49